Az önkéntesek nemzetközi napja alkalmából, december 2-án szervezték meg a Solidarity:ON című rendezvényt. A Tempus Közalapítvány online eseményén kalandvágyó fiatalok, szervezetek és csoportok mutatták be eredményeiket, mesélték el legszebb élményeiket, és osztották meg legfontosabb tapasztalataikat az önkéntességről.

Hamarosan lezárul a Campus Mundi ösztöndíjprogram, amelyben eddig már több mint ötezer magyar egyetemista vett részt. Jelenleg ez a legrugalmasabb feltételeket biztosító külföldi tapasztalatszerzést támogató lehetőség felsőoktatási hallgatók számára. A kifejezetten vidéki kötődésű pályázók támogatására fordítható összeg csaknem 1 milliárd forint.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Tempus Közalapítvány négy partnerintézménnyel. A Fulbright Bizottsággal, a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával és a Doktoranduszok Országos Szövetségével kötött partnerségeket a Tempus Közalapítvány megalapításának 25. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi rendezvényen írták alá.

Lezárult az Európai Unió Erasmus+ programjának 2014-2020 közötti szakasza, amely magyar diákok, gyakornokok, oktatók és pedagógusok külföldi képzését, szakmai fejlődését is lehetővé tette. A 2021-ben indult új programciklusban az Erasmus+ forrásai csaknem megduplázódnak, így még többen kapcsolódhatnak be nemzetközi együttműködési és mobilitási projektekbe.

Az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetési ciklusának elindulásával az Erasmus+ program is új szakaszba lépett. A program megvalósítására uniós szinten több mint 28 milliárd eurós forrást biztosítanak. A magyar pályázók számára várhatóan mintegy 52 millió euró (18 milliárd forint) pályázati keret lesz elérhető 2021-ben. Magyarország eddig is eredményesen vett részt az Erasmus+ programban, mostantól pedig még többen kapcsolódhatnak be nemzetközi együttműködési és mobilitási projektekbe.

A Tempus Közalapítvány kuratóriumának döntése értelmében mostantól az online teljesített kurzusokért és az így megszerzett kreditekért is jár ösztöndíj a legtöbb nemzetközi tapasztalatszerzést támogató programban. Az intézkedés egyedi és átmeneti jellegű, a 2021/2022. tanév őszi szemeszterének végéig lehet részt venni úgynevezett virtuális mobilitásokon.

A koronavírus-járvány nem törte meg a pályázási kedvet az Európai Szolidaritási Testület programban. Több mint 200 magyar szervezet, intézmény és fiatalokból álló csoport jelentkezett önkéntesek küldésére, fogadására, illetve hazai szolidaritási projektek megvalósítására. Az uniós támogatású program eredményeit a Solidarity:ON című online konferencián mutatják be, ahol a már tapasztalattal rendelkező egyesületek képviselői, önkéntesek, valamint mentorok is beszámolnak az élményeikről és tapasztalataikról. A rendezvényt a program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány szervezi, az önkéntesek nemzetközi napjához kapcsolódóan.

Három hónap alatt több mint 16 ezer magyar profilt hoztak létre az uniós europass.eu portálon. Az óriási érdeklődés valószínűleg a hazai álláspiaci átrendeződéseknek, a honlapon ingyenesen igénybe vehető új szolgáltatásoknak és a modernebb megjelenést kapott Europass önéletrajz népszerűségének köszönhető.

Tanulás céljából jelenleg is lehet külföldi tanulmányútra, szakmai gyakorlatra vagy különböző képzésekre utazni. Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint idén 24.000 résztvevő nemzetközi tapasztalatszerzését támogatták, mintegy 17 milliárd forintos (50 millió euró) uniós forrásból. Hogy konkrétan milyen tevékenységek valósíthatók meg az Erasmus+ program keretében, azt a csütörtökön kezdődő Erasmus Napok rendezvénysorozat közel 90 eseményén mutatják be.

A felsőoktatási intézményeknek gyorsan és hatékonyan kellett reagálniuk a járványhelyzet okozta kihívásokra. Milyen szervezési és módszertani tapasztalatokat szereztek a távoktatás időszakában az egyetemek? Hogyan alakult a nemzetközi hallgatók helyzete a COVID-19 járvány ideje alatt? Milyen újfajta lehetőségek kínálkoznak most a nemzetközi hallgatók toborzására? Többek között ezeket a kérdéseket járták körül a résztvevők a Tempus Közalapítvány október 1-i szakmai konferenciáján.

A digitális oktatásban mostanra minden tanár érintetté vált, de sokakban lehet bizonytalanság. Hogy ültessem át a tananyagot online felületre? Milyen eszközöket használjak a tanóráimon? Hogyan tudom lekötni a gyerekek figyelmét, ha újra az iskolában leszünk? Ebben segít a Digitális Módszertár, amelybe a nyár folyamán új ötleteket és gyakorlatokat várnak.

Elindult az europass.eu oldal, amely számos szolgáltatással várja az álláskeresőket, tanulni vágyókat, munkáltatókat, tanárokat, oktatási intézményeket és karriertanácsadókat. A digitális platform nemcsak az önéletrajzírásban, hanem az álláskeresésben és a tudatos karrierépítésben is segíti a felhasználókat. Ezzel együtt modernebb megjelenést kapott az Europass önéletrajz is, amely már 15 éve van jelen Európában.

Szakmai felkészülés a digitális oktatásra, az iskolai lemorzsolódás csökkentése, távsegítség az idősgondozásban, önkéntesek bevonása a szociális intézmények mindennapjaiba. Néhány nívódíjas téma a köznevelés, a szakképzés, a felnőtt tanulás és az ifjúsági munka területéről, amelyek jól mutatják, hogy az Erasmus+ projektekben végzett munka hasznos tudást és kézzelfogható segítséget jelenthet a mindennapokban, bárki számára.

„Az önkéntesek nemzetközi napja kiváló alkalmat teremt arra, hogy felhívjuk a figyelmet az önkéntesség és a szolidaritás fontosságára” – hangzott el a Tempus Közalapítvány csütörtöki rendezvényén. A Solidarity:ON című konferencián bemutatták az Európai Szolidaritási Testület program pályázattípusait és eredményeit, emellett lehetőséget biztosítottak arra, hogy az uniós programban részt vevő szervezetek, egyesületek, valamint az önkéntesség iránt nyitott fiatalok találkozzanak és tapasztalatot cseréljenek.

Európai Nyelvi Díjat kapott két magyar egyetem nyelvtanulást támogató projektje. A BGE és az Eszterházy Károly Egyetem munkatársai november 21-én vették át a díjat Budapesten.