30 éves az Erasmus

Az Erasmus+ program az Európai Unió egyik legsikeresebb kezdeményezése, mely közvetlen hatással van több millió ember életére: segíti a fiatalok munkába állását, erősíti az EU polgárainak aktív társadalmi szerepvállalását, támogatja a társadalmi beilleszkedést és nemzetközi perspektívát nyújt a résztvevőknek.

Az Erasmus 30. születésnapja alkalmából 2017-ben Európa-szerte, így Magyarországon is egész éven át tartó ünnepségsorozat mutatja be a program eredményeit és hatásait. Az év során számos izgalmas rendezvény szól majd arról, milyen lehetőségeket kínál az Erasmus+ az oktatás, a képzés, az ifjúsági ügyek és a sport területén.

Az Erasmus 1987-ben indult felsőoktatási csereprogramként, azzal a céllal, hogy a hallgatók belekóstolhassanak abba, milyen egy másik országban élni és tanulni. Ma a 2014 óta futó Erasmus+ számos további egyéni és intézményi lehetőséget kínál az önkéntességtől a szakmai gyakorlaton át a nemzetközi projektekig. Az elmúlt harminc évben több mint 9 millióan vettek részt az Erasmus programban, az Erasmus+ 2020-ig további 2 millió embernek kínál lehetőségeket Európában és az egész világon.

Leporelló az Erasmus+ 30. születésnapjáról

Az Erasmus+ 30 ünnepség sorozat megnyitója 2017. január 26-án

Navracsics Tibor, az  Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az Erasmus+ 30 ünnepség sorozat megnyitóján

Magyar nyelvű sajtóközlemény az eseményről

Felhasználható arculati és promóciós anyagok, magyar nyelven

 

Az Erasmus+ 30 arcai

Az Erasmus+ 30 nyolc hivatalos arcának egyike Szó Gellért, aki cukrászként Erasmus+ szakképzési gyakorlaton volt Franciaországban, és azóta itthon két egymást követő évben is megnyerte a Magyarország Tortája versenyt. A képre kattintva megtekintheti Szó Gellért videóját, amelyben kiderül, neki milyen pluszt jelentett az Erasmus+ program.

Szó Gellért mellett több olyan volt ösztöndíjast, résztvevőt is felkértünk arra, hogy legyenek az Erasmus+ 30 hazai arcai, akiknek a története, sikerei inspirációként szolgálhatnak mások számára. Készülnek a fotók és az interjúk! 

 

Tavaszi események

  • Egyetemi roadshow februártól áprilisig  
  • Erasmus+ 30 Szabadegyetem, a sikereket elért volt ösztöndíjasok és résztvevők – köztük a felkért Erasmus+ arcok – érdekes, rövid előadásai interaktív formában, izgalmas kísérő programokkal.
    Időpont: 2017. május 5.
  • Európa Nap futóverseny Erasmus+ 30 mezben, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének szervezésében
    Időpont: 2017. május 7.
  • Erasmus+ 30 konferencia: nagyszabású, interaktív szakmai rendezvény az Erasmus+ összes szektora, azaz a felsőoktatás, közoktatás, szakképzés, felnőtt tanulás, ifjúsági terület szereplőinek. A rendezvény célja, hogy bemutassuk a programban rejlő potenciált: hogyan járulnak hozzá a projektek eredményei az oktatás-képzés és az ifjúsági terület minőségének fejlesztéséhez. 
    Időpont: 2017. május 30.

Részletek az Erasmus+ 30 eseménynaptárban

 

Közösségi média akciók

Az Erasmus+ 30 kampányhoz kapcsolódóan számos közösségi média akcióra is sor kerül mindhárom Erasmus+ Facebook oldalunkon:

               
 

Az Erasmus+ Magyarországon

Magyarország 1997 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott oktatási programokban. Elsőként a felsőoktatási hallgatók uniós tanulmányait segítő Erasmusban, majd a köznevelés, a szakképzés, a felnőtt tanulás és az ifjúsági programok terén is elindulhattak az együttműködések.

Hazánkból eddig már 60.000 egyetemi és főiskolai hallgató vett részt a programban, ugyanakkor Magyarország is egyre vonzóbb célponttá vált. Mostanra évente több mint 5000 külföldi Erasmus hallgató érkezik magyar felsőoktatási intézményekbe vagy szakmai gyakorlatra Magyarországra.

Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint évről évre egyre többen pályáznak a köznevelés, a szakképzés és a felnőtt tanulás szereplői közül is: 2016-ban több mint 14.000 magyar résztvevője volt az Erasmus+ programnak az oktatási, képzési és ifjúsági területről. Legtöbben az Egyesült Királyságba, Németországba, Olaszországba és Spanyolországba utaztak külföldi tanulmányútra, szakmai gyakorlatra, vendégtanításra, továbbképzésre vagy önkéntes munka végzésére.

Factsheet - Az Erasmus+ Magyarországon (pdf, 0,98 Mb)

 

Erasmus30 az Európai Bizottság honlapján

Utolsó módosítás: 2017.05.02.