XIX.század költői a Facebookon

Közzétéve2014-07-02 09:39:27
ÖtletgazdaVajda Éva,
1. A módszertani ötletet egy ötórás projektre terveztem, amit az iskola projekthetében valósítottunk meg. A projekt célja a XIX. század magyar költészetének, a reformkor irodalmának (Kölcsey, Vörösmarty, Petőfi, Arany) összefoglalása. Mivel ez az anyagrész igen nagy és összetett, ezért semmiképp sem kívántam a hagyományos módszert alkalmazni, a rutinfeladatok már nem alkalmasak a megtanult irodalmi ismeretek teljes körű mozgósítására. Maga a projekthét is kínálta az inspiráló tanulási lehetőségeket. Az online tanulási környezet szabadságot és autonómiát ad a diákoknak, támogatja a kreativitást, ezért az alkalmazott módszerek az IKT-eszközök tanórai beépítésére épülnek.
2. A konkrét feladat az említett költők Facebook-profiljának létrehozása volt.
3. A profil elkészítése csoportmunkában történt. Gimnáziumi emelt szintű (az irodalmat emelt szinten, heti 5 órában tanulják), 20 fős csoportból megalkottunk mindegyik költőhöz egy-egy 5 főből álló kisebb csoportot, majd a költők neveit a diákok kihúzták.
4. A csoportok laptopokat, tableteket hoztak az órákra, elkészítették a költők regisztrációját a Facebookon, majd elkezdődött az egyhetes munka.
5. A feladat meghatározásában az szerepelt, hogy a profilok alkalmazkodjanak a költők személyiségéhez, és feltétlenül tartalmazzanak széleskörű irodalmi-közéleti ismereteket, amennyire lehet, kerüljék az irodalmi bulvárpletykákat, néhány szórakoztató megjegyzés-komment megengedhető. A kutatást, a munkát otthon is folytatták, inspirálta őket, hogy alternatív módon szerkeszthetik, állíthatják össze a tananyagot.
6. A sikeres profilhoz rengeteg szakirodalmat, verset olvastak el a diákok, saját bevallásuk szerint az IKT-eszközök alkalmazása sokkal motiváltabbá tették őket.
7. A csoportmunka lehetővé tette, hogy jobban megismerhessék egymást, hiszen ez a csoport ebben a tanévben alakult meg: négy osztályból jelentkeztek emelt szintű csoportba, alig-alig ismerték egymást.
8. A motiváció az egy hét alatt végig fenntartható volt: mindenki talált magának tetsző feladatot a profilszerkesztés során.
9. Az eredmény felülmúlta a képzeletemet: a profilok ma is élnek, folyamatosan "pesztrálják" a költők Facebook-oldalait. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be