Skype motivációs szerepe az idegen nyelv tanulásában

Közzétéve2014-05-11 19:52:10
ÖtletgazdaTóthné Bán Gyöngyi, http://www.dondi.wikispaces.com, http://www.boglarangol.blogspot.com
Módszereink: főleg a skype, de más digitális eszközök használata az angol nyelv tanításában

Előre megszervezett tanórák keretein belül skype-on találkozunk más országok tanulóival, és velük különböző tevékenységeken (prezentációk, játékok, quizek, stb.) keresztül gyakoroljuk az angol nyelvet.

A "skype in the classroom" oldalán meghirdetjük projektjeinket (pl. zenei, vagy más témák feldolgozása), és a jelentkező iskolákkal közös foglalkozásokat tartunk a témában. A megtervezett órák első felében általában egy kis előadást tartunk és hallgatunk meg, majd (mivel kisgyerekekről van szó) közösen játszunk az adott témában. Játszottunk már "animal bingo"-t 5. osztályosokkal, "Simon Says"-t 2. osztályosokkal, de "Activity"-ztünk, és más egyéb játékokat is játszottunk skype-on keresztül más országok tanulóival. Zenéltünk és énekeltünk is.
Használunk még más web 2.0-ás eszközöket, (glogstereket, slide-okat, kollázsokat, és minden újat, amit megtanulhatunk), ezeket elküldjük partnereinket, és mi is megtekintjük és tanulunk a partnerek által elkészült anyagokból.

Ezeket végül feltöltjük egy közösen szerkesztett "wikispaces" oldalra (angol nyelvűek) és egy blogba (magyar nyelvű). A megbízhatóbb tanulók saját jogon tudják szerkeszteni.
Használunk még digitális osztálytermeket a munkánkhoz. Régebben "nicenet", "twiducate", idén pedig az "edmodo"-n dolgozunk. Írunk "monitored email"-eket az "ePal" rendszerén keresztül. Csak ingyenes eszközöket tudunk használni.

Munkánk lényege, hogy használjuk a digitális eszközöket, és ezek segítségével motiváljam tanulóimat a nyelvtanulásra, nyissanak a világra, megismerkedjenek a partneriskolák országainak kultúrájával, életével, szokásaival, és megismertetünk más országokat a magyar kultúrával, zenével, ünnepeinkkel.
Időtartama remélhetőleg folyamatos. Nem lezárt, ez egy nyílt projekt. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be