Rizikó, világhódító matek társasjáték

Közzétéve2014-04-22 14:33:51
ÖtletgazdaPercs Kriszta,
Az eredeti Hasbro Rizikó klasszikus stratégiai társasjáték leegyszerűsített játéka.
Itt csak 2-3 csapat - az osztály, csapatokra bontva- játszik, melynek célja a kontinensek elfoglalása. A világtérkép nyolc kontinensre van felosztva.
Ehhez minden csapatnak van: 1 egységnyi gyalogosa, 2 egységnyi lovasa és 3 egységnyi ágyúsa. Ezek felrakása felváltva történik, de összesen csak 10 egységnyi. (Ez hosszabb játék tervezése esetén lehet 15 is.)
A lépéshez dobni kell. A dobásnyit léphetjük szárazföldön, vagy óceánokon "áthajózva", minden egyes lépés egynek számít. Több bábuval is léphetünk, azaz felbonthatjuk a dobás értékét (pl 5, akkor 3-at egy lovassal, 2-t egy gyalogossal). Ha egy olyan kontinensre lépünk, ahol ellenség van, ezzel őket csatára hívtuk ki. A csatákban a támadó piros, míg a védő kék dobókockával dob. Aki a nagyobbat dobja, az nyer. Azonos számnál újra dobunk. Ha egy csata végeztével pl. egy ágyúnak lefogyott az értéke kettővel, akkor lecseréljük gyalogosra.
A győzelemhez a merész csapatmozgásokon és a csaták utáni gyakorlatok megoldásán kívül a kockadobás szerencséje is szükséges.
Mivel a gyerekek ebben a korban különösen szeretnek játszani, ezért tartom fontosnak a gyakorlást játékos keretek közé szorítani. Minden csata után a kontinensre kattintva feladathoz jutunk.
Ezek a feladatok lecserélhetők, akár másik tantárgy feladataira, bármely korosztály számára.

Az a csapat nyer, amelyik több kontinenst tud magáénak, amikor már senki nem tud csatázni ellene. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be