Shopping School Project

Közzétéve2023-07-26 17:14:27
ÖtletgazdaMárta Éder,
A projekt alapvető célja a diákok vásárlási, ezzel együtt pénzügyi ismereteinek és tudatosságának, valamint digitális kompetenciájának játékos fejlesztése. A téma innovatív módon kerül feldolgozásra, sok-sok kreatív tevékenységgel egybekötve, programozással, vándor micro:bit programmal, valamint egy tanulási ösvénnyel is segítve a diákok téma iránti érdeklődését, motiváltságuk fenntartását. A tanulási ösvény egyszerre versenyhelyzetet is teremt a diákok körében, ami plusz motivációt ad számukra. A projekthez létrehozott honlapon a tudásmegosztás folyamatos, bármelyik iskola csatlakozhat a projekthez, s azok térképes megjelenítése segíti az iskolák közötti együttműködést, kapcsolattartást.
A projekt során a diákok információkat gyűjtenek, majd egy kerettörténetbe csöppennek, ez a tanulási ösvény a honlapon a ?játék" menüpontban található. A tanulási ösvény pedagógiai szempontokat figyelembe véve lépésről lépésre támogatja az önálló ismeretszerzést, az önálló tanulást, s az ismeretszerzéstől az alkalmazás fázisához való eljuttatását a gyerekeknek. A tanulási ösvényhez egy QR kód leolvasásával juthatunk el, s végig digitális platformon maradunk.
A projekt honlapján rengeteg információt gyűjthetnek a résztvevők, melyek mindegyike friss, naprakész, érdekes, a gyerekek nyelve szerint íródott, ezzel is ösztönözve a diákokat arra, hogy legyenek tájékozottak, s kapjanak kedvet akár a programozáshoz is.
Vándor micro:bit program segíti azokat, akik nem rendelkeznek programozható eszközzel. Ennek részletei a honlapon megtalálhatók, egy egyszerű űrlap kitöltésével lehet jelentkezni a programba.
A gyerekek számára sok-sok videó, link, kép, számos elgondolkodtató kérdés található a projekt honlapján. Partner cég került bevonásra, melynek ügyvezetője szívesen válaszol a gyerekek kérdéseire (GYIK)
Talán új fogalom az általános iskolai oktatásban, azonban nap, mint nap hallanak róla a gyerekek: a podcast.
A projektben helyet kapott még a mesterséges intelligencia, ami ma már természetes, gyakran hallott és használt fogalom. A projekt rávilágít arra, hogy a mesterséges intelligencia igencsak jelen van a vásárlásaink, mindennapjaink során is, ezért a gyerekek az ?aha" élményt követően kreatív ötletekkel állhatnak elő.
A projekt az online vásárlás veszélyeire, pénzügyeink biztonságára is nagy hangsúlyt fektet.
A projekt a 2022/2023-as tanévben került kipróbálásra, melynek eredményessége, sikere a visszajelzések, a végső teszteredmények, az elkészült produktumok alapján nagyon pozitív. Várhatóan ezt az eredményességet fokozza majd a 2023/2024-es tanévben a projekt nyilvánossá tétele és meghirdetése az általános iskolák számára. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be