A Mi kis okos falunk

Közzétéve2022-08-03 19:12:03
ÖtletgazdaCsikó Szilvia_Dénesné Szak Andrea,
A projektötlet egy tantárgyközi projekt, amelyben két intézmény, a Kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola, valamint a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájának diákjai vettek részt. Az intézmények közötti alkotói folyamatban hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos tanulók dolgoztak együtt.
Magyarország egyik kezelendő kihívása az elöregedő társadalom, A népességfogyás szempontjából különösen nehéz helyzetben vannak a falvak, ahol a fiatal lakosság százalékos aránya nem éri el a 15 %-ot. Ezek nagy számban találhatóak az ország északkeleti részén és a Balaton keleti részén, vagyis abban a térségben, ahol a mi iskoláink is megtalálhatóak.
A Mi kis falunk résztvevői arra a kérdésre keresték a választ, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segítheti az elöregedő falvakban élő emberek életét. Erre utal a címben szereplő MI szó.
Másrészt azt vizsgáltuk , hogy egy elöregedő falu hogyan indulhat el abba az irányba, hogy okos településsé vagy öko-településsé váljon. Szó esett a lakosság életminőségének javításáról - például az egészségügyi, rekreációs szolgáltatások fejlesztésével a települések hatékony irányításáról, a zöld és megújuló energiák hasznosításáról az energiaellátásban, a közlekedés és a közbiztonság fejlesztéséről.
A harmadik egységben azzal foglalkoztunk, hogyan tehetjük vonzóvá ezeket a településeket a fiatalabb nemzedék számára .Az ehhez kapcsolódó projektmunka egy helyi értékeket felmutató, a fiatal családok számára is vonzó fesztivál programtervének összeállítása és a logójának a megtervezése volt. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be