Points of view - A látszat néha csal!

Közzétéve2022-08-02 15:05:11
ÖtletgazdaDénesné Szak Andrea,
A módszertani ötlet angol címe: Points of view - utal arra, hogy az itt bemutatott téma alapja különböző szempontok, nézetek ütköztetése lesz. Az alcím: "A látszat néha csal" pedig arra utal, hogy sokszor abba a hibába esünk, hogy egy-egy helyzetet vagy személyt, felületesen és elhamarkodottan ítélünk meg.
Miről is szól ez a 2 órát átölelő foglalkozás? Egy páros felfedező kalandról, amelynek ötletét a "Snack attack" című animációs kisfilm adta. A tanulópárok egy "GPS" (csekklista) segítségével járnak be közösen egy tanulási útvonalat, amelynek a különböző állomásain mini kihívásfeladatokat kell megoldaniuk közösen. A csekklista segíti őket a "helyes úton "maradni, és támogatja őket az önellenőrzésben is.
A foglalkozásokat egy ráhangoló és összegző szakasz foglal keretbe. A diákok a feladatokat egy közös PADLET felületen érik el, és oda is tudják feltölteni a munkáikat és a kommentjeiket. A teremben offline egy TÉMAFAL-on jelennek meg a fókusztémák: az idős hölgy, a pánk fiú és a kettejük találkozása képekben.
A foglalkozások célja a diákokat a tanév végén egy közös, kreatív, elgondolkodtatós kalandra hívni, ahol lehetőségük van az eddig tanult készségeik gyakorlására: pl. kreatív szövegalkotás, cím meditáció, testbeszéd értelmezése, szó- és szólásmagyarázatok keresése, hangoskép készítése, kreatív szövegértés, szereplők jellemzése ... stb.
Másrészt egy nagyon fontos szociális problémát is érintünk: az előítéleteket, az egymással való helyes bánásmódot. A Padlet alcíme "NE ítélj, hogy ne ítéltess!" adja a központi gondolatát az animációs videónak. A diákok a foglalkozások végére maguk fogalmazzák meg, hogy milyen fontos, hogy ne ítéljünk elhamarkodottan se helyzeteket, se személyeket meg! Ez az alaptézis egy jó útravaló gondolat a diákoknak a nyári szünetre, a végzősöknek pedig az új iskolájuk kezdéséhez. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be