Mitől zöld a Föld?

Közzétéve2021-08-18 13:09:05
ÖtletgazdaDigiTeam munkacsoport: Göndör Réka, Horváth Amarilla, Mucsi Éva, Horváthné Baa Mária, Pati Szabina,
Az óvodai nevelés folyamatában meghatározó szerepe van a környező világ megismerésének, ezen belül is a természet- és környezetvédelemnek, a fenntarthatóságra nevelésnek.
Tagóvodánk örökös Zöld Óvoda címmel rendelkezik, fontos számunkra az ehhez hű értékek képviselete, beépítése mindennapi munkánkba. Intézményünk földrajzi elhelyezkedéséből adódik sajátos arculatunk, a hagyomány őrzés.
Mindezeket szem előtt tartva építettük fel projektjeinket. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek tisztában legyenek azzal, hogy gondolkodásmódunk, életmódunk, mindennapi viselkedésünk és szokásaink hatással vannak nem csak ránk, hanem a közvetlen környezetünkre is. Tudatosítjuk a gyermekekben, hogy környezettudatos életmóddal, energiatakarékossággal, víztakarékossággal, hulladékok mennyiségének csökkentésével, szelektív hulladék gyűjtéssel, tudatos vásárlási és fogyasztási szokások megvalósításával segíthetünk a Földnek, hogy sokáig "zöld" maradhasson.
Óvodánk három csoportjában valósítottuk meg Föld Napjához kapcsolódó projektjeinket. Ebből egy csoport a Nagyrác telephelyünkön, kettő a székhely óvodában található. Öt óvodapedagógus dolgozott a pályázat megvalósításán, közös ötletelés alapján születtek a tervek, három óvónő a saját csoportjában a gyakorlati megvalósítást is végezte, egy kolléganő a szülők, ill. a vírushelyzet miatt otthon lévő gyermekek tájékoztatása és bevonása céljából a padletet szerkesztette, napi szinten bővítve annak tartalmát. Szakmai koordinátorként és pályázatíróként a tagóvoda-vezető is aktívan közreműködött.
A projekteknek voltak azonos és kapcsolódási pontjai. Mese tv-n követtük figyelemmel Guszti a giliszta komposztálását, a szelektíven összegyűjtött és kiválogatott bio hulladékot átadtuk a komposztáló csoportnak, mindhárom csoportban ismerkedtünk a fotózás alapjaival, valamint jelen voltak a szabad játék során a padlórobot méhecskék. A Nagyrác telephelyen a gyermekek az óvónő segítségével kisfilmet készítettek, melyet a másik két csoportban megnéztünk a gyermekekkel, így betekintést nyertünk a nyuszi csoport projektjébe. A méhecske csoport a gyermekek által készített fényképekből készített kvíz és memóriajátékokat, melyeket a többi csoport is kipróbálhatott az okos kijelzőn. Süni csoportunk pedig saját Beebot pályát készített, melyekhez a gyermekek alkottak szabályokat.
A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be