Pályázz! Szövegértési és szövegalkotási kompetenciák a pályaválasztásban és a munkaerőpiacon

Közzétéve2021-08-17 07:19:19
ÖtletgazdaFodor Gabriella,
A felnőttkor küszöbén álló diákok egyik legfőbb igénye az iskolát illetően, hogy nagy hangsúlyt fektessünk az életben szükséges praktikus ismeretek elsajátítására, valamint hogy a továbbtanulásban majd a munkavállalásban való beválást segítsük.
A pályaorientációs tevékenység mára már minden intézményben jelen van. A pályaorientációs projektnap(ok) felelősei gyakran bajban vannak, mert nehéz évről évre hasznos és megújult tartalommal előállni.
Iskolánk pályaorientációs programjának egy szeletét szeretném bemutatni, amely a szövegértési és szövegalkotási kompetenciák fejlesztését célozza összehangolva a pályaválasztási folyamattal, a jelenbeli munkaerőpiaci trendek megismerésével, egyszerűen kezelhető és könnyen hozzáférhető digitális eszköztárra és platformokra támaszkodva.
A projekt középpontjában a szöveg fókuszú kompetenciafejlesztés mellett a felfedeztető tanulás, a differenciálás, az élményszerűség, a problémamegoldás, az együttműködés áll.
A projektet leginkább a 11-12. évfolyamokra ajánlom.
A diákok szívesen dolgoznak benne, mert aktuális, trendi és nem utolsósorban hasznos a jövőjük szempontjából is.
Iskolai pályaválasztási projektünk egésze és ezen része is tanórán és tanórán kívül is végezhető tevékenységeket tartalmaz.
Elsősorban a magyar nyelv tananyaghoz kapcsolódik, valamint az angol nyelvhez és az informatikához is. Osztályfőnöki órákon is használható.
Bármely iskolai projekt keretében vagy önmagában is alkalmazható az itt bemutatott ötlet.
A következő területeket érintem: önéletrajz, motivációs levél, a hatékony előadás, a pitch "műfaja", idegen szavak a munkaerőpiac szóhasználatában, a kulcsszavak szerepe a hatékony álláskeresésben, állásinterjú.
A téma minden foglalkozásán és a házi feladatokban is használunk IKT-eszközt. Ezek mind ingyenesek, mindenki számára hozzáférhetőek. Némely funkciójuk feltételezi a tanulói fiókok meglétét is. A felületek egyszerűen kezelhetőek.

A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be