A könyvek összekötnek

Közzétéve2020-08-17 23:38:09
ÖtletgazdaKiss Mónika Mária,
2019. szeptemberében egy új eTwinning projektet indítottunk több európai oktatási intézménnyel. A projekt alapítói ketten voltunk olasz partneremmel. Projektünkben a könyvekkel, olvasással foglalkoztunk. A veszélyhelyzet előtt a korábban tervezett tevékenységeket végeztük közösen. Tavasszal úgy éreztem, hogy érdemes egy új "fejezetet" nyitni a már meglévő közös projektünk mellett az osztályunknak. Kidolgoztam egy olvasáshoz kapcsolódó játékot a másodikos gyerekeknek. Mindez egyszerűen megvalósítható volt, hiszen a könyvek mindannyiunk életében, otthonában jelen vannak. Általuk és a modern technológia segítségével kapcsolatban maradhattunk, értéket teremthettünk, játszva tanultunk. A könyvek összekötnek projektben a másodikos gyerekek kedvenc meséjük szereplőit mutatták be egymásnak változatos, kreatív módon. Az elvégzett feladatok során a diákok azonosultak a választott történeteik hőseivel. Kiderült, mi okból találják őket rokonszenvesnek, mi mozgatja fantáziájukat egy-egy történet olvasása közben.
A gyerekek kiemelték a főszereplők pozitív tulajdonságait, példát állítva társaik és önmaguk számára. Ez a játék nem elszigetelt tevékenységek sorozatából állt. A feladatok kiegészítették egymást, a gyerekek pedig kapcsolatban álltak. Reflektáltak társaik munkájára, együttműködtek. Az értékelés ily módon változatos volt. A pedagógus értékeléseit kiegészítették a társakéi és az önreflexiók. Fontosnak tartottam a szülők visszajelzéseit is.
A gyerekek megélték, hogy a történetek biztonságot adnak, vigaszt nyújthatnak. Mesével, illusztrációkkal fejezték ki együttérzésüket olaszországi barátainknak, akik rendkívül nehéz időszakot éltek át.
A projektünk jó példa arra, hogy a könyvek valóban összekötnek: az általuk közvetített üzenet, az átélt élmények megosztása átsegíthet bennünket a nehézségeken.
A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be