Budapest a térképasztalon- a történelem viharában

Közzétéve2014-02-07 12:09:41
ÖtletgazdaVit Olivér,
A modern, IKT eszközök felhasználásával készült projekt bemutatja Budapest dualizmus kori kiépülésének történetét és digitalizált módon létrehoz egy Budapest-helyismereti gyűjteményt, melyet önálló forrásfeldolgozás és anyaggyűjtés segítségével a diákok fejlesztenek tovább. Az interaktív feladatok készségeket fejlesztenek: információk és adatok gyűjtése, megtalálása a világhálón; hamis és igaz információs szűrése, megkülönböztetése; grafikai tervezés és absztrakt gondolkodás fejlesztése.

A projekt nagy hangsúlyt helyez a térképen való tájékozódás készség fejlesztésére, kooperatív módon, csoportmunkában dolgozza fel a témát.

Az egyes budapesti kerületek történelmi emlékeit (lakóhelyek és társadalmi rétegek) a diákok önálló projektmunka keretében rögzítik digitálisan és helyezik el az interaktív térképeken. Az ötlet ugyanakkor a pedagógusok számára kíván példaként szolgálni önállóan elkészíthető, szinte minden történelmi témakörhöz egyénileg kifejleszthető, magas szintű informatikai ismereteket nem igénylő módszerrel digitális tananyagok készítésére.

A projekt nagy hiányosságot igyekszik pótolni, amikor a témakörön belül maradva, megkezdi feldolgozni Budapest (és Magyarország) Kádár-korszakbeli történetét, hangsúlyozva a gazdaság, technika- és civilizációtörténeti aspektusokat. Hasonlóképpen, interaktív térképeken keresztül foglalja történelmi tablókba a korszak főbb eredményeit.

A projekt kitér még új típusú feladatokra is, ilyen például az időtörés (a történelmi forrásszövegekben elhelyezett anakronizmusok és azok megfejtése segítséggel és internetes böngészés, önálló kutatás formájában) vagy a saját statisztika készítése (Magyar Tenger projekt).

A projekt nem utolsósorban végtelen számú, bővíthető lehetőséget kínál a történelemtanárok számára, hogy az adott tantervi egységet, azok egyes szeleteit saját nézőpontjából, saját készítésű segédanyaggal (vagy akár tanórai törzsanyaggal) dolgozza fel. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be