Sziporkák

Közzétéve2019-08-25 11:25:49
ÖtletgazdaKiss Mónika , Mataisz Zsuzsanna,
A Sziporkák projektben a Szegedi Orczy István Általános Iskola 1.a osztálya, a Domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola és AMI 3. b osztálya és pedagógusaik működtek együtt. Többször hoztunk létre közös projekteket, tanítóként törekedve ötleteink eredetiségére, a játékos, élményalapú tanulást központba helyezve.
Fő célunk a TŰZ témakör lehető legszélesebb körű feldolgozása. Ahogy a bevont műveltségi területek szikrákat testesítenek meg, a projekt egésze közös lánggá érik. Ez a metafora inspirált bennünket már a projekt bevezető szakaszában arra, hogy láng alakú címkefelhőt készítsünk, amiben összegyűjtöttük a gyerekekkel azt, ami a tűzről eszükbe jut, projektünkhöz kötődik. Az kisdiákok ötleteikkel segítették a címkefelhő elkészítését. Mivel a dorozsmai csoportba elsősök járnak, most ismerkednek egymással, a projekt munkaformával, a domaszéki harmadikosok mentorokká váltak. Programunk kezdetétől segítették társaikat. A gyerekek részesei lettek a folyamatnak, magukénak érezték a projektet.
Ahogy a szikrák lánggá érnek, egy-egy szikrának tekintettük a bevont műveltségi területeket. Projektünkben megtalálható a TűzVarázs (vizuális kultúra, technika és életvitel), LángÉsz (környezetismeret, természettudományok), BeTŰZő (magyar nyelv- és irodalom), TűzRiadó (ének-zene, tánc és dráma), FutóTűz (testnevelés). Az IKT eszközök használata, a diákok digitális kompetenciájának fejlesztése áthatja egész projektünket. A bevont témák mellett egy-egy jellegzetes projekttevékenységet is "tüzes névvel" illettünk. TűziJáték lett a neve projektzáró játékunknak, TűzŐr a fejezetnek, ahol néphagyományokkal ismerkedtünk, Tüzérek az 1848-as eseményekről megemlékező résznek. Az egyes szikrák egésszé érését segíti projektnaplónk, ami a http://www.sziporkak.webnode.hu oldalon olvasható, keretbe foglalva munkánkat. Csatlakoztunk az eTwinning programhoz. Partnerekként működtünk együtt, a TestvérTér kiváló lehetőségeket kínált fel számunkra.
Büszkék vagyunk rá, hogy kezdeményezésünkre négy intézményből közel százhúsz gyermek és dorozsmai, domaszéki szülők csoportja énekelte velünk az Ég a város kezdetű dalt, amiből közös videó készült (TűzRiadó projekttevékenység). Fodor Rajmund, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó projektünk mellé állt: válaszolt a gyerekek "tüzes" kérdéseire, videó üzenet formájában, ami motiváló hatású volt.
Előzetesen kitűzött céljaink megvalósultak: az alsósok élvezettel vettek részt a programban, barátokra leltek, sokat tanultak. A projekt végén ők és szüleik elégedetten értékelték tevékenységeinket. TÜZes projektet zártunk, közös élményekkel, erősödő közösséggel. A program rendkívüli módon színesítette napjainkat, eredményessé tette munkánkat. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be