GAUSS Budapesten - avagy: Geometriai Algebrai Utazás Sorozat Budapesten

Közzétéve2015-08-19 11:56:14
ÖtletgazdaDr. Szárnyasné Tóth Teréz, http://www.gauss.uw.hu
Ötlet: Belevinni a hétköznapokba a matematikát, illetve megmutatni, hogy mindennapjaink során mennyi matematikai problémával találkozunk.
Célom az volt, hogy rávilágítsak arra, hogy a matematika tanulása nem csak tételek sokaságából vagy megoldhatatlannak látszó egyenletrendszerekből állhat. Érdekessé, izgalmassá, életszerűvé tehető néhány jó ötlettel.
Feladat: Ez a virtuális kirándulás (körséta) matematikai feladatokkal bármely városban, sokféle nevezetességgel, tematikusan is megvalósítható. Bízzuk meg aktív, önszerveződő csoportjainkat, hogy készítsenek a nevezetességhez fotókat, ismertetőt, matematikai feladatot megoldással, ábrákat, rajzokat és kvízkérdéseket is.
Ezeket összegyűjtve és feldolgozva készíthető a miénkhez hasonló weblap, sőt tabletre/okostelefonra alkalmazás is. Ezek aztán megoszthatók később a nyilvánossággal, akár úgy is, hogy osztálykirándulások, tanulói kirándulások esetén egy-egy város fontos nevezetességei feltérképezhetők ezáltal, és egy kis játékos matematika-tanulás is megvalósul.
Az általunk szerkesztett weblap a matematika tanulásának egy újszerű módját mutatja be. Elsősorban 12-18 éves tanulóknak ajánljuk - hiszen az érdekes matematika példák egyben az iskolai tananyag részét képezik -, valamint mindazok számára, akik egyszerűen csak fel szeretnék frissíteni tudásukat. E virtuális utazás során körbekalauzolunk mindenkit Budapest belvárosában. Magyarország fővárosát nem csak történelmi, kulturális, építészeti és földrajzi nézőpontból világítjuk meg, hanem játékos matematika példákon keresztül is. Több látványosság adatait próbáltuk belecsempészni az egyenletekbe, a sík- és térgeometriai, valamint sorozatos és halmazos feladatokba. Természetesen megadtuk a megoldásokat is. A megvalósítás HTML-ben íródott, ezért egy sima böngésző segítségével bárki könnyen hozzáférhet. Mivel gimnáziumunk két tanítási nyelvű, a honlap kétnyelvű, így az angolul beszélők számára is könnyen használható. Kitaláltunk egy angolul és magyarul is jól csengő címet: GAUSS Budapesten: Geometriai, Algebrai UtazáSSorozat Budapesten, vagyis Geometric, Algebraic, Unique SightSeeing in Budapest.
Az alkalmazás továbbfejleszthető, sőt akár egy-egy tanóra is színesíthető vele. A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be