Hazai Módszertani Börze – fókuszban a mentális egészség!

Csatlakozz módszertani börzénkhez, és tudd meg, milyen jó gyakorlatok, módszerek vannak a mentális egészség témájában ifjúsági területen!

Időpont: 2024.06.13. 9:30-17:15
Helyszín: Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.)

A rendezvény célja:

  • olyan módszertani gyakorlatok megosztása, amelyek elősegítik a mentális nehézségekkel élő fiatalok ifjúsági területen megvalósuló projektekbe történő sikeres bevonását és a projektekben történő aktív részvételét;
  • hogy bővítse a projektmegvalósító szakemberek eszköztárát, és segítse őket a kihívást jelentő helyzetek hatékony kezelésében.

Kiket várunk?

Olyan ifjúsági területen dolgozó szakembereket, akik már rendelkeznek valamilyen projekt megvalósítói tapasztalattal, vagy projektet terveznek megvalósítani az Európai Szolidaritási Testület támogatásával és/vagy az Erasmus+ program ifjúsági területén.

Program

09:30-09:45 Regisztráció
09:45-10:00 Köszöntő
10:00-11:30

 

 

Párhuzamos szekciók I.
1. NYUGIMŰHELY – SAJÁT ÉLMÉNY GYEREKSZEREPBEN
A foglalkozás során betekintést adunk a Sulinyugi stresszkezelő módszereibe. Programunk egy komplex iskolai stresszkezelő program, melynek célja a nyugodtabb iskolai élet kialakítása, az iskolai élet összes résztvevőjének bevonásával. A workshop célja az, hogy résztvevők felismerjék, hogy a stressz normális és kezelhető, továbbá, hogy észrevegyék a feszültség jeleit és készségszinten tudjanak alkalmazni stresszkezelő technikákat.

Megvalósítók: Szigeti Réka és Juhos Dóra (Sulinyugi - Lélekkel az Egészségért Alapítvány)
2. JOBB VELED A VILÁG!  A BOLDOGSÁGÓRA INTEGRÁLT PROGRAM PEDAGÓGIAI ESZKÖZEI
A résztvevőket egy képzeletbeli utazásra hívom a Jobb Veled a Világ bolygóra, amelynek keretében kipróbálunk néhány jó gyakorlatot és eszközt a Boldogságóra Integrált Program készletéből.

Megvalósító: Jozifek Zsófia (Jobb Veled a Világ Alapítvány)
3. KORMÁNYOZNI A KÁOSZBAN - A FÉRŐHELYEK BETELTEK
Önismereten keresztül kicsit rendet teremtünk a kaotikus életben. Ez a workshop betekintést ad arra, hogy hogyan látjuk önmagunkat és mások hogyan látnak minket. A résztvevők megismerhetik a mozgáson alapuló (embodiment) módszert, amelyben a testünket használjuk arra, hogy tapasztalásainkat és érzéseinket testi érzésekkel ötvözzük. A módszer célja, hogy érzéki tapasztalásainkból képesek legyünk reflektálni másokra és magunkra. A workshop fontos előfeltétele a nyitottság és képességre arra, hogy aktívan megfigyeljünk és hallgassunk magunkra és egymásra.

Megvalósító: Lukács Rajmund (Erasmus+ ifjúság és Európai Szolidaritási Testület projektmegvalósító és koordinátor)
11:30-11:45 Szünet
11:45-13:15


Párhuzamos szekciók II.
1. PSZICHOLÓGIAI ELSŐSEGÉLY IFJÚSÁGI PROGRAMOKON
Az Élményakadémia Egyesület már 14 éve tart olyan önkéntességen alapuló programokat, amelyek résztvevői mélyszegénységben, illetve gyermekvédelemben élnek. Műhelymunkánk alatt a pszichológiai elsősegély keretében alkalmazott irányelvünkbe nyújtunk betekintést, valamint a gyakorlati tapasztalatainkat osztjuk meg.

Megvalósítók: Bárnai Árpád (Élményakadémia KHE)
2. FÜGGŐSÉGEK ÉS IFJÚSÁGI MUNKA
Az interaktív beszélgetés során téma lesz a saját felépüléstörténetem hatása a későbbi ifjúságsegítő munkámra. Tapasztalatok olyan önkéntesekkel, akik érintettek voltak valamilyen addikcióban, dilemmák, kérdések, válaszok. A projekt (legyen az önkéntes projekt vagy szolidaritási projekt) nem terápia, de lehet terápiás értéke. Mit is jelent ez?

Megvalósító: Kiss Tímea (MRE Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona Megálló Csoport Alapítvány)
3. HOGYAN TUDJÁK A LEGFRISSEBB TECHNOLÓGIAI ÚJÍTÁSOK TÁMOGATNI A MENTÁLIS EGÉSZSÉG ELÉRÉSÉT ÉS MEGTARTÁSÁT? - A FÉRŐHELYEK BETELTEK
Az interaktív eszközbemutató során a résztvevők információt kapnak a legújabb technológiai újításokról, kimondottan a MUSE neurofeedback és QXED kvantum biofeedback technológiák működéséről és a mentális egészségre gyakorolt hatásukról. A résztvevők saját élményű elme és szív meditációban vehetnek részt, amely alapján megmérjük az önként jelentkezők elmeaktivitását, az öt agyhullám szintjén. Ezzel a résztvevők megtapasztalják, hogy milyen nagy szerepe van a neurofeedbacknek abban, hogy egyrészt megismerjük, hogy valóban jól meditálunk-e, majd a technológia segítségével megtanuljunk megfelelő módon lecsillapítani a háborgó elménket.

Megvalósító: Bölcskei Mónika (Coach, ADHD Coach, Life Style Inventory tanácsadó, AQR Mentális állóképesség tanácsadó)
13:15-14:00 Ebédszünet
14:00-15:30 Párhuzamos szekciók III.
1. KÖZÖSSÉGI MESEÉLMÉNYALAPÚ FOGLALKOZÁSOK A PUBERTÁS KÜSZÖBÉN - A FÉRŐHELYEK BETELTEK
A műhelymunka során a pubertási elakadásokat és feszültségeket a mesében megjelenő képi világ segítségével dolgozzuk fel. Tapasztalataink szerint a közösségi alapú közvetett rekonstruálás biztonságos környezetet biztosít a fiataloknak. Egy meseszereplő karakterén keresztül bátrabban fogalmazzák meg és mondják el problémáikat, mert távolságot tudnak teremteni a saját élmény és az ahhoz kötődő asszociáció között. Foglalkozásunk keretében először bemutatjuk a feldolgozott mesét, majd a résztvevőkkel közösen megvitatjuk a módszertani lehetőségeket, illetve korlátokat. A beszélgetés során kitérünk az eddigi gyakorlatban megszerzett tapasztalatainkra.

Megvalósítók: Dr. Nyári Szilvia és Dr. Koller Inez Zsófia (PTE-BTK HFMI Ifjúsági Közösségszervezés tanárai)
2. TERMÉSZETKAPCSOLAT ÉS MENTÁLIS EGÉSZSÉG
A műhelymunka során bemutatjuk a 2023-25-ben megvalósuló Accessible Forest projektet, amelynek keretében négy ország erdőfürdő-vezetői visznek erdei sétákra hátrányos helyzetű csoportokat. A tapasztalatok alapján egy olyan e-book fog születni, amely minden, hasonló csoportokkal foglalkozó szakembernek ismereteket, képzettséget kínál természetséták kíséréséhez. A műhelymunka második felében a séták tematikáját vesszük végig saját élményű gyakorlatokkal, amelyek az önkéntesek mentális támogatása során is használható módszereket tartalmaznak.

Megvalósítók: Kármán Erika és Vásárhelyi Kriszta (Szatyor Egyesület)
3. KALEIDOSZKÓP – SPECIÁLIS IGÉNYŰ FIATALOK MENTÁLIS TÁMOGATÁSA IFJÚSÁGI HÁZBAN
A műhelymunka során holisztikus megközelítéssel járjuk körbe a következő témaköröket a speciális igényű fiatalok mentális támogatásával kapcsolatban: mentális egészség ismerete és támogatása, empátia és megértés kialakítása, inkluzív kommunikáció, erőforrások és támogatások, részvételi és támogató környezet kialakítása, esélyegyenlőség és diverzitás.

Megvalósítók
: Zsiday Kriszta, Demjén Zita, Spitzer Éva, Bíró Veronika (Salva Vita Alapítvány)
4. ÖNKÉNTESSÉG, INKLÚZIÓ ÉS MENTÁLIS EGÉSZSÉG
(Az önkéntességen alapuló programok mint a hátrányos helyzetű, fokozottan sérülékeny fiatalok megerősítésének eszközei)
Az Élményakadémia Egyesület már 14 éve tart olyan önkéntességen alapuló programokat, amelyek résztvevői mélyszegénységben, illetve gyermekvédelemben élnek. Az elmúlt évek során gyűjtött tapasztalatainkat szeretnénk megosztani, a traumatudatos szemlélet, a megoldásközpontú coaching és a tapasztalati tanulás nyújtotta lehetőségekre fókuszálva.

Megvalósítók: Bárnai Árpád és Kozár Zoltán (Élményakadémia KHE)
15:30-15:45 Szünet
15:45-17:15 Párhuzamos szekciók IV.
1. ÉRZELMI BIZTONSÁG AZ IFJÚSÁGI MUNKÁBAN
A Safety first! projekt ifjúsági szakemberek szakmai készségeire és ismereteire fókuszál. Célja, hogy támpontokat nyújtson az ifjúsági munka során egy fizikai és érzelmi szempontból egyaránt biztonságos környezet kialakításához. A workshop során megtörtént, de elmaszkolt eseteket dolgozunk fel a résztvevőkkel, amelyek mentén igyekszünk szemléletesen és átélhetően bemutatni azokat a dilemmákat, kényes helyzeteket, problematikus megoldásokat, amelyek az érzelmi biztonság megteremtéséhez és fenntartásához kapcsolódnak.

Megvalósító: Révay Réka (Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület)
2. NINCS TABU (A PROBLÉMA NEM TABU, A SEGÍTSÉG NEM SZÉGYEN)
A műhelymunka során az alábbi témákat járjuk körbe:
- Szorongás és stresszkezelés
- Társadalmat érintő nehézségek (pl. depresszió, kiégés)
- Pozitív megküzdési stratégiák
- Segítségkérés lehetőségei
- Tudatosan a kiégés ellen

Megvalósító: Rikter Ádám (Erasmus+ ifjúsági projektmegvalósító, DiscoverEU – nemzeti találkozók facilitátora)
3. DÜHÖM AZ ERŐM – ÖNISMERETI MŰHELY - A FÉRŐHELYEK BETELTEK
Az önismereti műhely során gyakorlati munkát végzünk:
- önismeretet és önelfogadást támogató feladatok
- önelfogadást fejlesztő gyakorlatok- határhúzás lépései
- düh mint erőforrás
- transzformációs lehetőségek

Megvalósító: Tímár Barbara Róza (holisztikus gyermek és ifjúsági coach)

Jelentkezési határidő: 2024. június 9. éjfél.

Várjuk a rendezvényen!

Utolsó módosítás: 2024.06.06.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Rendszerünk rögzítette a regisztrációját, melynek elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön a Tempus Közalapítvány legfrissebb híreiről, rendezvényeiről, kiadványairól és a legfontosabb pályázati információkról!

Üdvözlettel,
Tempus Közalapítvány