Tanulj meg többet tenni! Nemzetközi együttműködés az inkluzív oktatásért

STAIRS projektzáró esemény és Alma a fán kötetbemutató

Időpont: 2022.05.26. 13:00-18:00
Helyszín: Tempus Közalapítvány, Brüsszel terem (1077 Bp. Kéthly Anna tér 1., VI. emelet)

Célcsoport: pedagógusok, iskolavezetők, ifjúságvédelmi felelősök, pedagógiai szakszolgálatok, szociális és gyermekvédelmi intézmények szakemberei, iskola-egészségügyben dolgozók és civil szervezetek képviselői, illetve a témában érintett további szakemberek.

Jelentkezés: A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A maximális létszám: 50 fő, a jelentkezések elfogadása a regisztráció sorrendjében történik (túljelentkezés esetén ez alól kivételt jelenthet, ha egy intézményből aránytalanul sok jelentkező lenne).

Háttér: Minden pedagógus, munkaközösségvezető, iskolavezető, és az iskola többi szereplője arra törekszik, hogy olyan intézményi klímát tudjon kialakítani, amelyben a gyermekek megtalálják a helyüket és képességeikhez mérten a lehető leginkább fejlődni tudnak. Ugyanakkor az iskolák egyre inkább kihívásokkal szembesülnek, hogy képessé váljanak a tanulók egyéni szükségleteihez és sajátosságaihoz való igazodásra. A minden egyes diák számára befogadó oktatási környezet megteremtése túlmutat egy-egy projekt hatókörén, inkább egy folyamathoz hasonlítható, amelyben az inklúziót alapvető értéknek tekintik. Az inkluzív oktatás előmozdításáért sokat lehet tenni helyi szinten is a tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztásával, valamint az érdekelt felek együttműködése által. 

Rendezvényünk célja egyrészt, hogy a Tempus Közalapítvány Tudásmenedzsment csoportja által koordinált nemzetközi STAIRS (Stakeholders Together Adapting Ideas to Readjust Local Systems to Promote Inclusive Education) projektben összegyűlt tapasztalatokat összegezzük, és megosszuk a legfontosabb eredményeket. Ezek a projektben megismert ír és portugál befogadó oktatáshoz kapcsolódó jó gyakorlatok elemzésén, és a lehetséges adaptációs szempontok, illetve folyamatok vizsgálatán alapulnak. Másrészt célunk az is, hogy bemutassuk legújabb interjúkötetünket, melynek címe: Alma a fán - Partnerségben a szülőkkel (A család és az intézmény együttműködése az inkluzív oktatás-nevelés érdekében). A kötetben arra a kérdésre keressük a választ, hogy miként lehet az intézmény és a szülők közötti bizalmi kapcsolatot, a párbeszédet, az együttműködést és a befogadó szemléletet erősíteni.

A résztvevők a rendezvény első részében előadást hallhatnak a STAIRS projekt eredményeiről, majd a második felében kerül sor az Alma a fán interjúkötet bemutatójára is. Az alkotók kerekasztal-beszélgetése után közös feldolgozásra hívjuk a résztvevőket, ahol megoszthatják saját jó gyakorlataikat is akár az inkluzív oktatás, akár az intézmény és a szülők együttműködése témában. Az eseményt állófogadás követi.

A STAIRS projektet az Európai Unió Erasmus+ program Szakpolitikai reformok támogatása kulcstevékenység keretében támogatja.

Program

13:00-13:10 Megnyitó és üdvözlet
Farkas Bertalan Péter, csoportvezető, Tempus Közalapítvány, Tudásmenedzsment csoport
13:10-14:00 Tanulj meg többet tenni! A STAIRS projekt legfőbb eredményei
Csernovitz Adél, projektvezető, Tempus Közalapítvány, Tudásmenedzsment csoport
14:00-14:15 A STAIRS projekt honlapja
Horváth Emőke, projektkoordinátor, Tempus Közalapítvány, Tudásmenedzsment csoport
14:15-14:30 Kávészünet
14:30-16:30

Alma a fán kötetbemutató és beszélgetés
14:30-15:30 A kötet készítőinek kerekasztal beszélgetése, az interjúalanyok köszöntése
Moderátor: Farkas Bertalan Péter, csoportvezető, Tempus Közalapítvány, Tudásmenedzsment csoport

Beszélgetőtársak:
B. Tier Noémi szerkesztő – a kötet szerkesztője, több interjú készítője
Csernovitz Adél projektvezető, Tempus Közalapítvány, Tudásmenedzsment csoport – a bevezető szerzője, olvasószerkesztő, több interjú készítője
Szűcs Marianna, projektkoordinátor, Tempus Közalapítvány, Tudásmenedzsment csoport - olvasószerkesztő, több interjú készítője
15:30-16:30

World Café – kiscsoportos beszélgetés a résztvevőkkel

16:30-18:00 Állófogadás

 

Utolsó módosítás: 2022.06.09.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Rendszerünk rögzítette a regisztrációját, melynek elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön a Tempus Közalapítvány legfrissebb híreiről, rendezvényeiről, kiadványairól és a legfontosabb pályázati információkról!

Üdvözlettel,
Tempus Közalapítvány