Gazdálkodj okosan! - Tréningsorozat a közösségi mezőgazdálkodás fejlesztésért

2016 | Felnőtt tanulás | gazdálkodás, mezőgazdaság | Budapest | Tudatos Vásárlók Egyesülete

Címkék: Projektszerű megvalósítás, Csoportdinamika kialakítása

A közösségi mezőgazdálkodás egyre elterjedtebb nálunk is, többen és többen tartják fontosnak, hogy megbízható forrásból származó élelmiszerhez jussanak. A rendszerben a gazdálkodók és vásárlók alkotnak közösséget, így segítve egymást. A kapcsolat mindkét fél számára előnyökkel jár: a vásárló megbízható forrásból származó zöldséghez és gyümölcshöz jut, a gazdálkodó pedig kiszámítható, rendszeres jövedelemre számíthat a megtermelt áruért.

Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) központi szerepe van a témával kapcsolatos információ terjesztésében és a tudás átadásában. 2014-ben indult az az Erasmus+ stratégiai partnerségek pályázati forma által támogatott projekt, amelynek célja a közösségi gazdaságok működésének megismertetése. A felnőtt tanulók képzését középpontba állító projekttel kapcsolatos tapasztalatokról Perényi Zsófiával, a projekt koordinátorával beszélgettünk.

  • Mi volt számodra a leginspirálóbb a projektmunka során?

    Nagyon jó együttműködés alakult ki a projekt partnerek között. A megbeszélések nagyon jó hangulatban teltek, kifejezetten jó volt egy ilyen motivált nemzetközi csapattal dolgozni, ahol mindenki sok érdekes és hasznos inputot rakott a képzéssorozat és az azt segítő eszközök kidolgozásába.

    Emellett kifejezetten inspiráló volt a képzéssorozat sikere. Már az első tréningre többszörös volt a túljelentkezés és a tréning felnőtt tanulói a későbbiekben is kifejezetten motiváltak voltak. Már alig vártuk a közös képzési alkalmakat velük. Kifejezett siker pedig, hogy még a helyszínen létrejöttek olyan együttműködések, amelyeknek köszönhetően új közösségi gazdaságok indultak és indulnak a közeljövőben.
A Feleségem nyolc éve nem tud megváltoztatni. "Nekik" ott Pesten négy alkalom után sikerült. :)))))
  • Ez volt az első nemzetközi projektetek? Projektkoordinátorként mit tanultatok a projekt menedzselése során?

    A TVE már korábban is koordinált nemzetközi projekteket, ezért az ott megszerzett tapasztalatokat jól tudtuk használni az Erasmus+ projekt esetében is. Egyik ilyen az évek során kialakult módszerünk a belső beszámoltatás. A projekt elvárásaitól függetlenül minden félévben végeztünk egy belső tartalmi és pénzügyi beszámolót, ahol azt ellenőriztük, hogy a partnerek miként haladnak a megvalósítással. Ezekhez a beszámolókhoz kötöttük a partnerek támogatásának utalását. A módszer sokat segít abban, hogy koordinátorként megelőzzük a megvalósítást fenyegető problémás helyzeteket és a partnerek is könnyebbnek ítélték a négy alkalmas beszámolót, mint egy vagy két nagyobbat.

    Koordinátorként fontos volt belátni, hogy minden partner más munkakultúrával, tapasztalattal és háttérrel rendelkezik, ezért érdemes rugalmasnak lenni. Ahhoz végig ragaszkodtunk, hogy a kommunikáció rendszeres legyen a partnerek között (skype hívások, management meetingek) és a projekt eredményei is fontos mérföldkövek voltak, viszont a megvalósítás módjában igyekeztünk figyelembe venni a helyi szükségleteket.

    Számomra fontos a rendszerszemlélet.
    Az első alkalomra "tudatlanul" érkeztem, a negyedik alkalom után "gömbölyű egésznek" éreztem.
    Köszönhető ez egyrészt a tematikus felépítésnek, másrészt a résztvevőknek, a sokféleségüknek, aktív részvételüknek. Végső soron a képzéssorozat indította el a Kertvárosi Kamrát...
  • Kik lesznek a felhasználói az elkészült eredményeknek?

    A képzéssorozat moduljait három országban (Magyarország, Csehország és Románia) teszteltük. A teszt képzésekre elhívtunk kezdő és már tapasztalt gazdálkodókat és fogyasztókat egyaránt, hogy kipróbáljuk, miként működik a képzési program. A felnőtt tanulóktól közvetlenül érkező visszajelzések nagyon fontosak voltak, mert a tréning anyagok és az azt segítő eszközök (például kiadvány, tréneri kézikönyv) ezek alapján lettek véglegesítve minden országban. Ezek az anyagok elérhetőek lesznek a partnerszervezetek oldalain magyarul, csehül, románul, angolul és franciául, ezért reméljük, hogy a képzési programot nemcsak a partnerek tudják majd megismételni, hanem a témával foglalkozó szervezetek új országokban is adaptálni tudják majd azt.

  • A projekt témája hogyan illeszkedik a Tudatos Vásárlók Egyesületének profiljához?

    A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2002 óta népszerűsíti az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot. Ezen belül a fenntartható élelmiszerfogyasztás egy kiemelt terület. Ehhez kapcsolódóan láttuk azt, hogy a közösségi mezőgazdálkodás egy olyan
    megoldás, ami egyaránt előnyös a vásárlóknak és a gazdálkodóknak is. A vásárlók megbízható forrásból származó élelmiszerhez juthatnak a rendszernek köszönhetően, míg a gazdák egész szezonban biztosak lehetnek abban, hogy egy közösség tőlük vásárol. A TVE a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi és az európai hálózatának „választmányában” is részt vesz, valamint aktív szerepet vállal a magyar közösségi mezőgazdálkodással foglalkozó hálózat koordinációjában is.Emellett az utóbbi években a felnőtt oktatás egyre fontosabb eszköz az egyesület életében, mert úgy látjuk, hogy az érdeklődőknek rengeteg információt tudnak elérni a fenntartható fogyasztás témájában, de a gyakorlati tudásátadással és a motiválással kevesen foglalkoznak még. Ezért a képzéssorozat kifejlesztése is jól illeszkedett az egyesület tevékenységeihez.
    A legmeglepőbb jelenség az volt,(amit utoljára Kb.: 30 éve tapasztaltam meg) hogy senki sem "titkolja a tutit", nem irigy, nem félti a tapasztalatait, maximálisan segítőkész! Ennek köszönhetően elindulhattam egy régóta vágyott úton.
  • Hogyan fogalmazódott meg bennetek, hogy a közösségi mezőgazdaság témáját dolgozzátok fel a projektben? Mi az egyedi, innovatív benne?

    A Tudatos Vásárlók Egyesülete már 2009 óta foglalkozik a közösségi mezőgazdálkodás népszerűsítésével. 2012 óta már több előadást és műhelymunkát szerveztünk nemzetközi és hazai projekteknek köszönhetően, de azt tapasztaltuk, hogy az alapinformációkon kívül a működéssel kapcsolatos ismeretek is szükségesek ahhoz, hogy az első közösségi gazdaságok megerősödjenek. Hasonlóan hozzánk, más közösségi mezőgazdálkodással foglalkozó szervezetek is ezt tapasztalták Európában, ezért született meg a Légy a részese! képzéssorozat ötlete, amelyhez hasonló még nem létezett. A sorozat négy modulban (1. Alapok, 2. Indulás, 3. Közösségépítés és kommunikáció és 4. Gazdaságlátogatás) veszi végig a közösségi mezőgazdálkodás legfontosabb gyakorlati ismereteit.

    Innovatívnak mondható a képzéssorozat egésze is, hiszen a képzéseken az informális és non-formális módszerek innovatív elemeit alkalmaztuk, a résztvevőket gyakorlatban is segítő eszközökkel (pl. tervezői segédlet gazdálkodóknak) láttuk el. Fontos kiemelni, hogy a képzések egyaránt szóltak gazdálkodóknak és fogyasztóknak, így elősegítve a párbeszédet és az együttműködést a két fél között.

  • Aki szeretne többet megtudni a projektetekről és az eredményeiről, az hol tájékozódhat?

    A projekt nemzetközi oldala elérhető ITT, míg a magyar anyagok ezen a linken: http://tudatosvasarlo.hu/kepzessorozat

Projekt címe: Légy a részese! Közös európai tréningsorozat a közösségi gazdálkodás fejlesztéséért 

Projekt időtartama: 24 hónap

Koordinátor: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Együttműködő partnerek: PRO-BIO Liga (Csehország) CRIES (Románia) URGENCI (a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi hálózata) 

Pályázattípus: Erasmus+ Stratégiai partnerségek

Támogatott oktatási szektor: felnőtt tanulás, köznevelés, szakképzés, felsőoktatás, ifjúság

Támogatott célok: jó gyakorlatok megosztása, egymástól tanulás, innovatív szellemi termék(ek) fejlesztése, átvétele, adaptálása, alkalmazása

 

Az interjút készítette: Hlavatý Ildikó

Tempus Közalapítvány, Erasmus+ partnerségi együttműködési csoport