Nyári egyetemek a CEEPUS programban - Matematikatörténet és matematikaoktatás

2018 | Felsőoktatás | | | Miskolci Egyetem, Miskolc

A Műszaki Anyagtudományi Kar által koordinált egyik legkiterjedtebb CEEPUS hálózat évek óta rendez nyári egyetemeket más-más helyszíneken, különböző konferenciákhoz kapcsolódóan. Dr. Körtesi Péter egyetemi docens, a hálózat koordinátora, az idei kurzus szervezője ismerteti a program részleteit.

„A nyári egyetem ideje alatt szervezte meg az egyetem Matematikai Intézete és a Műszaki Anyagtudományi Kar a Matematikatörténet és matematikaoktatás konferenciát, amelynek elnöke a világ legismertebb matematikatörténeti adatbázisának (MacTutor History of Mathematics Archive) a megalkotója.

A nyári egyetem programját két jól tagolható részre bontottuk: az első felében a hallgatók részt vettek a konferencián, majd az ott hallottak alapján a nyári egyetem második felében feldolgozták a látott kutatási módszereket, és azok alapján megkezdték, illetve megtervezték a saját országukban az adatbázis hiányosságainak kiegészítését.

A kurzusra érkező hallgatók közül többen első alkalommal vettek részt rangos nemzetközi konferencián, és először találkoztak neves nemzetközi kutatókkal, akikkel a kutatási témákról beszélgetni tudtak. Azok a hallgatók és oktatók, akik a konferencián előadást tartottak, lehetőséget kaptak, hogy publikáljanak a konferencia kötetében is.

A kurzuson egyrészt a hálózat partneregyetemeiről fogadtunk résztvevőket, de szélesebb körben, freemoverek számára is lehetővé tettük a részvételt. A hallgatók különböző tanulmányi háttérrel érkeztek, voltak PhD hallgatók és BSc, illetve MSc hallgatók is.

A nyári egyetem tapasztalatai közül az egyik legfontosabb, hogy a hálózati partnerek egymást megismerve szélesítik a hálózati együttműködést, és a doktorandusz hallgatók számára is lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre.”

CEEPUS hálózat: Active Methods in Teaching and Learning Mathematics and Informatics
Nyári egyetem címe: Central European Contribution to the History of Mathematics
Részt vevő országok: Ausztria, Csehország, Románia és Magyarország, illetve a CEEPUS hálózaton kívül Brazília, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Görögország, Hollandia és Japán
A nyári egyetemi pályázati lehetőség az egyszerű pályázati formának köszönhetően hozzáférhető a kevésbé tapasztalt, újabb CEEPUS hálózatok számára is, és kiváló alkalmat ad arra, hogy a hazai hallgatók itthon megtapasztalják a nemzetközi környezetet. 
A 2018/2019-as tanévben a pályázat beadása folyamatosan lehetséges, így az egész tanév során tervezhető intenzív kurzus vagy nyári egyetem.
A 2017/2018-as tanévben három nemzetközi nyári egyetem (speciális kurzus) valósult meg a CEEPUS program támogatásával Nyíregyházán, Miskolcon és Pécsett. A kurzusok szervezésére a programban részt vevő hálózatok jogosultak pályázni. A vendéghallgatók és -oktatók főként Közép-Európából és a Nyugat-Balkánról érkeztek, hogy a magyar résztvevőkkel együtt bekapcsolódjanak a legkülönfélébb tématerületeket érintő nyári egyetemekbe.

Összeállította: KAMOCSA GÁBOR
Tempus Közalapítvány, Felsőoktatási egység