Nyári egyetemek a CEEPUS programban - Újlatin nyelvek és kultúrák

2017 | Felsőoktatás | | Budapest | Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A Romanisztikai Intézet nyári egyetemén az újlatin nyelvek és kultúrák közép-európai jelenlétéről és kultúraközvetítő, valamint identitásképző szerepéről gondolkodtak és tanultak a résztvevők. Dr. Ádám Anikó intézet- és tanszékvezető habilitált egyetemi docens, a kurzus szervezője számol be a tapasztatokról.

„A nyári egyetemen az idén ötödik éve működő CEEPUS hálózatunk alapvető tematikájából kiindulva a neolatin kultúrák recepcióját, illetve fordítását és az erről szóló források feldolgozását emeltük ki az irodalom, a nyelvészet, az oktatás és a filmművészet területén.

Az oktatók hosszabb előadásokat tartottak, a hallgatók pedig prezentációkban mutatták be kutatási eredményeiket, doktori disszertációjuk vagy szakdolgozatuk témáját olaszul, franciául és spanyolul. A résztvevők ismereteket szerezhettek a neolatin nyelveken született irodalmi alkotások recepciójáról, műfajokról, a nyelvészeti kutatások módszereiről és oktatási módszerekről is.

CEEPUS hálózat: CIII-HU-0809-04-1617 FISH (French, Italian, SpanisH) - Romance Languages and Cultures

Nyári egyetem címe: Strategies of Communication and Culture Transfer in Central Europe

Ausztria, Horváthország, Lengyelország, Szlovénia és Magyarország

Az előadások, szemináriumok, prezentációk mellett szabadidős programok, filmvetítés, hajókirándulás, magyar népzene és táncház, múzeumlátogatás, városnézés és szentendrei lángosevés biztosították a kulturális feltöltődést.

A hálózat évek óta sikeresen működik, így már három alkalommal szerveztünk hasonló nyári egyetemet. Az elsőt a Ljubljanai Egyetem, a másodikat a Grazi Egyetem, a harmadikat a pozsonyi Comenius Egyetem Romanisztikai Intézete szervezte.

A résztvevők a hálózati partnerségből kerültek ki. Fontos volt számunkra, hogy a hálózat hallgatói megismerjék egymást, főleg a hálózat adott partneregyetemen belüli promóciója szempontjából.

Az egyértelmű szakmai hozadékok (az oktatók közötti tapasztalatcsere, a szervezési tapasztalatok, hallgatók idegennyelvi és előadói készségének fejlődése) mellett az emberi kapcsolatok terén tapasztaltunk pozitívumokat, a hallgatók között talán hosszabb távú kapcsolatok alakultak ki.”

A nyári egyetemi pályázati lehetőség nemcsak a nagy múlttal rendelkező hálózatok számára elérhető, hiszen az egyszerű pályázati formának köszönhetően hozzáférhető a kevésbé tapasztalt hálózatok számára is.

Újdonság, hogy a 2017/2018-as tanévben a pályázat beadása folyamatosan lehetséges, így az egész tanév során tervezhető intenzív kurzus vagy nyári egyetem.

Bővebb információ a Tempus Közalapítvány honlapjának CEEPUS oldalain: www.ceepus.hu a Pályázati dokumentumok menüpont alatt található.

 

Kilin Emőke
Tempus Közalapítvány / Felsőoktatási egység