Európai Szolidaritási Testület - Fiataloknak

Szeretnél változást hozni? Élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodni, miközben új emberekkel ismerkedsz meg? Jelentkezz az Európai Szolidaritási Testület programjaira! A programokat az Európai Unió támogatja azzal a céllal, hogy Európában megerősödjön a szolidaritás és csökkenjen a fiatalok között a munkanélküliség. Választhatsz önkéntesség, munkavállalás és gyakornoki tevékenység közül, vagy megvalósíthatod a saját szolidaritási projekted!

>> Önkéntesség

>> Gyakornoki tevékenység és munkavállalás

>> Szolidaritási projekt

 

ÖNKÉNTESSÉG

Egyéni önkéntesség

Ha már elmúlt 18, de még nem vagy 30, akkor önkéntes szolgálattal egy non-profit szervezet munkáját segítheted. Részt vehetsz többek között környezetvédelemmel kapcsolatos projektben vagy segítheted a fogyatékkal élőket, az állatok védelmét, de akár kulturális vagy sporttal kapcsolatos célokat is támogathatsz. A lista igazán hosszú! Ahhoz, hogy részt vegyél egy ilyen projektben, nincs szükséged előzetes képesítésre vagy nyelvtudásra – azt, amire a munkához szükséged van, nem-formális úton a projekt közben tanulod majd meg.

A Szolidaritási Testület támogatja a ki- és hazautazásodat, a biztosításodat, a lakhatásodat és az étkeztetésedet, a nyelvi fejlődésedet, valamint zsebpénzt is nyújt a személyes kiadásokra.

Hol? Európa bármely országában, valamint az Európával szomszédos országokban.
Mennyi időre? 2-12 hónapra. Hátrányos helyzetű fiatalok esetében ez az időszak akár 2 hétre is lerövidíthető.

Csoportos önkéntesség

Ha rövidebb időre szeretnél egy nemes célt segíteni, akkor vegyél részt csoportos önkéntességben! Az ilyen projektek 10-40 fős csapattal helyi szintű társadalmi kihívásokra reagálnak, céljuk lehet például földrengés után kulturális örökségek helyreállítása, kihalás szélén álló fajok védelme, stb.

Hol? Európa bármely országában, valamint az Európával szomszédos országokban.
Mennyi időre? 2 héttől 2 hónapig. 

Hogyan vehetsz részt önkéntes projektben?

  1. Regisztrálj az Európai Szolidaritási Testület honlapján! Ez egyfajta projekt-társkereső: te projektkereső személyként hozod létre a profilodat, a szervezetek pedig a közeledő projektjeik adatait töltik fel, így egymásra találhattok.
  2. Keress egy neked tetsző projektet! A szervezetekkel mindig érdemes csinálni egy videócsetes interjút, hogy láthasd, mire számíthatsz, illetve ők is fel tudják mérni, hogy neked való projektet terveznek-e.
  3. Keress egy támogató szervezetet! A támogató szervezet segít neked kiutazás előtt az adminisztrációs feladatokban, valamint akkor is támogatást nyújt majd, ha már megérkeztél a projekt helyszínére.
  4. Légy türelmes, légy lelkes és légy nyitott! 

 

GYAKORNOKI TEVÉKENYSÉG ÉS MUNKAVÁLLALÁS

Külföldön szeretnél szakmai gyakorlatot vagy munkatapasztalatot szerezni? Az Európai Szolidaritási Testület a 18-30 évesek szakmai mobilitását is támogatja, az utazás és letelepedés segítésével.

Gyakornoki tevékenység

Szociális célokat is kitűző szervezeteknél, intézményeknél szeretnél szakmai tapasztalatokat szerezni? Akkor neked találták ki a gyakornoki lehetőségeket!

Gyakornoki tevékenység során egy külföldi (vagy esetenként akár belföldi) szervezetnél szerezhetsz szakmai tapasztalatokat – a kiválasztás előfeltétele projektenként eltérő lehet, de általában az adott szférában végzett tanulmányok kellenek hozzá.

A Testület az utazáshoz, a költözéshez és a nyelvtanuláshoz nyújt támogatást, azonban a szervezetedtől kapsz fizetést, amelyből a napi költségeket, az étkezést és a lakhatást fedezheted. A szervezettel írásos megbízási szerződést kell kötnöd, amely összhangban van a célország által alkalmazott jogszabályi keretekkel.

Hol? Az európai uniós országokban.
Mennyi ideig? 2-6 hónapig, amely időtartam egyszer legfeljebb 12 hónapra hosszabbítható.

Munkavállalás

Ha már van egy kis szakmai gyakorlatod, és külföldön szeretnél munkatapasztalatot szerezni, a Testület munkavállalási lehetőségei között válogass!

Munkavállalás során egy külföldi (vagy esetenként belföldi) szervezetnél szerezhetsz szakmai tapasztalatokat – a kiválasztás előfeltétele projektenként eltérő lehet, de általában az adott szférában végzett tanulmányok vagy előzetes tapasztalat kell hozzá.

A Testület az utazáshoz, a költözéshez és a nyelvtanuláshoz nyújt támogatást, azonban fizetést a szervezetedtől kapsz, amelyből a napi költségeket, az étkezést és a lakhatást fedezheted. A szervezettel írásos megbízási szerződést kell kötnöd, amely összhangban van a célország által alkalmazott jogszabályi keretekkel.

Hol? Az európai uniós országokban.
Mennyi ideig? 3-12 hónapig.

Hogyan vehetsz részt?

  1. Regisztrálj az Európai Szolidaritási Testület honlapján! Ez egyfajta projekt-társkereső: te projektkereső személyként hozod létre a profilodat, a szervezetek pedig a közeledő projektjeik adatait töltik fel, így egymásra találhattok.
  2. Keress egy neked tetsző felhívást, és jelezd a szervezetnek, hogy érdeklődsz a lehetőség iránt!
  3. Vegyél részt egy videó-állásinterjún! A szervezetekkel mindig érdemes csinálni egy videócsetes interjút, hogy láthasd, mire számíthatsz, illetve ők is fel tudják mérni, hogy neked való projektet terveznek-e.
  4. Légy türelmes, légy lelkes, és légy nyitott!

 

SZOLIDARITÁSI PROJEKTEK

A saját, helyi közösségedben vettél észre olyan kihívást, amivel érmes foglalkozni? Szeretnéd fellendíteni a helyi ifjúsági ház életét? A környezetvédelmi hiányosságokra keresel megoldást? Kulturális projektekkel lendítenéd fel a településeden az életet? Valósítsd meg a saját szolidaritási projektedet!

Szolidaritási projekt megvalósításához legalább öt 18-30 éves fiatal összefogására van szükség, de lehettek akár többen is. Fontos, hogy mindannyian hivatalos lakcímmel rendelkezzetek abban az országban, ahol a projektet szeretnétek végrehajtani, és mindannyian regisztráljatok az Európai Szolidaritási Testület oldalán. Emellett a magyar jogszabályokat követve találnotok kell egy befogadó szervezetet, aki adminisztratív és pénzügyi úton segíti a csapatot, de a projekt részleteibe nem szól bele.

A Szolidaritási Testület a projektmenedzsmenttel kapcsolatos költségeket támogatja (500 euró/hónap), és arra is lehetőséget nyújt, hogy egy külső coach-ot fogadjatok fel, aki az esetleges konfliktusok, problémák megoldásában segítheti a csapatot.

Hol? Abban az országban, ahol hivatalosan lakcímmel rendelkeztek (azaz Magyarországon).
Mennyi ideig? 2-12 hónap.

Szolidaritási projekt 5 lépésben!

  1. Legyen egy jó ötleted és olvasd el a Pályázati útmutatót! Gondold végig, mire lehet szüksége a közösségednek, hogyan tudnád segíteni őket, és ez a cél hogyan illik össze az Európai Szolidaritási Testület céljaival.
  2. Szervezz be 4 barátot! Szolidaritási projekthez minimum 5 olyan fiatalra van szükség, akik szívesen segítik a kitűzött célokat.
  3. Tervezzétek meg a projekt részleteit, és keressetek egy befogadó szervezetet! A magyar jogszabályok alapján befogadó szervezetre van szükségetek az adminisztrációs és pénzügyi folyamatok miatt – de a szervezet nem szól bele a szolidaritási projekt részleteibe. 
  4. Adjátok be a pályázatot! A pályázatbeadás online történik, a részletekről itt olvashattok bővebben.
  5. Valósítsátok meg a céljaitokat!

Utolsó módosítás: 2022.02.16.