Finnországban a stratégiai gondolkodás komoly hagyományokkal bír, az intézményi kultúra szerves része, amelyet a szakpolitika is támogat. A Finn Nemzeti Oktatási Tanács és a Nemzetközi Mobilitás Központja (CIMO) Strenght from international cooperation című, angol nyelvű kiadványa az intézményi stratégiaalkotás összetett folyamatán kalauzolja végig az érdeklődő intézményeket.

KÉZIKÖNYV A STRATÉGIAALKOTÁSHOZ - STRENGHT FROM INTERNATIONAL COOPERATION

A folyamatosan fejlődő és globalizálódó munkaerőpiac a szakképzésben tanuló diákoktól is egyre inkább megköveteli, hogy nemzetközi tapasztalatra tegyenek szert. Napról napra nagyobb hangsúly helyeződik a nyelvtudásra, a szociális készségek fejlesztésére és más kultúrák ismeretére. Ez a változás a szakképző intézmények és az oktatók számára is kihívást jelent.

Sok szakképző intézmény rendszeresen valósít meg mobilitási projekteket, nemzetközi együttműködéseket, és természetesen ezek hozadékát vég nélkül lehet sorolni akkor is, ha nem terveztek velük hosszú távra. Könnyű azonban belátni, hogy ha ugyanazt a projektet ismételgetjük évről évre, ha a tapasztalatok hatására nincs változás, akkor ugyanazokat a hibákat is elkövetjük újra és újra, és kihagyjuk a kínálkozó lehetőségek javát. A tudatos építkezés megbízható eszközeként a stratégiai gondolkodás segíthet ezt elkerülni.

A stratégia kezdeményezésében az intézményvezetésnek döntő szerepe van, de ha azt szeretnénk, hogy az iskolánkat minden érintett a sajátjának érezze, és a jövőképpel is azonosulni tudjon, részvételük a közös gondolkodásban alapvető követelmény. Ha jól koordinálják, a stratégiaalkotásnak számos nem tervezett hozadéka is lehet, melyek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az intézmények megerősödve kerüljenek ki a folyamatból, a diákok pedig biztos tudással és nemzetközi tapasztalatokkal felvértezve lépjenek be a munka világába.

A Strenght from international cooperation című kiadvány amellett, hogy bemutatja az intézményi stratégiaalkotás főbb elemeit, egyúttal azokat a kérdéseket is összegyűjti, amelyeket az intézményi stratégia kapcsán végig kell gondolni ahhoz, hogy ne csak egy jól hangzó, de a gyakorlatban használhatatlan szöveg szülessen, hanem olyan dokumentum, amely irányt mutat, motivál és értelmes keretet ad az intézmény mindennapjainak.

A Strenght from international cooperation című kiadvány ide kattintva letölthető >>

Utolsó módosítás: 2018.08.30.