Kétszeresére nőhet a közép-európai ösztöndíjasok száma

2015.04.10.

Hír | Felsőoktatás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csaknem duplájára, 59 millió forintra emelte a CEEPUS program éves költségvetését.

Ezáltal a következő tanévtől minden eddiginél magasabb összegű támogatási keret biztosítja a közép-európai regionális tapasztalatszerzést.

A magyarországi egyetemek és főiskolák a 2015/2016-os tanévtől összesen 600 ösztöndíjhónap erejéig fogadhatnak külföldi hallgatókat és oktatókat a program keretében. A tagországok által felajánlott hónapszámok hivatalos elfogadására a CEEPUS Miniszteri Konferencián került sor április 9-én Prágában, ahol hazánkat dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár képviselte.

A Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram sajátossága, hogy nem kétoldalú megállapodások alapján működik, hanem hálózatokban, ezáltal a résztvevők szoros kapcsolatokat ápolnak egymással, ami hatékony együttműködést eredményez. A programban hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítására, speciális kurzusok, csoportos hallgatói tanulmányutak szervezésére van mód, amelyek hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását támogatják a számos egyedi vonással rendelkező térségben, ezzel is segítik Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.

A CEEPUS programban jelenleg a térség 16 országa vesz részt. Az ösztöndíjat 1993-ban kormányközi megállapodással hozták létre az alapítók oktatási miniszterei, többek között a magyar kormány képviselője is.

Magyarország a kezdetektől meghatározó szerepet tölt be a programban, amit jól példáz, hogy már 7 alkalommal nyert Miniszteri Díjat magyar koordinálású pályázat, és minden évbenszerepel magyar partner is a nemzetközi bíráló bizottság által legjobbnak ítélt hálózatban.
A CEEPUS Miniszteri Díj 2015. évi nyertese az osztrák koordinálású Amadeus hálózat, melyben a Budapesti Corvinus Egyetem partnerként vesz részt. A gazdaságtudományokkal foglalkozó hálózat 19 éve működik, és másodszor nyerte el a Miniszteri Díjat.

A Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogramról további információ a Tempus Közalapítványnál működő CEEPUS Magyarországi Irodánál érhető el.

Utolsó módosítás: 2015.04.10.