Kilencedik alkalommal került sor az Erasmus+ disszeminációs konferenciára

2024.06.05.

Hír | Ifjúság, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Köznevelés, Felsőoktatás

A legmagasabb színvonalon megvalósított Erasmus+ projekteket ismét Nívódíjjal ismerték el.

Az Erasmus program közel négy évtizede, egy felsőoktatási csereprogramként indult útjára, azzal a céllal, hogy segítse a résztvevőket a világ megismerésében, a tanulásban és a tapasztalatszerzésben. 10 évvel ezelőtt pedig egy „+” jellel kiegészülve egyesítette a különböző oktatási szektorokat érintő uniós programokat.

Az Erasmus+ program több mint 10 millió résztvevőjével ma az Unió egyik legsikeresebb programja. A számtalan megvalósított projekten keresztül közvetlen hatása van az emberek életére: nemzetközi perspektívát nyújt a résztvevőknek, hozzájárul a szociális és interkulturális kompetenciák, a kritikus gondolkozás és a médiatudatosság fejlesztéséhez, valamint ösztönöz az aktív társadalmi szerepvállalásra.

Az Erasmus+ projektek sikereit ünnepelve, a tapasztalatok megosztásának és egymás motiválásának teret adva, idén kilencedik alkalommal került megrendezésre „Az Erasmus+ ajtókat nyit” konferencia és díjátadó, melynek fókusztémája a társadalmi részvétel, közös értékek és polgári szerepvállalás.

A május 28-i rendezvényen csaknem kétszázan vettek részt, ahol ismét Nívódíjjal ismerték el a legkiemelkedőbb Erasmus+ projekteket, bemutatkoztak az elmúlt év példaértékű kezdeményezései és a Tempus Közalapítvány partnerei is.

Köszöntők

Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy az Erasmus+ ajtókat zár, utalva ezzel a 2022 decemberében kiadott Európa Tanácsi Végrehajtási Határozatra. Beszédében továbbá kiemelte, hogy a felelős magyar szakemberek eddig is és ezután is készek tenni és szakmai vitát folytatni a hallgatók és oktatók, és minden potenciális részt vevő érdekében.

„Folyamatosan hiszünk és reménykedünk abban, hogy az Erasmus újra ajtókat nyithat. Készen állunk arra, hogy mindazon szempontok szerint, amelyek a fiataljaink sikerei érdekében vannak, előrébb lépjünk úgy, hogy közösen tudjuk megvalósítani mindazt, ami az Európai Unió alapító atyáinak a lényeget jelentette: együttműködést, kapcsolatokat, Európa értékállóságát, értékközösségét (…)” – mondta Hankó Balázs.

A nemzetközi együttműködések és tapasztalatszerzési lehetőségek mind elősegítik a magyar versenyképesség növekedését és a magyar emberek fejlődését. Mindemellett ígéretet tett a felsőoktatási szektor további fejlesztésére és a magyar egyetemek a világ száz legjobbja közé emelésére, melynek egyik létfontosságú pontja lehet a nemrégiben indult, hazai forrású Pannónia Ösztöndíjprogram.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete vezetője elmondta: a húsz évvel ezelőtti csatlakozásunk az Európai Unióhoz számos közös sikert, lehetőséget és vívmányt hozott, melyek között kiemelkedő az Erasmus+. A program jelentősen túlnyúlt kezdeti céljain, mára támogatja – többek közt – a szakmai gyakorlatokat, ifjúsági csereprogramokat, ösztönzi a szervezetek közti együttműködést, jó gyakorlatok cseréjét és bevezetését, de támogat szakpolitikai reformokat is. Hozzátette: „az Erasmus+ sikerének ünnepe a mai nap. Annak a több száz színes és színvonalas munkának az elismerése, melyek megmutatták mi mindent lehet elérni az Erasmus programmal!”

A rendezvény megnyitóját Dr. Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke zárta, aki beszédében elmondta: „a nívódíjas projekteket modellként és mintaként mutatjuk be a konferencián. Ezen innovatív, kockáztató és kísérletező hozzáállást szeretném kiemelni, amely az egész társadalom számára példaként szolgál. Köszönjük a projektmegvalósítók fáradhatatlan munkáját és szüntelen tudásvágyát.”

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszterhelyettese előadásában hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban Európa versenyképessége meggyengült, ezért a magyar uniós elnökségnek kiemelt prioritása lesz Európa versenyképességének javítása. Mint mondta, sorsdöntő európai parlamenti választás előtt állunk, amelynek tétje, hogy belesodródunk-e a háborúba. Az idei évben nemcsak az Európai Unióban, hanem az Egyesült Államokban is fontos választások lesznek, amelyek alapjaiban határozzák meg kontinensünk jövőjét. Fontos, hogy a békepárti erők kerüljenek többségbe, hiszen csak így garantálható Európa békéje és biztonsága. „Huszadik évfordulóját ünnepeljük annak, hogy hazánk csatlakozott az Európai Unióhoz, melynek sok mindent köszönhetünk. Az Európai Unió az alapító atyák által éppen a békére és a biztonságra épült. Hozzátette: „bár vannak politikai vitáink (…), nagyon sok mindent köszönhetünk az Európai Uniónak, és amikor mi az Európai Unióról gondolkodunk (…), akkor európai alternatívában gondolkodunk és nem Európa alternatívájában.”

Erasmus+ Nívódíjasok

A legkiválóbb projekteket immáron kilencedik alkalommal ismerte el Nívódíjjal a program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány. Idén a köznevelés, a szakképzés, a felnőtt tanulás, az ifjúság és a felsőoktatás területén megvalósított nyolc magas színvonalú projekt kaphatott díjat.

A nyertes projektek céljaik szerint is igen változatosak voltak: volt, ahol a szegénység és kirekesztés elleni küzdelem, az egészséges és aktív öregedés, a médiajártasság, a digitális kompetenciák fejlesztése, vagy az innovatív oktatási anyagok kidolgozása került középpontba, de volt olyan projekt is, amely a kis- és középvállalkozások innovációjával foglalkozott.

Az aktív társadalmi részvételt, illetve az innovációt támogató nívódíjas projektek nemcsak magas szakmai minőségükkel emelkedtek ki a többi projekt közül, hanem azzal is, hogy egytől egyig aktuális kihívásokra, problémákra nyújtanak választ.

A 2024-es díjazottakról részletesen a Tempus Közalapítvány honlapján olvashat!


Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár

 


Dr. Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumi elnökének előadása

 


Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszterhelyettesének előadása

 


Az Erasmus+ Nívódíjak átadása

Fotók: Lékó Tamás

Utolsó módosítás: 2024.06.05.