Zöldebb szakképzés Európában: beszámoló a januári online Cedefop találkozóról

Partner hír | 2024.02.16.

Hír | Szakképzés

Számos, a szakképzési szektor előtt álló kihívást és lehetőséget vitattak meg a január végi online találkozón.

Az egyik fő uniós prioritás, a zöld átállás sok más pozitívuma mellett teret adhat új munkahelyek és pozíciók teremtéséhez is. Az újonnan létrejövő munkakör- és feladatprofilok betöltéséhez szinte minden munkavállalónak szüksége lesz át- és továbbképzésekre.
Az uniós munkavállalók és tanulók megfelelő készségekkel való felvértezésének elengedhetetlen terepe a szakképzési szektor.

Az Erasmus+ szakképzési szektora számos lehetőséget kínál a tanulóknak, a gyakorlati képzésebn részt vevőknek, a tanároknak, az oktatóknak és az egyéb oktatási munkatársak számára, hogy innovatív és hatékony módon fejlesszék ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat. Az Erasmus+ programban való részvétel mindemellett növeli az intézmények elismertségét és vonzerejét.  
Ismerje meg a szakképzési szektor lehetőségeit!

A 7. Cedefop virtuális találkozó fókuszában a zöld átállás és a szakképzési szektor kapcsolata állt.

A Készségek Európai Évének keretein belül megrendezett konferencián több mint 300 résztvevő vitatta meg annak lehetőségeit, hogyan válhat a zöldítés a szakképzési programok részévé, és hogy a szakképzés szereplői milyen gyakorlati lépésekkel járulhatnak hozzá az Unió zöldítési törekvéseihez.

A különböző szakpolitikai előadások mellett egy kerekasztal-beszélgetést is meghallgathattak a részvevők, ahol a Cedefop osztrák, finn, francia és ír szakértői osztották meg gondolataikat arról, hogy:

  • A zöldítés az elvárt készségek közti átmenetet jelenti.
  • A régióknak, ágazatoknak és városoknak felelősséget kell vállalniuk a zöldítés megvalósításáért.
  • Szakképzés úttörő szerepet tölt be a zöldítésben.
  • A Cedefop folytatja a zöld készségekkel kapcsolatos információgyűjtését és támogatja a szakpolitikai törekvéseket.
Az eseményről készült felvétel elérhető a Cedefop YouTube csatornáján, részletes beszámoló pedig a Cedefop oldalán olvasható.

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2024.02.26.