Elkezdődött a Tempus Közalapítvány nemzetközi koordinátori találkozója a Szegedi Tudományegyetemen

2023.11.09.

Rendezvény | Sport, Ifjúság, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Köznevelés, Felsőoktatás

A Szegedi Tudományegyetem ad otthont november 8-tól 10-ig a Tempus Közalapítvány nemzetközi koordinátori találkozójának. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartott megnyitón részt vett Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, prof. dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója.

– A mai esemény azért is kiemelt jelentőségű, mert nagyszerű alkalmat kínál számunkra, hogy a felsőoktatási programokkal kapcsolatos tapasztalatainkat megosszuk egymással, áttekintsük az ösztöndíjprogramok aktualitásait, megvitassuk az előttünk álló kihívásokat – mondta el a Tempus Közalapítvány nemzetközi koordinátori találkozójának megnyitóján Lengyel Miklós. A Külgazdasági és Külügyminisztérium képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy a kormánynak eltökélt szándéka, hogy növelje a nemzetközi hallgatói mobilitást, elősegítsék egy olyan oktatási környezet kialakítását, amely lehetővé teszi minden hallgató számára, hogy nemzetközi mércével is kiemelkedő szakemberré válhasson. Kiemelte, az olyan készségek, mint a nyelvtudás, a kulturális érzékenység és az interkulturális kommunikáció ma már alapvető fontossággal bírnak.

Lengyel Miklós felidézte, a Stipendium Hungaricum (SH) programot 2013-ban alapították, 3 partnerrel és 68 hallgatóval indultak. Ma már 92 partnerrel dolgoznak és egyidőben több mint 11 ezren részesülnek különböző szintű oktatásban, illetve rekord számú jelentkezővel büszkélkedhetnek. A program fennállásának 10. születésnapját ünneplik idén. Az évek során az SH a magyar felsőoktatás nemzetköziesítésének egyik zászlóshajójává vált. A helyettes államtitkár megjegyezte, a 2022 tavaszán kitört orosz-ukrán háború kontextusában elindított Students at Risk program bebizonyította, hogy nehéz időben is képesek vagyunk fontos humanitárius segítséget nyújtani. A programmal több száz, a háború következtében menekülni kényszerülő ukrán és Stipendium Hungaricum partnerországbeli hallgató számára biztosították a lehetőséget, hogy tanulmányaikat békés környezetben, megfelelő szinten folytathassák.

Prof. dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese is köszöntötte a háromnapos találkozó résztvevőit. – Az Erasmus+, CEEPUS, Stipendium Hungaricum koordinátorok kulcsfontosságúak, hiszen tapasztalataik alapján épülhetnek fel a hálózatok, alakulnak ki új irányok a nemzetközi térben. Ha csak a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolható CEEPUS programot vizsgáljuk, akkor is elmondható, hogy az elmúlt 20 évben, 32 hálózat keretében, több mint 1500 mobilitás valósult meg. Ebben benne vannak külföldre utazó hallgatóink, oktatóink és a hozzánk érkező egyetemisták, kutatók is. Az Európán kívüli régió is fontos számunkra, a Stipendium Hungaricum révén kevesebb, mint 10 év alatt majdnem megtízszereztük a fogadott hallgatók számát, aminek köszönhetően ebben a tanévben már közel ezer egyetemista érkezhet Szegedre – fogalmazott a rektorhelyettes.

Az Erasmus+ számai is sokatmondók: a 25 év alatt közel 6000 kiutazó hallgatói mobilitás és 3800 kiutazó oktatói mobilitás, és 4100 bejövő hallgatói mobilitás magyarországi viszonylatban is kiemelkedők, az SZTE szempontjából pedig jelentősen hozzájárulnak a nemzetközi rangsorokban elfoglalt pozícióinkhoz. 

Előre mutató három nap lesz, sok színvonalas programmal – vélekedett Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója. – Tízéves a Stipendium Hungaricum program. A nemzetközi hallgatók száma 23 ezer főről közel 42 ezer főre emelkedett, és az összes hallgatóra vetítve a felsőoktatásban a nemzetközi hallgatók aránya 10-ről 15 százalékra emelkedett. A Stipendium Hungaricum program nemcsak azt segíti elő, hogy külföldi hallgatók érkezzenek a magyar felsőoktatásba, hanem azt is, hogy a magyar felsőoktatást sokkal jobban megismerjék külföldön – hangsúlyozta.

Bodrogi Richárd az Erasmus+ kapcsán kifejtette, hogy 50 magyarországi felsőoktatási intézmény vesz részt a programban. Ebből 21 az úgynevezett modellváltott intézmény, velük az idén még nem tudott szerződést kötni a nemzeti iroda. – A Tempus Közalapítvány kuratóriuma feltételes döntést hozott. A feltételhez kötöttség azt jelenti, hogy a döntés akkor válhat pozitívvá, ha a pályázó intézmény minden kapcsolódó normatív jogszabályi előírásnak megfelel. Jó hír, hogy a 2022-es szerződésekkel mind az őszi, mind a tavaszi félévben biztosított a mobilitás, a szükséges források rendelkezésre állnak – szögezte le a főigazgató.

_

 

Utolsó módosítás: 2023.11.24.