Amint belecsöppensz ebbe a világba, nincs megállás

2023.10.30.

Hír | Ifjúság

A Shape your future című nívódíjas Erasmus+ projekt sikereiről Szilágyi Gábor koordinátort kérdeztük.

Gyakorlatias képzések, a közösség ereje és nemzetközi jó példák megtapasztalása: így motiválhatóak az életkezdők a munkaerőpiacra való kilépésre és a vállalkozóvá válásra.

Mi motiválta Önöket a projekt elindítására?

Minden ifjúsági cserénk programjába csempészünk egy-két órát, ahol a résztvevők a jövőbeli projekteken gondolkodhatnak és ötletelhetnek. Így történt, hogy 2019-ben egy magyar és egy spanyol fiatal elgondolkozott a fiatalok munkanélküliségének problémáján és kidolgozták a Shape your future projekt vázát. Ehhez később csatlakoztak a partnereik is Romániából, Olaszországból és a mediterrán országokból. 

Mi volt a projekt fő célja? 

A legfőbb célunk a fiatalok munkanélküliségi problémáinak kezelése volt. Segíteni és motiválni szerettük volna a fiatalokat a munkaerőpiacra lépésben, valamint lehetőséget akartunk nyújtani arra, hogy más országból érkező fiatalokkal tapasztalatot cseréljenek, ismeretségeket, új készségeket szerezzenek.

Milyen tevékenységek valósultak meg a projekt során?

Két nagy pillér volt: az egyik a munkakeresés segítése, önéletrajz és motivációs levél írása; a másik pedig a vállalkozóvá válás ösztönzése. Ezen kívül volt egy harmadik célunk is, amely kimondottan az Erasmus+ pályázatokra vonatkozott. Olyan további pályázatok megtervezésére szerettük volna buzdítani a fiatalokat, amelyek kimondottan a munkanélküliség témájával foglalkoznak.

Miért gondolták úgy, hogy az Erasmus+ programban való pályázás a legjobb út a megvalósításához? 

Évekkel ezelőtt a Fiatalok Lendületben programban is részt vettünk, én is ezzel a programmal utaztam először Észtországba. Az akkori koordinátor olyan nagy hatással volt rám, hogy elkezdtem önkénteskedni, kifejezetten Erasmus+ pályázatokkal és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkoztam. Adott volt tehát a háttér, nem volt kérdés, hogy az Erasmus+ programot választjuk.

Milyen tippjei vannak azok számára, akik szintén az ifjúsági szektorban szeretnének pályázni?

A legfontosabb, hogy mindenképpen próbálják meg! Nem szabad megretteni attól, hogy ez egy nemzetközi pályázat, rengeteg lehetőség van partnereket találni hozzá, akár Facebook csoportokban vagy rendezvényeken. 

Ha valaki elindul ezen az úton, és bízik a projektjében, akkor biztos, hogy sikerre tudja majd vinni. Amint belecsöppensz ebbe a világba, nincs megállás. 

Mi volt a legnagyobb előnye a résztvevők számára? Személyes szinten hogyan hatott rájuk a projekt? 

A projekt során a fiatalok széleskörű tudást szereztek arról, hogy hogyan kell felkészülni egy állásinterjúra, hogy milyen hibákat véthetnek egy interjún, hogyan kérdezhetnek a feladatokkal vagy a bérezéssel kapcsolatban. Ezen kívül tippeket kaptak egy saját vállalkozás elindításához. A projekt által a résztvevők ki tudtak lépni a komfortzónájukból, megismerhettek egy másik országot és annak kultúráját. Sokan féltek megszólalni angolul, de a program végére sokkal bátrabbak lettek, fejlődtek a kommunikációs készségeik és nyitottabbá váltak. Arról nem is beszélve, hogy a projektnek köszönhetően tényleg életre szóló barátságok köttettek, többen később is találkoztak, közös programot csináltak.

Szervezeten belül miben fejlődtek a projektnek köszönhetően? Voltak nehézségeik a megvalósítás során?

A projekt a világjárvány idején valósult meg, az érintett országok más-más beutazási korlátozásokat szabtak, ez jelentős flexibilitást igényelt a részünkről. Rengeteg dologban fejlődtünk, nagyon sok tanulságot vontunk le. A szervezéssel kapcsolatban például azt, hogy elengedhetetlen létrehozni egy dokumentumot, amiben összeszedünk minden kockázati tényezőt, és hogy ezekre hogyan kell reagálnunk, milyen megoldásaink lehetnek rájuk. 

Mik voltak a legemlékezetesebb pillanatok? 

Az egyik ilyen pillanat az volt, amikor a projekt végén csináltunk egy játékot: a fiataloknak vízbázisú festékkel kellett egy másik résztvevőre festeni különböző kérdések mentén. A végén mindenki ezer színben játszott, ami hatalmas élmény volt, nem csak nekem, de minden játékos számára. 

Mire a legbüszkébbek? Mit jelent az Önök számára a Nívódíj elnyerése? 

Az egyik legnagyobb elismerés, hogy külföldről érkeznek megkeresések olyanoktól, akik szeretnének velünk dolgozni, részt venni a programjainkban. Ez bizonyítja számunkra, hogy élvezetes és hasznos programokat csinálunk. A fiatalok viszik a projektünk jó hírét, hisz amikor hazatérnek, egy osztály vagy akár egy egész iskola előtt is átadják, amit nálunk tanultak. A Shape your future projektben olyan fiatalok vettek részt, akiknek ezelőtt sosem volt részük hasonló kezdeményezésben. Ők valóban úgy mentek haza, hogy egy életre szóló, meghatározó élményt szereztek. A Nívódíj elnyerése egy újabb megerősítés, hogy amit csinálunk az valóban kifizetődő. 

Intézmény: Kalamáris Egyesület
A projekt címe: Alakítsd a jövőd! (Shape your future) 
Pályázattípus: Ifjúsági mobilitási projektek / Ifjúsági cserék (KA1 YOU) 
Koordinátor: Szilágyi Gábor 

Szívesen olvasna hasonlóan inspiráló projektekről?
Lapozza át új Erasmus+ Nívódíj 2023 kiadványunkat online!


Korim Brigitta

Tempus Közalapítvány |Kommunikációs Igazgatóság

 

Utolsó módosítás: 2023.11.06.