Az Európai Parlamentben is bemutatkozott az OktOpusz projekt

2023.06.07.

Pályázóink hírei | Köznevelés

Az Erasmus+ projektmegvalósítók egy kerekasztal beszélgetésen vettek részt Brüsszelben.

Winkler Gyula EP képviselő meghívására egy kerekasztal keretében mutatkozott be az Európai Parlamentben a Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázis kialakítása és működtetése a határon túli magyar oktatás fejlődése érdekében, röviden OktOpusz projekt.

Az OktOpusz projekt alapvető célja a határon túli magyar pedagógusok szakértői körének létrehozása, és ezáltal a kisebbségi magyar oktatás fejlődésének előmozdítása, a többségi társadalommal, annak oktatási intézményrendszerével történő szakmai alapokra helyezett együttműködés megvalósítása révén.

A kerekasztal beszélgetésen részt vettek a projektet működtető konzorcium képviselői:

  • az Innovatív Pedagógiai Műhelyt Dr. Tratnyek Magdolna és Mandák Csaba,
  • a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét Ferencz-Salamon Alpár alelnök,
  • az Észak Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületét De Negri Ibolya elnök és Tóth Gabriella alelnök képviselte.
  • A projektben résztvevő szakértők közül Csatlós Erzsébet, Péter Kinga és Portik Zsolt volt jelen.

Ferencz-Salamon Alpár ismertette az eddig megtett lépéseket, beszámolt arról is, hogy a www.oktoped.hu weboldal már működik, a regisztrált szakértők a saját szakterületeik szerint kereshetőek az adatbázisban. Dr. Tratnyek Magdolna a projekt szakmai vezetője beszámolt a pedagógusok között már működő együttműködési kapcsolatokról illetve arról, hogy a közös munka folytatása érdekében új pályázat került benyújtásra, ami a projekt bővülését és új partnerek bevonását tenné lehetővé. De Negri Ibolya örömét fejezte ki, hogy csatlakoztak a projekthez, amely értékes módszertani segítséget nyújt a vajdasági pedagógusok számára.

A kerekasztalbeszélgetésen felszólalt Bocskor Andrea EP képviselő, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja:

„Örömmel üdvözlöm ezt a projektet, hiszen egymástól tanulva tudunk csak magyarként megmaradni a Kárpát-medencében. Arra fogom biztatni a kárpátaljai kollégákat is, hogy csatlakozzanak a projekthez és használják ki az adatbázis nyújtotta lehetőségeket.”

A beszélgetés egy másik résztvevője, Deli Andor EP képviselő is elismerő szavakkal nyilatkozott az OktOpuszról:

„Örülök ennek az egymásra találásnak, összefogásnak.  Az anyanyelvi oktatás versenyképessége garanciát nyújt identitásunk megőrzéséhez. A közös Kárpát-medencei know-how olyan erőt jelenthet, melyre az identitás megőrzésében támaszkodhatunk.”

Winkler Gyula Ep képviselő felszólalásában további támogatásának adott hangot:

„Az anyanyelvű oktatás megerősítését együtt, összefogással tudjuk megvalósítani, ehhez a Kárpát-medencei magyar oktatási tér kiteljesítésén is tovább fogunk dolgozni. Az Európai Unió Erasmus + projektjei igen fontos forrást biztosítanak terveink megvalósításához. További sok sikert kívánok a jelenlegi projekt folytatásához, bővítéséhez!”

 

Utolsó módosítás: 2023.06.12.