Egy program mindenkinek – 2022-ben az Erasmus+ 35. születésnapját ünnepeltük

2022.12.15.

Hír | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

Összefoglaló az Erasmus+ program 35. évfordulójának alkalmából megrendezett brüsszeli zárókonferenciáról.

December 14-én, Brüsszelben rendezték meg az egész éves születésnapi ünneplést lezáró konferenciát az Erasmus+ program 35. évfordulója kapcsán. A nemzetközi eseményt az Erasmus+ Facebook oldalon lehetett élőben nyomon követni.

Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosának inspiráló köszöntője után egy panelbeszélgetést hallgathattak meg a résztvevők online és a helyszínen egyaránt. Az új programszakasz újdonságait és lehetőségeit Mariya Gabriel, Vladimír Balaš, Sabine Verheyen, Tatjana Brabauskiene és Tanya Hristova vitatták meg, Themis Christophidou moderálásával. 

A zárókonferencia során a szervezők egyúttal búcsúztatták az Ifjúság Európai Évét és üdvözölték a 2023-as Készségek Európai Évét. 2023-ban a sport is helyet kap majd a felsőoktatás, a köznevelés, a szakképzés, az ifjúság és a felnőtt tanulási szektorok sorában. A szektorokon átívelő prioritások: a társadalmi befogadás, a zöld szemlélet, a digitalizáció előmozdítása, valamint a fiatalok demokratikus életben való részvételének ösztönzése meghatározzák majd az következő éveket is.

„Az új Erasmus+ várhatóan 10 millió ember számára teremt lehetőségeket 2021–2027 között, életkortól és háttértől függetlenül, miközben támogatja a zöld és a digitális átállást is.”

A délelőtti programok után izgalmas szekciófoglalkozásokhoz csatlakozhattak a regisztrált résztvevők, amelyek a program különféle területeire, illetve újdonságaira helyezték a hangsúlyt. Végezetül pedig egy záró panel beszélgetés foglalta keretbe az egész napos konferenciát, amely során öt előadó vitatta meg az Erasmus+ program hosszú távú jövőjét, az 50. évfordulója előtt.

A záróeseményen Magyarországot Tóth Judit Emma, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum nemzetközi koordinátora és Kovács Ákos, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium idén érettségizett 19 éves diákja képviselte. 

„2022.09.20-án a program 35 évfordulója alkalmából egy magas szintű konferencián vehettem részt, ahol először mondta el Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke a következőket: »Az Erasmus+ program ne csak egy lehetőség, hanem alapvető jog legyen minden európai számára a következő programidőszakban.« Ezt a kijelentést azóta tettek követték, így a mostani decemberi alkalmon már arról egyeztettünk, hogy ezt miképp lehetne kivitelezni a következő Európai Uniós 7 éves ciklusban. A munkánkban mi is igyekszünk nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítani minél több diákunknak és munkatársunknak és örömmel tölt el, hogy ezt a legmagasabb döntéshozatali szinten most már egy következő szintre emelik majd.” – mesélte Tóth Judit Emma az eseményről. 

Kovács Ákos az Utas és holdvilág nevű Facebook oldalán számolt be az eseményről: „Ahogy az Erasmus+ programot magát sem, így ezt az eseményt is lehetetlen volna összefoglalni néhány szóban. Tartalmas, megható, inspiráló, felszabadult. Terminusok, melyek egy-egy szeleteit lefedik az egésznek, de ahhoz, hogy az egész történetet lássuk, a résztvevőket, azt az eddigi 13 milliót, az embereket magukat kellene megkérdezni, mert az igazi leírás az beléjük, belénk van írva. Félretéve a közös vitáinkat, a ránk nehezedő problémákat, és a fenyegető kihívásokat, lehántva az évek során ránk olvadt rétegeket, melyeket fűszerez sérelem, összeszólalkozás, és nézeteltérés, legbelül mégiscsak mindannyian európaiak vagyunk. Saját nyelveinkkel, kultúránkkal, habitusunkkal, de mégiscsak a közös európai álmot építjük. Sokan vagyunk sokfélék, de Máraihoz csatlakozva, nincs még egy ilyen kontinens, ahol így megfér egységben a sokszínűség."

 

A program születésnapjával kapcsolatos híreinket az erasmusplusz.hu/erasmus35 oldalon gyűjtöttük össze.

Megismerkedhetnek a hazai Erasmus35 arcokkal: a róluk készült összefoglalók ezen az oldalon olvashatók, a videóikat pedig a Tempus Közalapítvány YouTube csatornáján lehet megtekinteni.

A program indulásától kezdve, fókuszálva az Erasmus+ magyarországi vonatkozásaira, a legfontosabb mérföldköveket egy idővonalban mutatjuk be, az elmúlt évek legsikeresebb projektjeit, történeteit pedig ezen az oldalon gyűjtöttük csokorba.

 

Az Erasmus+ 35. születésnapjának zárókonferenciájának beszélgetéseit és élő közvetítéseit az összefoglalóban szereplő linkekre kattintva lehet visszanézni.

Utolsó módosítás: 2022.12.20.