Szakértői együttműködés partnerségben - Önálló szekcióval mutatkozott be az OktOpusz!

2022.11.14.

Pályázóink hírei | Szakképzés, Köznevelés

Nagy sikernek örvendett Egerben a Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázis kialakítása Erasmus+ projekt workshopja.

Önálló szekcióval mutatkozott be Egerben, a XXIV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencián az OktOpusz - Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázis kialakítása Erasmus+ KA2 Program, melyet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, valamint az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületével partnerségben bonyolítanak le.

A rendkívüli érdeklődésnek örvendő szekció címe Szakértői együttműködés partnerségben - Erasmus+ 2021 volt.

Mandák Csaba szekcióvezető köszöntését követően a résztvevők meghallgatták Dr. Gloviczki Zoltán rektor előadását az identitásról, majd Dr. Köllő Zsófia, Dr. Tratnyek Magdolna és Tóth Gabriella mutatták be a projekt indulásának körülményeit, az eddig bejárt szakaszokat és a következő lépéseket.

Ezután pódiumbeszélgetés következett a Kárpát-medencei magyar oktatás helyzetéről, aktualitásairól a Kárpát-medencei pedagógus szervezetek vezetőinek részvételével.

Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége örökös tiszteletbeli elnöke, Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke, Ferencz Salamon Alpár a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos szakmai alelnöke, Fekete Irén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke, De Negri Ibolya az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete elnöke, Lukács Gabriella a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnöke osztotta meg gondolatait a pedegógusok identitásával kapcsolatosan illetve a pedagógusok szerepéről a nemzeti identitás alakításában.A beszélgetést Iszák Tibor a Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese moderálta.

A szekció egy rendkívül izgalmas pódiumbeszélgetéssel zárult, melynek során a projekt résztvevői saját jógyakorlataikat osztották meg a jelenlévőkkel.

Dr. Erdei Ildikó a temesvári Bartók Béla Líceum igazgatója a pedagógusok szakmai műhelymunkáját mutatta be, illetve azokat a pályaorientációs tevékenységeket, melyek iskolájában zajlottak. Tóth Gabriella a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola matematika tanára, az osztályfőnöki munka műhelytitkait osztotta meg, de beszámolt a projekt során megismert alkalmazások a Canva és a Padlet adta lehetőségekről, valamint arról, hogyan használta fel a projekt keretein belül zajló képzések során tanultakat a tehetséggondozásban.

Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója arról számolt be, hogyan épít közösséget iskolájában a projekt képzésein tanultakat felhasználva, míg a beszélgetést moderáló Csatlós Erzsébet-Zsófia, tanító, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban azt mesélte el, milyen nagyszerű élmény lehet együtt tanulni, akár lazítás, kávézás közben a PedCaféban.

A beszámolók azt bizonyítják, hogy a projekt elérte a kitűzött célokat, a reméltnél sokkal több Kárpát-medencei pedagógus szakmai fejlődésére van hatással.

Kiváló az együttműködés a partnerek között, a konferencián szervezett szekció alkalmat adott valamennyi határon túli pedagógusszervezet tájékoztatására, a további építkezés tervezése is folyamatban van. A konferencia résztvevőinek az Innovatív Pedagógiai Műhely saját standon mutatkozott be. 

Utolsó módosítás: 2022.11.17.