Projektoktatás a szakképzésben workshop a Tempusban

2022.09.27.

National VET Team | Szakképzés

Egy százéves módszer újragombolva!

2022. augusztus 24-25-én az idén második alkalommal került sor a Tempus Közalapítványnál a 2 napos projektpedagógia témájú workshopra.

Palencsárné Kasza Marianna és Rozmán Éva szakértők tervezésében és vezetésével valósult meg mindkét alkalom. A szakképzésben dolgozó oktatók többsége kezdőnek vallotta magát a képzés kezdetén. A nap folyamán azonban kiderült, hogy már alkalmazták a projektpedagógia egyes elemeit.

A képzés elején a projektpedagógiai alapfogalmakat tisztáztuk a résztvevőkkel, rajzos formában, amelyben mindenki nagyon kreatívnak bizonyult: a résztvevők megismerték a projektpedagógia ismérveit és a szakképzés aktuális változásait is.

A csoportokban dolgozó résztvevők egymással osztották meg saját eddigi gyakorlataikat, majd ezekből 1-1-et a többi résztvevővel. Délután már a projekttervezés fázisa következett, egy-egy szakma oktatásába bevonható és iskolai körülmények között megvalósítható projektet terveztek a csapatok. Jó hangulatú szakmai együtt-tanulásról kaptunk visszajelzést a nap végén, amelyet a lenti szófelhő is bizonyít.

A workshop második napját körkérdéssel kezdtük. 

  • Hogy érzed magad a tegnapi nap után? 
  • Növekedtek-e a projektoktatás területén ismereteid? 

Minden résztvevő pozitív választ adott, és érdeklődéssel állt az új nap előtt, lelkesek és motiváltak voltak.

A nap programja két részre oszlott:

 Az első felében a projektmenedzsment digitális formájával ismerkedtek meg a résztvevők. Egy elméleti, alapvető elveket és fogalmakat tisztázó előadás után került sor a Trello gyakorlatban történő megismerésére. Ez az ingyenesen rendelkezésre álló vizuális eszköz a munka irányítására, a hatékonyan és szervezett együttműködésre ad lehetőséget, melyben a felhasználók elképzelhetik, megtervezhetik, kezelhetik és értékelhetik a közös munkát.

Jó gyakorlatként a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum szakképzési mobilitásokhoz használt Trello felületet ismerték meg a jelen lévők, melyen az intézmény a szakképzési mobilitásokat követi nyomon. A Tóth Judit Emma által bemutatott jógyakorlat segítség lehet azon projektmegvalósítóknak, akik digitális felületen szeretnék vezetni a mobilitásokkal és a projektekkel kapcsolatos teendőket, és szeretnének másokkal közösen dolgozni. A felület kiváló lehetőség a projektoktatáshoz is, ehhez segítség, ha saját ötleteinkhez, programjainkhoz használjuk az alkalmazást, amire több példát is bemutatott az előadó. A funkciók közül a munkatér, a tábla, a lista, a kártya, a címke és a kártyán belüli lista fogalmakkal ismerkedtek meg a résztvevők, ezen kívül az előadó létrehozott egy olyan munkateret is, melyet nyilvánosan hozzáférhetővé tett, így aki szeretné, a munkaterébe másolni tudja, és saját projektjeinek megfelelően átalakíthatja és használhatja. Az előadás végén az előadó megválaszolta a kérdéseket, melyek többek érintették, hogy milyen módon nem sérti az adatvédelmi irányelveket a felület mobilitásokra vonatkozó használata.

A workshop folytatásaként – a regisztráció és a csoportalakítás után – lehetőségük nyílt az oktatóknak, hogy megismerjék a Trello felületét, önálló kipróbálják azt, és az előző napon elkészített projekt feladatukat digitális formába öntsék. Egy másik, kifejezetten oktatási projektmenedzsment eszköz a DreamShaper, amely rugalmasan alakítható, programba beépített kérdésekkel vezeti az oktatót és a diákot a produktum felé.

 A következő előadás a DreamShaper 4 különböző típusú projekt lehetőségeiről és azok tartalmáról szólt.

A délután hátralévő részében az Erasmus+ különböző pályázati típusokban rejlő projektlehetőségekről osztott meg ötleteket az előadó, majd a csoportok olyan projekteket terveztek meg, vagy a meglévőt egészítették ki, amelynek koordinálásába, kivitelezésébe és értékelésébe az iskolák bevonják a duális partnereiket is.

Utolsó módosítás: 2022.11.08.