Az élmény ereje itthon és a határon túl – Így ünnepeltük a szolidaritást

2022.10.07.

Hír | Ifjúság, EU, Nonprofit szervezet

Az elmúlt években több száz kalandvágyó fiatal, szervezet és csoport valósította meg ötletét szolidaritási projekt révén, és vett részt önkéntes tevékenységekben külföldön vagy itthon. Ezeket a sikereket és eredményeket ünnepeltük október 6-án, a Solidarity:ON – Az élmény ereje! című rendezvényen.

2018-ban indult az az Európai Unió önkéntességet támogató programja, az Európai Szolidaritási Testület, amelynek köszönhetően a 18 és 30 év közötti magyar fiatalok mehetnek külföldi szervezetekhez, vagy külföldi fiatalok kapcsolódhatnak be magyar civil szervezetek, egyesületek, alapítványok életébe. Emellett a program szolidaritási projektjei révén fiatalok néhány fős csoportja is együtt tevékenykedhet a helyi társadalmi kihívások megoldása érdekében.

„A program elsődleges célja a világ jobb hellyé tétele a közösségi összefogások révén. Ennek egyik különösen hatékony eszköze az önkéntesség” – hangzott el a Tempus Közalapítvány rendezvényén, ahol közel 130 érdeklődővel közösen ünnepeltük az önkéntességet, és ahol a program résztvevői megosztották legszebb élményeiket és tapasztalataikat. Az elmúlt négy évben a magyar fiatalok több mint 300 szolidaritási projektet nyújtottak be, melyből 152 kapott támogatást és összesen több mint 700 magyar önkéntes vehetett részt az ESC programban.

A fiataloknak fontos szerepe van a jövő építésében

A program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány főigazgatója, dr. Varga-Bajusz Veronika elmondta: „idén ünnepeljük az ifjúság európai évét, melynek célja a mobilitási lehetőségek népszerűsítése, illetve annak hangsúlyozása, milyen fontos szerepet játszanak a fiatalok a jövő építésében. A rendezvényünk témája is ezért fókuszál az Európai Szolidaritási Testület fiatalokra gyakorolt hatására.”

Megnyitó beszédében Nagy-Vargha Zsófia, a fiatalokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy az Európai Szolidaritási Testület egyedülálló lehetőségeket kínál a magyar fiataloknak, akik önkéntesként érzékenyebbé válhatnak a szociális nehézségekre, miközben külföldön, interkulturális közegben is kipróbálhatják magukat.

A fiatalok generációjában rejlik a lehetőség, hogy hosszú távon jobbá tegyék a társadalmunkat. Az Európai Szolidaritási Testület program támogatásával és önkéntes lehetőségeivel ezt kívánja minden európai fiatal számára lehetővé tenni. Részletek: szolidaritasitestulet.hu

Fejlődés, kihívás, közösség

A program eredményeit ünneplő rendezvény kerekasztal-beszélgetésén önkéntesek, projektmegvalósítók, mentorok és koordinátorok inspiráló történetei segítettek közelebb jutni az uniós önkéntes programok szellemiségéhez és gyakorlati hasznához. A résztvevők mind más oldaláról ismerték meg a programot, de abban egyetértettek, hogy életre szóló emlékeket szereztek általa.

Kátai Ádám volt önkéntest a kaland ösztönözte, szeretett volna egy kihívást találni, ami ugyanakkor támogatást is nyújt. A tapasztalatoknak és visszacsatolásoknak köszönhetően sokkal magabiztosabban tud teljesíteni az élet minden területén. Hozzátette: „Az önkéntesség arra tanított meg, hogy milyen valóban felelősséget vállalni, elkötelezni magam és szakmai környezetben helytállni.”

Az önkéntesek fogadása a szervezetek számára meghatározó élményeket és hatalmas segítséget jelent. Mihók Barbara a Talentum Alapítvány önkéntesmentora kiemelte: „Az az önkéntes, aki azért jön, hogy megismerje önmagát szakíthatja le a legnagyobb gyümölcsöt – ez a legnagyobb hozadéka a programnak.” A rendezvényen a Fogd A Kezem Alapítvány ESC program koordinátora megosztotta tapasztalataikat az önkéntesek fogadásával kapcsolatban, és elmondta, hogy a projektjeik során rengeteg különböző igénnyel találkoztak, de ezek csak segítették őket abban, hogy maguk is sokkal szolidárisabbá váljanak.

A kerekasztal-beszélgetés két projekt megvalósítója arról mesélt, hogy egy -egy feladat megvalósítása hatalmas kihívást jelent, de egyben motiváló erő is. „Végig abban a tudatban éltem, hogy vajon én mit adhatok, de arra nem is gondoltam, hogy mennyit kaphatok egy ilyen projekt során.” – emelte ki Megyeri-Péter Luca.

A Tempus Közalapítvány elhivatottan támogatja az Európai Szolidaritási Testület projektek megvalósítását. Összetett támogató programunk keretein belül szakemberek nyújtanak segítséget az önkéntesfogadó szervezeteknek és projektet megvalósítani tervező fiataloknak, akik akár egynapos workshopunkon is részt vehetnek. A támogatási lehetőségeket a szolidaritasitestulet.hu-n érthetők el.

A rendezvény résztvevői nemcsak hallhattak az ESC-élményről, de a kerekasztal-beszélgetést követően meg is tapasztalhatták azt. Az élményalapú közösségi játék során – az ifjúsági szektornak megfelelően – nemformális módszerek révén átélhették, hogy milyen lehet egy Európai Szolidaritási Testület projektben részt venni.

További információ az Európai Szolidaritási Testület program újdonságairól és a pályázati lehetőségekről.

 

Utolsó módosítás: 2022.10.07.