Erasmus+ App: egyszerű pályázás okostelefonon

2022.08.25.

Hír | Felsőoktatás

További funkciókkal bővült az Erasmus+ mobil alkalmazás, melyekkel még könnyebben eligazodhatnak a pályázók a programmal kapcsolatos ügyintézésekben.

Mik az újdonságok és egyáltalán: hogyan segít az applikáció az éppen pályázó, a külföldre készülő, illetve a kint tartózkodó hallgatóknak?

Az Erasmus+ mobilalkalmazás amellett, hogy betekintést nyújt az az ösztöndíjprogram részleteibe, jelentős technikai segítséget is nyújt a programban részt vevők vagy az iránt érdeklődők számára. Az app lépést tart a mindenkori Erasmus-generációval, akik előnyben részesítik az egyszerű, okostelefonról intézhető online megoldásokat a papíralapúakkal szemben.

Az Erasmus+ alkalmazás letölthető a Google Play Store és az Apple Store oldaláról, valamint elérhető a https://erasmusapp.eu/ linken keresztül is.

Miért érdemes letölteni az Erasmus+ applikációt?

  • Az Erasmus+ az alkalmazás hasznos tippekkel és linkekkel végig vezeti a felhasználót a döntéstől a pályázáson, készülődésen és kint léten át a hazatérésig.
  • A külföldi tartózkodás előtt, alatt és után is nyomon követhető, melyik lépésnél tartunk éppen: az alkalmazás adott fejezetét elolvasva kipipálhatjuk azokat a tippeket, amelyeket már elsajátítottunk, hogy aztán az app átvihessen a mobilitás következő fejezetéhez tartozó útmutatóhoz.
  • Az alkalmazás felső menüsorából könnyen előhívható az uniós digitális diákigazolvány, ami az egész Európai Unió területén érvényes és minden európai nyelven elérhető. Ennek segítségével könnyedén hozzáférhetünk a fogadóintézményedben és az adott országodban nyújtott szolgáltatásokhoz, részt vehetünk kulturális eseményeken, és igénybe vehetünk különféle kedvezményeket is.
  • Megoszthatjuk kedvenc helyeinket az Erasmus+ városban, így segítve másokat is a beilleszkedésben.
  • Pályázás előtt álló hallgatótársaknak segíthetünk értékes tartalmak feltöltésével, például tanácsokat adhatunk pakolás, közlekedés, pénzügyek témában, vagy akár magának az Erasmus+ Appnak a használatához is adhatunk tippeket.
  • Az appon keresztül tanulhatunk nyelveket is a hamarosan közvetlenül elérhető Erasmus+ online nyelvi támogatás segítségével, amely irányított online kurzusokat és interaktív mentorálást kínál. Ez a funkció nemcsak az Erasmus-félévet könnyíti meg, hanem életre szóló tudás megszerzéséhez nyújt támogatást, ami a hazatérés után is nagy előnyt jelenthet.
  • hírek és események között kereshetünk országra, városra, vagy akár konkrét rendezvényre is, hogy biztosan ne maradjunk le a legérdekesebb, Erasmus-hallgatóknak szóló programokról.
  • Az Európai Unió 23 nyelvén használható az alkalmazás. A magyar fordítás az ELTE önkéntes nyelvészeinek segítségével valósult meg.

Lépésről lépésre: hogyan használjuk az Erasmus+ appot?

Telepítés után EU Login vagy eduGAIN (EduID) fiókkal tudunk bejelentkezni. Az EU Login fiókot azoknak kell létrehozni, akik az Erasmus Mundus, szakképzés vagy ifjúság területen kívánnak részt venni az Erasmus+ programban. Az eduGAIN fiókon keresztüli belépést a felsőoktatás hallgatói, valamint a szakmai gyakorlat iránti érdeklődők számára hozták létre, ők az egyetemükön kapott azonosítókkal tudnak regisztrálni.

A rövid regisztráció és a profil aktiválása után bele is vághatunk a böngészésbe és az ügyintézésbe. Számos lépésről lépésre kalauzoló lista, tipp, hír, esemény vagy nyelvtanulási lehetőség között választhatunk. Hasznos tippeket találhatunk például szállással, adminisztrációval, pénzügyekkel, közlekedéssel és egészségüggyel kapcsolatban is, ami megkímélhet az ismeretlen terepen előforduló, kellemetlen helyzetektől.

További információ ITT található!

Az Európai Unió három fő célkitűzést fogalmazott meg az Erasmus+ ösztöndíjprogram következő, 2021-ben elindult, hét évig tartó programciklusában. Fókuszban lesz az a papírmentesség, vagyis a digitalizáció, a környezetbarát utazás, valamint az inklúzió. Ez utóbbihoz tartozó plusz támogatásokkal még több hallható számára nyílik meg az esély, hogy részt vegyen a programban szociális helyzettől, anyagi háttértől vagy egészségügyi problémától függetlenül. Ezt a három irányelvet képviseli és ötvözi az Erasmus+ App mobilalkalmazás is, amely egy újabb szintlépést jelent a programba jelentkező, abban részt vevő hallgatók, valamint a korábbi ösztöndíjasok számára.

 

Utolsó módosítás: 2022.08.30.