Workshop a projektoktatásról - egy egész intézménynek

2022.07.25.

National VET Team | Szakképzés

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum egyik tagintézményében, a Kreatív Technikumban tartottunk külső helyszínes workshopot 2022. június 27-én.

A workshopon alapvetően a Kreatív Technikum oktatói vettek részt, de csatlakoztak kollégák a Centrum más tagintézményeiből is.

„A projektoktatás módszertana a szakképzésben” c. workshopon a résztvevők átfogó képet kaptak a projektek alkalmazhatóságáról és hatékonyságáról a szakképzésben. A felkért trénerek, Palencsárné Kasza Marianna és Rozmán Éva a bevezető előadásaikban beszéltek a projektpedagógiai alapfogalmakról, a projektpedagógia módszertanáról és ennek pozitív hozadékáról, majd bemutatták, hogyan lehet lehetőséget teremteni a projektpedagógia és a projektoktatás alkalmazására a szakképzésben, hogyan lehet a projekteket összekapcsolni a tanulási eredményekkel és a KKK-kal.

A résztvevők saját maguk is terveztek projekteket, amelyeknek fő témája a fenntarthatóság volt. A Szakképzési Centrum a következő tanévben minden intézményében ezt a témát fogja feldolgozni.

Projektoktatas_workshop1

A témát vegyes csoportokban tervezték meg az oktatók, amelyekben a közismeretet és a szakmai tantárgyakat oktatók közös ötleteléssel vettek részt. A csoportmunka egy fő szempontja az volt, hogy a szakmai és a közismereti oktatók együtt dolgozzanak, felismerjek a kapcsolódási lehetőségeket, és interdiszciplináris projektet tervezzenek, így erősítve a két terület együttműködését. A megszületett projektötletek közül több az újrahasznosítást helyezte a középpontba, sikerült azonban az irodalmi témát és a fenntarthatóságot is összehozni egyetlen projekt keretein belül.

Projektoktatas_workshop2

A résztvevők megismerkedtek egy digitális projekttervező alkalmazással, a Trellóval is, majd a korábban megtervezett projektet csoportmunkában megtervezték a Trellóban. A csoportok ötleteiket megosztották kollégáikkal is, akik egymástól is nagyon sok innovatív és újszerű ötletet kaphattak. A trénerek is nagyon hasznosnak találták az együttes gondolkodást és a közös munkát, hiszen az együttes ötletelés során az oktatók arról is jó tapasztalatokat szerezhettek, hogy az interdiszciplináris projektek megtervezése nem is áll nagyon messze tőlük, és egyszerű ötletekből is születhetnek nagyszerű projektek. A rendezvény utolsó részében az Erasmus+ lehetőségekről és az azokban való projektlehetőségek beépítéséről hallhattak az oktatók. A workshopot a Mentimeter alkalmazás felhasználásával egy játékos interaktív értékelő feladat zárta.

Projektoktatas_workshop3

Utolsó módosítás: 2022.07.28.