Magyarországra látogatott a CEEPUS csereprogram főtitkára

2022.05.10.

Hír | Felsőoktatás

Michael Schedl a csereprogram főtitkára és asszisztense, Marlene Grubeck-Grabner 2022. május 3-án érkezett hazánkba kétnapos szakmai látogatásra.

A főtitkár célkitűzése, hogy a CEEPUS programban részt vevő 16 tagországot végig látogatva térképezze fel a helyi jellegzetességeket a hatékony partnerség és a gördülékeny együttműködés érdekében.

A személyes látogatás azért is volt kiemelt jelentőségű, mert bár Michael Schedl 2020-ban vette át a stafétát a főtitkári pozíciót 25 évig betöltő Elisabeth Sorantintől, a vírushelyzet miatt az elmúlt két évben csak online egyeztetésekre kerülhetett sor.

A két fős delegáció az érkezés napján a Tempus Közalapítványnál tett látogatást, ahol Bokodi Szabolcs felsőoktatási igazgató röviden bemutatta a szervezet működését, valamint a felsőoktatási igazgatóság munkájáról is szó esett. A CEEPUS csereprogramot érintő legfontosabb aktualitásokról is történtek egyeztetések, például a következő tanév ösztöndíjkvóta-elosztásáról, a Magyarországon bevezetésre kerülő esélyegyenlőségi támogatásról, illetve a kiutazó pályázóknak szóló utazási támogatásról. A CEEPUS következő, 4. programszakasza is említésre került, melynek egyezményét a tervek szerint 2023 nyarán fogják aláírni a tagországok Varsóban. Az első nap egy kellemes hangulatú, informális vacsorával zárult. A második nap délelőttjén az Innovációs és Technológiai Minisztériumban folytatódott a látogatás, ahol tárgyalásokat folytattak Magyarország programban betöltött szerepéről, az aktualitásokról és a CEEPUS jövőjéről.

A hazai felsőoktatási intézmények évről évre egyre nagyobb aktivitást mutatnak a programban mind a nemzetközi hálózatok munkájában, mind az egyéni mobilitások kapcsán. Főtitkár úr örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy bár a vírushelyzet miatt minden tagországban óvatosságot tapasztaltak a pályázók részéről, a 2021/2022-es tanévtől ismét intenzív fellendülés látszik az egyéni mobilitások számában. Ehhez hozzájárult a virtuális mobilitás bevezetése, illetve a 2022. január 1-jétől életbe lépő jelentős ösztöndíjemelés is.

Michael Schedl külön köszönetét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ukrajnai háború miatt kialakult krízishelyzetben Magyarország - több más tagországhoz hasonlóan - ösztöndíj formájában segíti az ide érkező ukrán oktatókat és hallgatókat. Ez azért is rendhagyó intézkedés, mert Ukrajna jelenleg nem tagja a CEEPUS programban részt vevő országoknak.

A CEEPUS (Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram) célja, hogy lehetővé tegye a hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítását, nyári egyetemek, valamint rövid hallgatói tanulmányutak szervezését, támogassa hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a térség felsőoktatási intézményeiben, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.

További információk a programról a ceepus.hu weboldalon érhetők el.

Utolsó módosítás: 2022.05.27.