Új lehetőségekkel vár a megújult Erasmus+!

2022.04.08.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

Emelt ösztöndíjösszegek, bővülő kiegészítő támogatások, Európán kívüli lehetőségek és rugalmasabb pályázási feltételek. Az Erasmus+ számos újdonságot tartogat a felsőoktatásban tanulók számára.

Az Erasmus+ programba olyan változások érkeztek a 2021–2027-ig tartó új programszakaszban, melyek a pályázók igényeihez alkalmazkodva segítik elő, hogy minél többen szerezhessenek külföldi tapasztalatot ösztöndíjjal.

Az ösztöndíjtámogatás mértéke emelkedett, így tanulmányi mobilitás esetén már akár havi 520 eurót, szakmai gyakorlat során pedig 670 eurót kaphatnak az ösztöndíjasok, amely mellé kiegészítő támogatások is igényelhetőek.

Az Erasmus+ kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kevesebb lehetőséggel rendelkezők nagyobb eséllyel vehessenek részt külföldi mobilitásban. A megújult esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás még több pályázó számára nyújt lehetőséget az alap ösztöndíjösszeg kiegészítésére, ezen felül pedig fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő pénzügyi támogatása is igényelhető.

A korábbi programszakaszban csak kevesek számára elérhető Európán kívüli Erasmus+ mobilitás is szélesebb kör számára nyílik meg, így már a kontinensen kívüli célországokban is gondolkozhatnak a pályázók. Az Európai Unión kívüli országokban az ösztöndíj havonta 700 euró, emellé pedig utazási támogatás is igényelhető. A pályázható célországokkal kapcsolatban az intézményi Erasmus+ koordinátorok tudnak pontos tájékoztatást adni.

Ezen felül kiegészítő utazási támogatásra is szert tehetnek azok, akik a zöldítés jegyében környezetbarát módon oldják meg a kiutazást az Erasmus+ ösztöndíjas célországukba (pl. busszal, vonattal vagy autómegosztással).

További könnyítés a pályázóknak, hogy részképzés és szakmai gyakorlat esetén is van lehetőség fizikai és virtuális részvétellel vegyesen teljesíteni az ösztöndíjas időszakot, azaz a mobilitás egy része online végezhető, míg a másik része személyes részvétellel zajlik a célországban. Fontos azonban, hogy ösztöndíj csak a külföldön töltött (fizikai és/vagy virtuális) időszakra jár.

Számtalan újdonság érkezett tehát az Erasmus+ programba, melyek azt segítik elő, hogy még befogadóbb, digitálisabb és környezetbarátabb legyen, ezáltal még jobban alkalmazkodjon a pályázók igényeihez.
 

További információk az Erasmus+ programról az alábbi linken érhetők el.

A pályázás menetével és a jelentkezési határidőkkel kapcsolatban az intézményi Erasmus+ koordinátorok tudnak pontos tájékoztatást adni.

 

Utolsó módosítás: 2022.04.27.