Hollandiai workshopon a Fáy András iskola diákjai

2021.11.29.

Pályázóink hírei | Szakképzés

2021. október 30 - november 6. között az ERASDG projekt keretén belül Hollandiában, a Yuverta intézmény szervezésében valósult meg a Living Lab nevű workshop, melyen a Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 2 tanulója és 1 tanára, valamint a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 1 tanára vett részt.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum partnerként részt vesz az ERASDG (Education Requires Application of SDGs) ERASMUS+ partnerségi program munkájában. A projekt idén januárban indult egy online tanári tréninggel, majd májusban folytatódott a dán kollégák által bemutatott Innovation Camp elnevezésű projekthéttel, amely elsősorban az európai agárszakképzésben tanuló diákoknak és oktatóknak mutat újszerű tanulásmódszertani megközelítést.

Idén ősszel a projekt az online térből a jelenléti világba költözött, és a járványügyi szabályok szigorú betartásával megszervezték a következő projekthetet, ezúttal az Utrecht közelében lévő Yuverta, Houten szakképző intézmény kampuszán. A bemutatott módszer a holland kollégák által tökéletesített Living Lab volt, amelynek lényege, hogy a régió egy komplex problémájára (The Challenge) diákcsapatok bevonásával keres lehetséges megoldásokat, válaszokat, javaslatokat.

A központ képviseletében a péceli Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai, Csorba Erika és Czupor Dávid utaztak Hollandiába, ahol azonnal belecsöppentek a gondosan megtervezett és szakmai alapokon létrehozott nemzetközi diákcsoportok egyikébe. Az egymást és a projekt törekvéseinek megismerését célzó játékos feladatok elvégzése után, megismerkedhettek a Living Lab konkrét feladatával. Egy, a környéken épülő idősotthon kertjét és annak külső tereit kellett megtervezniük oly módon, hogy az megkönnyítse az ott lakók mindennapi életét, ugyanakkor lehetővé tegye azt, hogy a környékbeli közösségek (pl. általános iskolák, óvodák, kreatív közösségi házak, stb.) is be tudjanak kapcsolódni az otthon életébe.

A 8 európai országból érkezett diákok hihetetlen gyorsasággal hangolódtak egymásra, és rendkívül lelkesen vetették bele magunkat a munkába, napokon át szorgalmasan dolgoztak a javaslatokon. A kulturális programokban is bővelkedő hét végén, pénteken került sor a csapatok által kidolgozott megoldások bemutatására egy-egy rövid prezentáció formájában.

A KMASZC diákjai nagyszerűen helyt álltak, Csorba Erika kiérdemelte az egyik „legtöbbet fejlődött diák” díjat, három európai társával együtt. Kísérőtanáraik, Dr. Merkei Attila György (ERASDG felkészítő oktató, Fáy András iskola) és Covic Judit (ERASDG vezető oktató, Táncsics Mihály iskola) a projekthét során tanulmányozták a diákcsoportok munkáját, módszertani ajánlásokat és jó gyakorlatokat gyűjtöttek, melynek segítségével a projektben résztvevő további 7 ország kollégáival együtt tudják fejleszteni a tananyagokat.

Az ERASDG projekt egyik erőssége, hogy a modern tanítási módszerek bemutatása mellett, életre szóló élményekhez juttatja az európai agárszakképzésben tanuló fiatalokat, akik nemcsak új dolgokat tanulhatnak és idegen nyelven kommunikálhatnak, de elkezdhetik kialakítani szakmai kapcsolatrendszereiket és hosszú távra szóló barátságokat is köthetnek.

Folytatás májusban, Spanyolországban – Gamification témával. Alig várjuk!

További információ a projektről:

ERASDG honlap és Facebook-oldalEUROPEA-International Facebook


Sajtókapcsolat

Ludán Rita Fruzsina
ludan.rita@kmaszc.hu

Utolsó módosítás: 2021.11.29.