2022-ben közel 3,9 milliárd eurót fordítanak az Erasmus+ programra

2021.11.24.

Hír | Ifjúság, EU, Önkormányzatok, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Köznevelés, Felsőoktatás

A Bizottság közzétette az Erasmus+ program 2022-es pályázati felhívásait.

A jövő évi közel 3,9 milliárd eurós megnövelt költségvetéssel az Erasmus+ továbbra is lehetőséget biztosít majd külföldi tanulmányi időszakokra, szakmai gyakorlatokra, tanulószerződéses gyakorlati képzésekre és munkatársak/tanárok/oktatók bevonásával zajló csereprogramokra. Ezen túlmenően az oktatás és képzés, az ifjúság és a sport különböző területein megvalósuló, határokon átnyúló együttműködési projektek továbbra is támogatásban részesülnek. Az általános pályázati felhívás mellett az éves munkaprogram más, külön pályázattípusokat is tartalmaz, köztük az „Európai Egyetemek” kezdeményezést.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős bizottsági alelnök így fogalmazott: „Az új, 2022. évi Erasmus+ pályázati felhívásokat különleges körülmények között tesszük közzé. Jövőre ünnepeljük a program 35. évfordulóját, emellett 2022 az ifjúság európai éve is. Az Erasmus évek óta felejthetetlen élményeket kínál; bízom benne, hogy 2022 az eddigieknél is felejthetetlenebb lesz! Reméljük, hogy az Erasmus következő évében sikerül érvényt szerezni az esélyegyenlőségnek és a szélesebb körű tapasztalatszerzésnek, és a fiatalok a nehézségek jellemezte hosszú hónapok után tanulhatnak és utazhatnak.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos hozzátette: „Jövőre az Erasmus+ immár 35 éve kínál sikeresen alkalmat arra, hogy a résztvevők külföldön tanuljanak, bővítsék ismereteiket és szerezzenek képzési tapasztalatot. Széles körű az egyetértés a tekintetben, hogy a program a résztvevőket életre szóló tapasztalatokkal gazdagítja, mely egyaránt hatással van személyes fejlődésükre és szakmai pályafutásukra, és megalapozza az Európai Unióhoz tartozás szemléletét. Az eddigieknél több embernek szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy részt vegyen az Erasmus+ programban, és éljen annak előnyeivel. 2022 egyúttal az ifjúság európai éve, így az Erasmus+ központi szerepet fog játszani.”

A program továbbra is igyekszik támogatást nyújtani a fiataloknak és ösztönözni részvételüket a demokratikus életben, ezzel is jelentősen hozzájárulva a 2022-es ifjúság európai éve kezdeményezés célkitűzéseihez.A program alapvető elemeit képező mobilitási és együttműködési projektek 2022-ben az eddigieknél is hangsúlyosabbak lesznek.

A ma közzétett pályázati felhívásokban bevezetett főbb újdonságok:

  • Előretekintő projektek: Új nagyszabású projektek szolgálják a magas színvonalú és inkluzív digitális oktatást, valamint azt, hogy az oktatási és képzési rendszerek igazodjanak a zöld átálláshoz. Ezek az ambiciózus projektek nagyobb költségvetéssel fognak rendelkezni, és legalább három évig fognak tartani. Céljuk, hogy köz- és magánszervezeteket egyaránt bevonjanak. Az átfogó cél olyan innovatív eredmények elérése, melyek európai szinten gyakorolhatnak hatást az oktatásra.
  • Több csereprogram harmadik országokkal: Az EU külső eszközeiből származó forrásoknak köszönhetően a harmadik országoknak lehetőségük lesz arra, hogy célzott projektekben és csereprogramokban vegyenek részt, különösen a szakképzés és a sport területén.
  • Fokozott esélyegyenlőség a DiscoverEU kezdeményezésben:DiscoverEU 18 évesek számára teremt lehetőséget arra, hogy bejárják Európát. Évente két pályázati fordulóra kerül sor, melyek során ingyenes utazási bérletek igényelhetők. 2022-től külön fordulókra kerül sor olyan szervezetek számára, amelyek az eddigieknél több, kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalnak segítenek részt venni a DiscoverEU programban. Az érintettek kifejezetten nekik kialakított támogatásban és finanszírozásban részesülnek.
  • Iskolaközelibb EU: Az Európai Unió célkitűzéseiről és működéséről történő tanulás fontos részét képezi az aktív polgári szerepvállalás, valamint a szabadság, a tolerancia és a megkülönböztetésmentesség közös értékei előmozdításának. Az uniós ismeretek oktatását minden korosztályban előmozdító Jean Monnet akciókat különböző tevékenységek – pl. tanulmányi látogatások – révén valósítják meg mind az általános, mind a szakképzésben.
  • Az együttműködési projektek egyszerűsödő finanszírozása: Az Erasmus+ új eleme, hogy az együttműködési partnerségekben részt vevő kedvezményezettek a projektjeik megvalósítását előmozdító egyösszegű támogatásra pályázhatnak. Ez jelentősen csökkenti a pályázás, a projektirányítás és a jelentéstételi feladatok adminisztratív terheit.

Ki pályázhat?

Bármely, az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékenykedő köz- vagy magánjogi szerv pályázhat finanszírozásra az összes uniós tagállamban és a programhoz társult harmadik országban működő Erasmus+ nemzeti ügynökségek, valamint az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség segítségével.

Az egyes pályázattípusokra és a kapcsolódó pályázati határidőkre vonatkozó részletek az erre a célra létrehozott honlapon közzétett dokumentumokban találhatók.

(Forrás)

Utolsó módosítás: 2021.11.24.