Az Erasmus+ 2021-2027 fókuszában: digitalizáció, környezetbarát megoldások és még szélesebb pályázói kör

2021.05.03.

Hír | Felsőoktatás

Indul az új Erasmus+ programszakasz, mely digitálisabb, zöldebb és inkluzívabb lesz, mint valaha! Mit jelent ez a felsőoktatási hallgatókra nézve?

Digitálisabb Erasmus+

Az új Erasmus+ programszakaszban az európai diákigazolvány-kezdeményezéssel összhangban csökken a papír alapú ügyintézés, helyét átveszi az online tanulmányi szerződés, illetve az Erasmus+ App, mely amellett, hogy a pályázás folyamatán segít végig, praktikus információkat is gyűjt majd az egyes célországok városairól, intézményeiről, diákéletéről, így minden hasznos információ egy kattintásra lesz. A blended, azaz a legalább részben fizikai mobilitás elterjedésével a pályázott időtartam egy része akár online is teljesíthető.

Zöldebb Erasmus+

A környezetvédelem és az éghajlat-politika kulcsfontosságú az Európai Unió számára, és immár az Erasmus+ programban is kiemelt szerepet kap. A fenntartható közlekedési módok kiemelt pénzügyi támogatásán kívül, a már említett digitalizáció által drasztikusan csökken a papírhasználat a pályázatok benyújtása során. Amellett, hogy a környezetbarát utazási módokat 15%-kal magasabb pénzügyi támogatással díjazza az új programszakasz (pl. repülő helyett vonat, vagy autómegosztás), a mobilitási időszak alatt is fontos, hogy szem előtt tartsuk az ökológiai lábnyom csökkentését, például a szelektív hulladékgyűjtéssel vagy a tudatos vízhasználattal.

Elérhetőbb, inkluzívabb Erasmus+

Az Erasmus+ eddig is kiemelten támogatta a kevesebb lehetőséggel rendelkező pályázókat, az új programszakaszban azonban még több lehetőség nyílik számukra. A program egyik fő célkitűzése, hogy az ösztöndíjas lehetőség a fizikai, mentális és egészségi problémákkal rendelkező résztvevők, a gyermekes hallgatók, valamint a hivatásos sportoló tanulók számára is elérhető legyen. Ezt a kiegészítő támogatások összegének emelése mellett az is segíti, ha szélesebb körben elterjed a mobilitási ablak kezdeményezés, mely a képzés tantervébe beépített, nemzetközi hallgatói mobilitásra fenntartott időszakot jelenti. Emellett a már említett blended mobilitással is még inkább elérhetővé válik az ösztöndíjprogram a kevesebb lehetőséggel rendelkező pályázók számára is.

 Ha szeretnél többet megtudni az Erasmus+ három fő prioritásáról, kövesd az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalt!

Utolsó módosítás: 2021.06.03.