A Tempus Közalapítvány 2019. július 4-én második alkalommal szervezett Felsőoktatási Műhelykonferenciát a külképviseleti munkatársak, valamint felsőoktatási intézmények számára Budapesten.

A diplomácia szerepe a Magyar felsőoktatás külföldi népszerűsítésében

A rendezvény egyre nagyobb közönséget vonz, hisz egyedülálló módon nyújt egyszerre találkozási, tapasztalatszerzési és információmegosztási lehetőséget a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése területén dolgozó szakemberek számára, valamint segítséget biztosítva a mindennapi munkához a világ különböző pontjain tevékenykedő diplomaták számára.

A növekvő érdeklődés minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a résztvevők az aktuális szakmapolitikai előadások mellett olyan, a gyakorlatba beültethető információkkal is gyarapodhatnak, melyek a minőségi szakmai felkészülést segítik.

2019-ben a plenáris előadások a kül- és oktatáspolitika, valamint a kapcsolatépítés és kommunikáció témák köré épültek, a műhelymunka során pedig azt vitatták meg a résztvevők, hogy milyen módon járulhat hozzá a diplomáciai hálózat a felsőoktatási intézmények nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséhez, valamint jó gyakorlatokat osztottak meg a magyar felsőoktatás népszerűsítése terén szerzett tapasztalatok alapján. Áttekintették egyúttal, miképp lehetne a promóció hatékonyságát növelni, és a nemzetközi alumni hálózatot fejleszteni.

A felsőoktatás népszerűsitésével kapcsolatos tevékenységekkel egyre több külképviselet foglakozik. A kanadai jó gyakorlatokról Oroszi Katalint, az Ottawai Nagykövetség kulturális attaséját kérdeztük; a vietnami jó példákról pedig Balázs Áron oktatásért és kultúráért felelős beosztott diplomatával beszélgettünk a Hanoi Nagykövetségről.

Milyen jó gyakorlatokat folytatnak a követségükön a magyar felsooktatás népszerűsítéséért?

O.K.: A kanadai fiatalok mobilak, emellett sokan európai, jelentős számban magyar kötődéssel rendelkeznek. A magyar  felsőoktatásról, a kanadaiak számára elérhető képzési lehetőségekrol való tájékoztatásra különös hangsúlyt fektetünk. A magyar-kanadai kétoldalú együttműködés fontos területe az innováció (pl. az önvezető autók fejlesztése). Ezért a nagykövetség kiemelten kezeli a magyar és kanadai kutatók közös kutatásainak előmozdítását, melyhez nagyban hozzájárul a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatok erősítése.

B.Á.: Magyarország és Vietnám 69 éve tartó barátsága és diplomáciai kapcsolata nem lenne elképzelhető a nálunk tanult, legnagyobb magyarul beszélő, de nem magyar anyanyelvű, több mint 3000 fős vietnámi közösség szerepvállalása nélkül. Az oktatási és kulturális hagyományok megőrzése és gondozása alapvető feltétele bilaterális kapcsolataink alakításának. Nagykövetségünkön a hazai felsőoktatási lehetőségek népszerűsítése érdekében aktív hallgatótoborzó tevékenységet folytatunk, melyet összehangolunk a kulturális és oktatási-országimázs népszerűsítő programokkal, mint középiskolák és felsőoktatási intézmények rendszeres látogatása és tájékoztatása a magyarországi továbbtanulási lehetőségekről.

Van olyan eredmény, személyes tapasztalat, melyet szívesen megosztana?

O.K.: Magyarország kulturális értékeinek bemutatása lehetőséget jelent kulturális, tudományos és oktatási együttműködések kialakítására. Jelentős eredmény a montreali McGill University és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem között 2018-ban létrejött együttműködési megállapodás, amely többek között hallgatói, oktatói csereprogramokra, kutatási együttműködésekre ad lehetőséget. A kulturális és oktatáshoz kapcsolódó rendezvények jó alkalmat adnak a fiatal közönség megszólítására.

B.Á.: Az elmúlt időszak egyik legnagyobb kihívását a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram megemelt keretszámának kitöltése jelentette. Tavaly óta megduplázódott a magyar nyelvű felsőoktatási előkészítő tanulmányokra felvételt nyert vietnámi hallgatók száma, melyet a programot népszerűsítő egyetemi roadshow-ra építve alapoztunk meg. A látogatások kiváló alkalmat jelentenek a kapcsolatépítésre, az egyetemi oktatók és hallgatók Magyarországhoz köthető általános ismereteinek bővítésére. Büszke vagyok rá, hogy hozzájárulhatok a magyar felsőoktatás hírnevének öregbítéséhez és a vietnámi diákok útnak indításához.

A Tempus Közalapítvánnyal való együttmuködésben milyen eseményt emelne ki?

O.K.: Kanada legnagyobb hallgatói vásárán, a Recruit in Canada – Study and Go Abroad Fair oktatási kiállításon 2019 tavaszán a Közalapítvány 13 magyar felsőoktatási intézmény számára szervezett megjelenést Vancouverben, Montreálban és Torontóban. A magyar egyetemek iránti érdeklődés mindhárom helyszínen folyamatos volt. A látogatók között számos magyar származású fiatallal is találkoztunk. A részvétel nagyszerű lehetőséget nyújtott a Magyarországra irányuló továbbtanulási kedv fokozására.

B.Á.: A Közalapítvány a magyar felsőoktatás külföldi népszerűsítésének megkerülhetetlen navigátora. Munkatársainak szakmai pontossága, eredményorientáltsága és lelkesedése fontos érték. 2019. március 25. és 28. között Kuala Lumpurban az APAIE (Asia-Pacific Association for International Education) felsőoktatási konferencián a Közalapítvány szervezésében magyarországi egyetemek és ázsiai külképviseletek munkatársaiból álló népes magyar delegáció vett részt. A részvétel célja a magyar felsőoktatás délkeletázsiai népszerűsítése, a nemzetközi tapasztalok és jó gyakorlatok megosztása volt, amelyet a szervezésnek és a jó hangulatnak köszönhetően maradéktalanul sikerült megvalósítani.

Melyek a Követségük jövobeli tervei a felsőoktatás területén?

O.K.: Nagy hangsúlyt fektetünk a kanadai fiatalok érdeklődésének felkeltésére a magyar felsőoktatási lehetőségek iránt. Emellett a magyar-kanadai felsőoktatási intézményi kapcsolatok bővítésére törekszünk. A Magyarországon végzett kanadai hallgatók személyes és szakmai kötődése a magyar értékek megismerését, kapcsolataink fejlődését eredményezi Kanadában.

B.Á.: Magyarország és Vietnám közötti diplomáciai kapcsolatok megalapításának 2020-ban esedékes 70. évfordulója alkalmából a gazdasági, kulturális, turisztikai, oktatási kapcsolat spektrumának kiszélesítése érdekében a sokatmondó „70 év, 70 esemény” címmel egész évre kiterjedő programsorozatot tervezünk. Az emlékév rendezvényeinek megvalósításába szeretnénk vietnámi diákokat is bevonni: többek között felsőoktatást népszerűsítő vásárt, konferenciát szervezünk.

 

MESTER-TAKÁCS TÍMEA és SIMON ÁGNES

Utolsó módosítás: 2020.01.24.