12 tipp nemzetközi alumni hálózat kiépítéséhez

A korábban Magyarországon tanulmányokat folytatott külföldi hallgatók összefogását célzó nemzetközi alumni hálózat kiépítése 2016-ban vette kezdetét a Campus Mundi projekt keretében. Ennek egyik fontos eleme a hazai felsőoktatási intézményekkel való szoros együttműködés, aminek része az intézményi szintű alumni tevékenységek fejlesztését célzó képzések és tréningek szervezése, a nemzetközi tapasztalatok megosztása.

A 2016 novemberében megtartott első ilyen képzési alkalom témája a nemzetközi alumni toborzása és elköteleződésük erősítése volt.

Carolyn Wever, az Amszterdami Egyetem Alumni Kapcsolatok Fejlesztéséért felelős irodájának igazgatónője a nemzetközi alumni tagok elkötelezésének lehetséges módszereiről beszélt (ők maguk mintegy 140 ezer korábbi hallgatóval állnak kapcsolatban). Pamela Barrett, a Barton Carlyle nemzetközi oktatási tanácsadó cég igazgatója pedig további toborzási fortélyokkal is megismertette a résztvevőket.

 

Az alumni hálózat az intézményi brandépítés egyik eszköze

1. A nemzetközi alumni megszólítása és elkötelezése már a leendő külföldi hallgatók toborzásánál elkezdődik.

2. A külföldi hallgatókat addig kell elkötelezni, amíg még az országban tanulnak, mivel hazatérésük után megszólítani őket rendkívül nehéz.

3. A nemzetközi alumni tevékenység az intézmények nemzetköziesítési céljait is szolgálja – különös tekintettel a külföldi hallgatók toborzására –, ezért célszerű, ha a nemzetköziesítési stratégia részeként kezelik.

4. Az alumni tagoknak nyújtandó szolgáltatásokról, illetve további lehetséges igényeikről mindig érdemes közvetlenül az érintettektől tájékozódni, például kérdőívek segítségével.

5. Érdemes szem előtt tartani, hogy az alumni hálózat kiépítése komoly beruházás, ami hosszú távon fog megtérülni mind az egyetemeknek, mind pedig az országnak.

6. Az alumni munkatársak hatékony munkájának alfája és omegája a naprakész adatbázis. A különböző CRM rendszerek használata nagyban segítheti a napi munkát.

7. közösségi médiában való kapcsolattartás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Figyelembe kell venni azt is, hogy a világ más tájain a kapcsolattartás eszközéül nem csak a nálunk is ismert és bejáratott platformokat használják a hallgatók.

8. A tevékenységeink tervezése során mindig figyelembe kell venni, hogy az egykori hallgatók mely életciklusban járnak, az adott periódusban mennyire fogékonyak a témára. A pályájuk csúcsán lévők általában igen elfoglaltak, míg a frissen végzettek még lelkesek és könnyen aktivizálhatók, csakúgy, mint a friss nyugdíjasok, akiknek már több az ideje és a megosztandó tapasztalata.

 

9. Az alumni tagoknak rendkívül nagy szerepe lehet egy intézmény nemzetközi promóciójában. A leghitelesebb az, ha ők a saját tapasztalatukra alapozva mondják el, miért jó az adott felsőoktatási intézményben tanulni. Hazatérve akár egy helyi öregdiák hálózat létrehozásában is segíthetnek, de számos marketingötlettel is szolgálhatnak.

10. Nemzetközi alumni hálózatot nem lehet önkéntesek nélkül felépíteni és működtetni.

11. A nemzetközi alumni tevékenységet – ugyanúgy, mint bármilyen más projektet vagy üzleti tevékenységet – időről időre felül kell vizsgálni, a tevékenység hatásainak folyamatos mérése kiemelkedően fontos feladat.

12. A nemzetközi alumni tevékenységből fakadó előnyöket érdemes megismertetni az intézmény többi munkatársával és a felsővezetéssel is!

ANGYAL ZSUZSANNA
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

Utolsó módosítás: 2018.09.03.