Teljen új tapasztalatokkal és élményekkel az idei nyár az Erasmus+ segítségével! Akár kötelező része a tanulmányaidnak a szakmai gyakorlat, akár nem, a külföldi munkatapasztalat életre szóló befektetés önmagad fejlesztésébe és a karrieredbe.

Az Erasmus+ szakmai gyakorlatra többször is pályázhatsz!

Egy képzési ciklus alatt, tehát alap- és mesterképzésen is minimum 2, maximum 12 hónapra pályázhatsz (az osztatlan képzésben tanulók számára 24 hónap áll rendelkezésre), melyet egy általad választott intézménynél, cégnél tölthetsz a tanulmányaidhoz kapcsolódó szakmai gyakorlattal. Ha nem használod fel egyszerre a 12 hónapot, többször is pályázhatsz Erasmus+ ösztöndíjra, akár más-más országokba. Sőt, a diplomaszerzés utáni 18 hónapban is végezhetsz külföldi szakmai gyakorlatot, ha még az abszolutórium megszerzése előtt pályázol.

Vírushelyzetben sem állt le az Erasmus+ program!

Tanulmányi és szakmai gyakorlati ösztöndíjas mobilitásra továbbra is ki lehet utazni 42 országba. Ha a koronavírus-járvány miatt nem tudod a teljes pályázott időszakodat külföldön tölteni, lehetőséged van az ún. blended (részben fizikai) mobilitásra is. Fontos, hogy ösztöndíj csak a külföldön töltött, virtuális vagy fizikai részvétellel végzett mobilitási időszakra jár, az itthonról történő online végzett szakmai gyakorlat idejére nem. A külföldön tartózkodás időtartama ebben az esetben minimum 2 hónap kell, hogy legyen.

Fix ösztöndíjösszegek a célországtól függően

Az Erasmus+ ösztöndíj biztos anyagi támogatást nyújt a külföldi tartózkodásod idejére. A pályázatban elnyerhető ösztöndíj a célországtól függően havi 570 - 620 €, amely mellé a szociálisan rászoruló hallgatók havi 100 € kiegészítő támogatást is igényelhetnek. Emellett pedig az is előfordul, hogy a külföldi munkaadó is ajánl fizetést vagy lakhatási támogatást pluszban a számodra.

Külföldi szakmai gyakorlat az Erasmus+ védőhálójában

Akkor sem kell aggódnod, ha esetleg nem a terv szerint alakulnak a dolgok. Amennyiben a vírushelyzet okozta változások miatt nem tudsz kiutazni, lehetőséged van a tervezettnél később utazni. Abban az esetben pedig, ha meg kell szakítanod a kint töltött időszakodat, nem kell a teljes támogatást visszafizetned. Lehetőséged van vis-maior kérelmet benyújtani. Ennek menetéről az alábbi útmutatóból tudhatsz meg többet.

Fontos, hogy kiutazás előtt tájékozódj az aktuális beutazási feltételekről és az adott ország járványügyi intézkedéseiről. Ebben segítségedre lehet a Re-open EU weboldal.

Az Erasmus+ szakmai gyakorlat befektetés a jövődbe

Egy külföldi szakmai gyakorlati időszak olyan életre szóló tapasztalat lesz, mely megalapozza a jövődet. A 2019-es Erasmus Impact Study felmérés eredményei azt mutatják, hogy az Erasmus+ szakmai gyakorlaton részt vevő ösztöndíjasok 40%-a állásajánlatot kapott a külföldi munkaadójától, és olyan kapcsolati hálóra tett szert, mely segítette előmenetelét karrierje során.

Keresd meg a számodra legideálisabb fogadószervezetet és alapozd meg a jövődet! Ha szeretnél többet megtudni a pályázás pontos menetéről, első lépésként keresd fel intézményed Erasmus+ koordinátorát!

Utolsó módosítás: .