Tajvanon rendezik meg Ázsia egyik legnagyobb felsőoktatási intézményi kiállítását, az APAIE (Asia-Pacific Association for International Education) konferenciát 2017. március 20-23. között. Az esemény immár 12. alkalommal jelent fórumot több száz felsőoktatáshoz kapcsolódó intézmény számára a partnerkapcsolatépítésre. A Tempus Közalapítvány harmadik alkalommal kapcsolódik be a kiállítás programjába a Study in Hungary közös standdal, hogy támogassa a magyar felsőoktatási intézmények megjelenését és a magyar felsőoktatás ázsiai térségben való promócióját.

További információ: https://www.apaie.org/conference/2017/intro/ 

Az EURIE felsőoktatási vásár és konferencia 2017. március 21-24. között kerül megrendezésre Isztambulban. Az esemény lehetőséget teremt a felsőoktatási intézmények képviselői és oktatási szakértői számára a tudásmegosztásra, tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre a hallgató- és oktatócsere, valamint a tudományos együttműködések területén. Az eurázsiai térséget a világ más részeivel összekötő felsőoktatási kiállításon a hallgatótoborzás is fontos szerepet kap.

A török nemzeti iroda meghívása alapján az eseményre a magyarországi felsőoktatási intézményeket is várják. A Tempus Közalapítvány először vesz részt a kiállításon Study in Hungary standdal.

A rendezvényről bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://www.eurieeducationsummit.com/

A NAFSA (Association of International Educators) által szervezett éves felsőoktatási kiállítás és konferencia, amely minden évben az Egyesült Államokban kerül megrendezésre, az egyik legkiválóbb fórumok egyikeként alkalmat biztosít a világ minden tájáról érkező felsőoktatási intézmények képviselői és oktatási szakértői számára a találkozásra és az új nemzetközi oktatási trendek megismerésére.

Az utóbbi években több alkalommal is nagy sikerrel vettek részt magyar felsőoktatási intézmények a rendezvényen, melynek folytatásaként a Tempus Közalapítvány a 2017. május 28. és június 2.között Los Angelesben megrendezésre kerülő NAFSA konferencián és kiállításon ismét lehetőséget biztosít közös standdal történő bemutatkozásra a magyarországi felsőoktatási intézmények számára, elősegítve a partnerkapcsolatok kiépítését és fejlesztését.

A rendezvényről bővebb információ az alábbi linken érhető el: http://www.nafsa.org/Attend_Events/Annual_Conference/

 

Idén második alkalommal képviselték hazánkat magyar felsőoktatási intézmények Sanghajban a Tempus Közalapítvány szervezésében. A 2016. október 26-31. között zajló szakmai látogatás fő célja a magyar felsőoktatás népszerűsítése és a kínai-magyar intézményi kapcsolatok fellendítése mellett a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program promóciója volt hallgatói vásár és partnertalálkozó keretében.

A Kínai-magyar Felsőoktatási Fórumot első alkalommal szervezte a Tempus Közalapítvány a Sanghaji Magyar Főkonzulátus közreműködésével október 27-én Sanghajban. A közel negyven fős Fórumot Horváth Levente Főkonzul nyitotta meg, melyet követően több szakmai előadás, értékes gondolat hangzott el az együttműködés lehetőségeiről. A Stipendium Hungaricum programban, az Erasmus+ kreditmobilitás alprogramjában vagy az Erasmus Mundus Közös mesterképzések programban rejlő lehetőségek felkeltették a figyelmét annak a 19 felsőoktatási szakembernek, akik 14 kínai intézmény képviseletében érkeztek a rendezvényre.

A kétnapos felsőoktatási vásáron 35 nemzeti pavilon között a Study in Hungary standon 9 magyar felsőoktatási intézmény képviselői és a Tempus Közalapítvány, valamint a Magyar Főkonzulátus képviselői népszerűsítették a magyar felsőoktatást. Szívmelengető volt hallani magyar szavakat lelkes kínai diákoktól, akiket reméljük, a jövőben magyar intézmények hallgatóiként köszönthetünk majd.

Résztvevő intézmények:

 • Budapest Corvinus Egyetem
 • Debreceni Egyetem
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem
 • Eszterházy Károly Egyetem
 • Pannon Egyetem
 • Semmelweis Egyetem
 • Szent István Egyetem
 • Közép-európai Egyetem
 • Pécsi Tudományegyetem

További információ:
Mester-Takács Tímea
timea.takacs(kukac)tpf.hu

A több mint 200 kiállító között a Tempus Közalapítvány biztosította a „Study in Hungary” standot a magyar delegáció számára azzal a céllal, hogy támogassa a partnerkapcsolat-építést és elősegítse a magyar felsőoktatás promócióját.

A magyar intézményi képviselők immár harmadik alkalommal mutatkoztak be az EAIE kiállításon a Tempus Közalapítvány közreműködésével (2013 Isztambul, 2014 Prága). Három magyar intézmény poszter és konferencia szekcióban is nagy sikerrel részt vett a több száz esemény és program között: Central European University, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pannon Egyetem.

A kiállító magyar intézmények:

 • Budapesti Gazdasági Egyetem
 • Central European University
 • Debreceni Egyetem
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem
 • Eszterházy Károly Egyetem
 • Magyar Képzőművészeti Egyetem
 • Miskolci Egyetem
 • Óbudai Egyetem
 • Pannon Egyetem
 • Pécsi Tudományegyetem
 • Semmelweis Egyetem
 • Szegedi Tudományegyetem
 • Szent István Egyetem

A magyar felsőoktatási intézmények részvétele részben a Campus Mundi (EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001) projekt keretében valósult meg. A nemzetközi megjelenések támogatása része a TKA által koordinált nemzetköziesedési tevékenységeknek.

További információ:
Mester-Takács Tímea
nemzetköziesedési koordinátor
timea.takacs{kukac}tpf.hu

A NAFSA (Association of International Educators) által szervezett éves felsőoktatási kiállítás és konferencia, amely minden évben az Egyesült Államokban kerül megrendezésre, az egyik legkiválóbb fórumok egyikeként alkalmat biztosít a világ minden tájáról érkező felsőoktatási intézmények képviselői és oktatási szakértői számára a találkozásra és az új nemzetközi oktatási trendek megismerésére.

Az utóbbi években több alkalommal is nagy sikerrel vettek részt magyar felsőoktatási intézmények a rendezvényen, melynek folytatásaként a Tempus Közalapítvány a 2016. május 29. és június 3.között Denverben megrendezésre kerülő NAFSA konferencián és kiállításon ismét lehetőséget biztosít közös standdal történő bemutatkozásra a magyarországi felsőoktatási intézmények számára, elősegítve a partnerkapcsolatok kiépítését és fejlesztését.

A rendezvényről bővebb információ az alábbi linken érhető el: 
http://www.nafsa.org/Attend_Events/Annual_Conference/

A magyar felsőoktatás 2015-ben ismét megtalálható volt a nagyszabású amerikai NAFSA felsőoktatási kiállításon.

A megjelenés révén a Tempus Közalapítvány a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi kapcsolatainak fejlesztését kívánja elősegíteni, ismertebbé tenni a magyar felsőoktatást az Amerikai Egyesült Államok felsőoktatási piacán, valamint ösztönözni a magyar és amerikai illetve Európán kívüli felsőoktatási együttműködések létrejöttét.

A világ legnagyobb szabású oktatási rendezvényei közé tartozik a NAFSA által szervezett konferencia és nemzetközi felsőoktatási kiállítás, melynek idén Boston városa ad otthont. Az eseményen tavaly több ezer, a nemzetközi oktatási együttműködések terén jártas szakembernek biztosított lehetőséget a tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre. A kiállításon több mint 10 000 résztvevő, közel 4200 intézmény jelent meg a világ minden pontjáról, összesen 89 országból.

A program az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a Campus Hungary projekt részeként.

A kaukázusi régió egyik legjelentősebb felsőoktatási piaca Azerbajdzsán. Magyarország felsőoktatási intézményei számára jelentős hallgatói potenciállal rendelkező ország – az Erasmus+ kreditmobilitás programban résztvevő partnerország, valamint küldő fél a Stipendium Hungaricum Ösztöndíj Program keretében, mely évente 200 azeri hallgató magyarországi tanulását támogatja. A Tempus Közalapítvány a lehetőségek kiaknázására szervezett megjelenést Bakuban 2015. április 16-20. között a Campus Hungary program keretében, segítve a résztvevő magyar intézmények hallgatói toborzását és partnerkapcsolatainak szélesítését a nemzetköziesítés jegyében.

A Közalapítvány az Erasmus+ program magyarországi koordinációját végző szervezeteként jó kapcsolatot ápol a partnerországok, így Azerbajdzsán Nemzeti Erasmus+ Irodájával is. Előzetes tárgyalásokon alapulva, a két ország lehetséges felsőoktatási kapcsolatairól, együttműködéséről tartott megbeszélést április 17-én az iroda vezetőjével, Parviz Bagirovval. Ezzel párhuzamosan minisztériumi szintű egyeztetések is folytak az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselői részvételével, kiemelten a Stipendium Hungaricum Ösztöndíj Program Azerbajdzsánra vonatkozó részvételéről, melynek keretében évente 200 azeri hallgató kap lehetőséget ingyenes magyarországi tanulmányok folytatására magyar felsőoktatási intézményekben.

A magyar intézmények kapcsolatépítését az Erasmus+ Iroda segítségével szervezett intézménylátogatások segítették. Az intézmények profiljuknak megfelelő partnerekkel tárgyalhattak (Azerbaijan State Economic University, Azerbaijan Technical University, ADA University, Baku State University, Azerbaijan Tourism Institute). A látogatások során azeri részről a bilaterális kapcsolatok kialakítására, Erasmus+ együttműködések beadására jelentős hangsúly került, amellett hogy a hallgatói és oktatói mobilitás megvalósítását nevezték meg a közeljövőben első lépésként megvalósítható együttműködési alapnak.

Az intézmények az azeri hallgatók előtt az április 18-19. között, Bakuban megrendezett a2 Azerbaijan Educational Fair hallgatói vásáron mutatkoztak be a Közalapítvány szervezésében. A rendezvény évente több ezer hallgatót vonz, valamint számos kiállító – felsőoktatási intézmények, nemzetközi oktatási szervezetek, alapítványok – képviselteti magát

Statisztikát a vásárról hamarosan közlünk.

A Közalapítvány munkatársai és az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője szeminárium keretében hívta fel a hallgatók figyelmét az ösztöndíj lehetőségekre.

Résztvevő magyar felsőoktatási intézmények:
Debreceni Egyetem
Dunaújvárosi Főiskola
Eszterházy Károly Főiskola
Miskolci Egyetem
Szegedi Tudományegyetem
Szent István Egyetem

A program az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a Campus Hungary projekt részeként.

A Tempus Közalapítvány koordinációjában felsőoktatási delegáció vett részt az egyik legkiválóbb ázsiai felsőoktatási konferencián, kiállításon és vásáron Kínában. E mellett a pekingi Magyar Intézet is szervezett egy, kizárólag csak a magyar felsőoktatást népszerűsítő kiállítást a fővárosban.

2015. március 21-22-én a Tempus Közalapítvány koordinációjában, a Campus Hungary Programban magyar felsőoktatási delegáció vett részt a pekingi Magyar Intézet által szervezett magyar felsőoktatást népszerűsítő kiállításon. A kb 3-400 érdeklődő között voltak diákok, szülők, kínai felsőoktatási intézmények és közvetítő ügynökségek képviselői. Megismerkedtünk Li Honggal, Kínai Ösztöndíj Bizottság Európai ügyekért felelős igazgatójával, akinek felhívtuk a figyelmét a Tempus Közalapítvány tevékenységére és a magyar egyetemekre. Felkeresett minket az októberi kínai vásár (CEE) szervezője abból a célból, hogy elmondja, az őszi kínai vásáron is szeretettel várják a magyar delegációt.

Március 23-án a China Soong Ching Ling Alapítvány látott vendégül minket, ahol először az alapítvány bemutatkozó kisfilmjét néztük meg, majd egy kiállításon kísértek végig minket. Ezt követően Qi Mingqiu elnökhelyettessel találkoztunk, akinek egyenként bemutatkozhattak az intézmények. Az alapítvány csereprogramokat szervez a világ minden részére, eddig a fiatalabb korosztálynak, de most szeretnének a felsőoktatási szintéren is jelen lenni. Nagy megtiszteltetés, hogy Magyarországot az elsők között hívták meg. Tervezik, hogy bizottságot küldenek Magyarországra, amely felméri a felsőoktatási intézményeket, majd kínai diákokat küldenének. Konkrétumok még nem hangzottak el, de mindkét fél biztosította egymást a komoly együttműködési szándékról.


A 10. alkalommal megrendezésre kerülő APAIE (Asia-Pacific Association for International Education) konferenciára 2015. március 23-26. között került sor a Pekingi Egyetem közreműködésével. A rendezvény központi témája az „ázsiai és csendes-óceáni térség egyetemeivel való együttműködés új paradigmái ”.
Az előadások mellett fontos szakmai része volt a konferenciának a szervezett intézménylátogatás. A magyar résztvevők összesen 6 pekingi egyetemet és annak működését ismerhették meg közelebbről, leendő együttműködések előkészítését is nagyban segítette a személyes látogatás.
A konferenciát kísérő kiállításon közel száz szervezet és intézmény jelent meg.

A Pályázat útján kiválasztott résztvevő intézmények: Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Szolnoki Főiskola, Tomori Pál Főiskola, Eszterházy Károly Főiskola, Óbudai Egyetem valamint a Szent István Egyetem. A delegáció tagja volt még a Magyar Rektori Konferencia.

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a Campus Hungary program keretében.

Érdekesség:
Kínában a külföldi felsőoktatásban részt vevők száma 2008 óta megközelítőleg 20 százalékkal nő, az oktatási minisztérium adatai szerint 2012-ben már 400 ezer körül volt.
Az APAIE az egyik legkiválóbb fórum az ázsiai és csendes-óceáni térségben, mely évről-évre összehoz több mint ezer felsőoktatási szereplőt, politikai döntéshozót és oktatási szakértőt a világ minden tájáról, elősegítve ezzel a nemzetközi trendek és változások megismerését, a nemzetközi tapasztalatcserét.

 

A BMI nemzetközi szervezet Dél-Amerika térségében szervez nemzetközi hallgatói vásárokat és szakmai találkozókat évtizedek óta. A DAAD és a Campus France kezdeményezésére vált szervezőjévé Dél-Amerika két legnagyobb felsőoktatási piacán, Kolumbiában és Brazíliában az EuroPosgrados és az EuroPós elnevezésű, hallgatóknak szóló nemzetközi vásároknak, amelyek kimondottan európai intézményeknek szolgálnak lehetőséget a helyi hallgatókkal való találkozásra. A Tempus Közalapítvány hivatalos partnerként kapcsolódik be két helyszínen is a vásár programjába, standot biztosítva a magyar felsőoktatási intézmények részére: Bogotában (2014. november 22-23.) és Sao Paulóban (2014. november 29-30.).

A magyar delegáció kolumbiai látogatásának minél hatékonyabb kihasználása érdekében, a Közalapítvány bekapcsolódik a LACHEC éves konferenciájának programjába is 2014. november 25-26. között Bucaramangában. A bilaterális együttműködések, minőségfejlesztés és a nemzetköziesítés témájában a TKA szakmai előadásokkal járul hozzá a konferencia programjához. Az esemény egyben kiváló szakmai kapcsolatépítési lehetőség a térségbeli felsőoktatási intézményekkel, szakértőkkel.

A BMI nemzetközi szervezet Dél-Amerika térségében szervez nemzetközi hallgatói vásárokat és szakmai találkozókat évtizedek óta. A DAAD és a Campus France kezdeményezésére vált szervezőjévé Dél-Amerika két legnagyobb felsőoktatási piacán, Kolumbiában és Brazíliában az EuroPosgrados és az EuroPós elnevezésű, hallgatóknak szóló nemzetközi vásároknak, amelyek kimondottan európai intézményeknek szolgálnak lehetőséget a helyi hallgatókkal való találkozásra. A Tempus Közalapítvány hivatalos partnerként kapcsolódik be két helyszínen is a vásár programjába, standot biztosítva a magyar felsőoktatási intézmények részére: Bogotában (2014. november 22-23.) és Sao Paulóban (2014. november 29-30.).

November 8 – 13 között tizenegy magyar felsőoktatási intézmény mutatta be kínálatát az EHEF (European Higher Education Fair) keretei között Indonézia három nagyvárosában: Makassarban, Surabayában és Jakartában. Utóbbiban több mint 13 000-en látogattak el a kétnapos vásárra és sokan voltak kíváncsiak az ország bemutatónkra is. A magyar delegáció tagja volt még a Magyar Rektori Konferencia és a szervező Tempus Közalapítvány is.

A Tempus Közalapítvány tizenegy felsőoktatási intézmény bemutatkozását segítette Indonéziában a Campus Hungary Program keretében. A november 8 és 13 között lezajlott hallgatói vásárokra több mint 20 000 látogató volt kíváncsi.

Az indonéz hallgatókat leginkább az ösztöndíj lehetőségek érdekelték, legkeresettebb képzések az orvos, a mérnök és az üzleti képzések voltak.

Második alkalommal került megrendezésre november 7-én az Indonéz – Magyar Felsőoktatási Fórum Jakartában. A diskurzuson olyan témákat jártak körül a szakemberek, mint az üzleti szféra és a felsőoktatás együttműködési lehetőségei, a minőségbiztosítás, az indonéz – magyar együttműködési lehetőségek és a jó gyakorlatok. Száznál is több érdeklődőt vonzott a fórum, az egész indonéz szigetvilágból jöttek résztvevők.

A Tempus Közalapítvány a megjelenések koordinálásán túl tájékoztatta a hallgatókat a lehetőségekről, érdeklődésüknek megfelelően irányította a hallgatókat a felsőoktatási intézményekhez, általános információkat nyújtott Magyarországról, valamint ország bemutató előadásokat tartott, melyeket több százan hallgattak meg.

A vásáron részt vett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Eszterházy Károly Főiskola, a Kaposvári Egyetem, a Közép-európai Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem. A delegáció tagja volt még a Magyar Rektori Konferencia.

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Kapcsolatépítés és hangsúlyos közép-európai megjelenés

A 2014-es évben az EAIE éves konferenciájának és kiállításának Prága adott otthont, amelyen a Tempus Közalapítvány 11 magyar felsőoktatási intézmény valamint a Magyar Rektori Konferencia képviselőivel vett részt. A kiállításon több mint 5000 résztvevő és megközelítőleg 200 kiállító jelent meg a világ minden pontjáról, összesen 90 országból. A Tempus Közalapítvány által idén második alkalommal biztosított „Campus Hungary” standon mutatkozhattak be a magyar felsőoktatás képviselői. A magyar intézmények és a Magyar Rektori Konferencia delegáltjai tárgyalásokat és találkozókat bonyolítottak le a helyszínen, melyek során egyrészt jelenlegi kapcsolataikat erősíthették, másrészt új kapcsolatok kialakítására nyílt lehetőségük a hallgató- és oktatócsere, tudományos együttműködések, illetve a közös képzési programok területén.

Részt vevő intézmények:
Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Kaposvári Egyetem, Szolnoki Főiskola, Óbudai Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Szent István Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem

Poszter szekció:
Az idei évben a Tempus Közalapítvány először tett javaslatot poszter szekción történő előadás megtartására, amely az értékelő bizottság által elfogadásra került. A „Support System for Institutional Development and International Strategising” címet viselő poszter a Campus Hungary projekt keretében zajló, magyar felsőoktatási intézmények nemzetköziesedését célzó tevékenységeket ábrázolta.

V4 Fogadás – „Central European Reception”:
A Tempus Közalapítvány a közép-európai részvétel hangsúlyosabb megjelenésének biztosítása érdekében, ebben az évben először a cseh, lengyel és szlovák nemzeti irodákkal közös fogadás szervezését kezdeményezte. Az állófogadás célja a nemzeti irodákkal meglévő együttműködés szorosabbra fűzése, a Közép-Európai térség felsőoktatási intézményeinek hangsúlyosabb képviselete valamint a meghívott intézmények közötti kapcsolatépítés lehetőségének biztosítása volt. A fogadás, amelyen megközelítőleg 100 résztvevő jelent meg, nagy sikerrel zárult.


A visszajelzésekből:
A felsőoktatási kiállításon való megjelenés lehetőséget ad arra, hogy találkozókat bonyolítsunk le, bemutassuk az egyetemet az érdeklődőknek, új kapcsolatokat teremtsünk, valamint a régi partnerekkel újabb irányt adjunk a már meglévő kapcsolatoknak. Az előadásokon és a kiállítók standjainál megismerhetők a felsőoktatás nemzetköziesítésével kapcsolatos új lehetőségek, legyen az akár tartalmi, felsőoktatás politikai kérdés, akár a folyamat megjelenését illető formai kérdés.
Dudás Mária, Óbudai Egyetem

„A Campus Hungary programnak köszönhetően a Nyugat-magyarországi Egyetem másodszor képviseltette magát ezen a nemzetközi fórumon. A rendezvény lehetővé tette, hogy személyesen találkozhassak több Erasmus+ partnerintézményünk képviselőjével, egyeztethessünk a mobilitás szervezési kérdéseiről. Néhány potenciális új partnerrel is tárgyaltam előzetes egyeztetések alapján, illetve a networking lehetőségek során.”
Sándor Márta, Nyugat-magyarországi Egyetem

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg a Széchenyi2020 program keretében.

 

Magyar megjelenés az amerikai NAFSA felsőoktatási kiállításon

A megjelenés révén a Tempus Közalapítvány a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi kapcsolatainak fejlesztését kívánta elősegíteni, ismertebbé tenni a magyar felsőoktatást az Amerikai Egyesült Államok felsőoktatási piacán, valamint ösztönözni a magyar és amerikai illetve Európán kívüli felsőoktatási együttműködések létrejöttét.

A világ legnagyobb szabású oktatási rendezvényei közé tartozik a NAFSA által szervezett konferencia és nemzetközi felsőoktatási kiállítás. Az esemény több ezer, a nemzetközi oktatási együttműködések terén jártas szakembernek biztosít lehetőséget a tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre. A kiállításon több mint 10 000 résztvevő, közel 4200 intézmény jelent meg a világ minden pontjáról, összesen 89 országból. A nagy volumenű rendezvény idei témája a „Pathways to Global Competence” címet viselte. A különböző felsőoktatási intézmények képviselői és a felsőoktatási szakértők mellett hallgatói és intézményi szolgáltatásokat nyújtó szervezetek képviselői is jelen voltak a kiállításon, így széles körben vitathatták meg egymással az érintettek a felsőoktatás globalizációs trendjeit és stratégiáit.

Az idei évben először volt lehetősége a magyarországi felsőoktatási intézményeknek közös standdal bemutatkozni a NAFSA rendezvényén. Amellett, hogy a magyar intézmények számára az Erasmus+ program kapcsán is fontos a partnerségek bővítése, az amerikai Study Abroad programok miatt is érdemes a tengerentúli kapcsolatépítést elősegíteni. Az Institute for Internatnional Education kezdeményezése révén 5 év alatt 600 000-re szeretnék növelni a külföldi tanulmányokat is folytató amerikai hallgatók számát az Egyesült Államokban.

 „A konferencia és kiállítás rendkívül jó lehetőségeket adott Magyarország, és a magyar felsőoktatás bemutatására, képzési rendszerünk és oktatási intézményeink nemzetközi szinten történő széleskörű megismertetésére. A kiállításon szereplő hazai felsőoktatási intézmények képviselői számos kétoldalú tárgyalást folytattak leendő hallgató- és oktatócserékről, közös képzések elindításának lehetőségeiről. Hasznos tapasztalatokat szereztünk az ország-imázs és az intézményi marketing kreatív módszereiről és eszköztáráról. Leghatékonyabbnak azonban a személyes kapcsolatok kialakításának, további építésének lehetőségei bizonyulhatnak, amelyek nagymértékben támogathatják a magyar hallgatók külföldi képzését és külföldi hallgatók magyarországi képzésben való mind szélesebb körű részvételét.” – mondta Prof. Dr. Borbély Attila, a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottság elnöke, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola rektora.

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A rendezvényről bővebb információk:
http://www.nafsa.org/Attend_Events/Annual_Conference/Exhibiting_And_Sponsoring/Expo_Hall/

 

Szöul, Dél-Korea

Az APAIE, azaz az Asia-Pacific Association for International Education szervezet éves konferenciáján és kiállításán is részt vett a Tempus Közalapítvány 10 magyar felsőoktatási intézmény képviselőjével. A rendezvény az egyik legkiválóbb fórum az ázsiai és csendes-óceáni térségben, mely évről-évre összehoz több mint ezer felsőoktatási szereplőt, politikai döntéshozót és oktatási szakértőt a világ minden tájáról, elősegítve ezzel a nemzetközi trendek és változások megismerését.
A 9. APAIE konferenciát 2014. március 17-20. között rendezték meg Dél-Koreában, Szöulban 14 helyi egyetem közreműködésével.
A dinamikusan változó politikai, társadalmi és gazdasági környezet az ázsiai és csendes-óceáni térségben, a régió felsőoktatási intézményei számára is új stratégiai feladatokat eredményez. Az ehhez kapcsolódó kihívásokat és lehetőségeket kívánta feltérképezni a konferencia témája is: Határokon átnyúló együttműködések ázsiai intézményekkel.

 Az előadások mellett szervezett intézménylátogatás színesítette a tapasztalatszerzési palettát. A magyar résztvevők 6 szöuli egyetemet ismerhették meg közelebbről. Ez nem csak arra szolgált, hogy jó példákkal találkozhassanak a résztvevők, de leendő együttműködések előkészítését is segítette a személyes látogatás. A konferenciát kísérő kiállításon közel száz szervezet és intézmény jelent meg, melyek között a Tempus Közalapítvány által biztosított Campus Hungary standon a magyar felsőoktatási intézmények képviselői bemutatták intézményüket, valamint tárgyalásokat és találkozókat bonyolítottak meglévő kapcsolataik erősítésére, illetve jövőbe mutató kezdeményezések elindítására a hallgató- és oktatócsere, a tudományos együttműködések, illetve a közös képzési programok területén.

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Tucatnyi nemzet képviseletével vette kezdetét a közép-ázsiai és a közép-európai régiót megszólító felsőoktatási fórum Kazahsztán egykori fővárosában, Almatiban, március 13-án. A kiutazás célja a magyar és a közép-európai felsőoktatás hallgatók és intézmények körében való népszerűsítése, a közép-ázsiai partnerkapcsolatok elősegítése, valamint közös képzési, mobilitási és fejlesztési programok kialakítása volt. Hazánk az egyik legnagyobb megjelenést adó országként szerepelt a vásáron. A magyar intézmények részvételét a Tempus Közalapítvány tette lehetővé.

A 100 fős esemény jelentőségét a 11 országból érkező felsőoktatási intézményi képviselők mellett magas rangú diplomaták és nemzetközileg elismert szakértők jelenléte emelte. A kazah, kirgiz, örmény, azeri, grúz, üzbég, orosz, ukrán, belga, osztrák, szlovák és magyar részvétellel zajló kétnapos fórum keretében intézménylátogatásokra is sor került, végül a magyar delegáció az a2 International Education Fair in Kazakhstan nevű oktatási vásáron való részvétellel fejezte be a látogatást. Az intézmények külföldi megjelenését a Tempus Közalapítvány tette lehetővé.
A jelenleg futó Campus Hungary projekt intézményfejlesztési programja és az Enhancing Cross Regional Cooperation with Erasmus Mundus osztrák- szlovák-magyar együttműködési projektjének keretében hirdette meg a Central Asian and Central European Higher Education Forum című rendezvényét. Az eseményt kazahsztáni partneri kapcsolatok segítették, többek között a kazah Nemzeti Erasmus+ Iroda, a fórumnak helyet adó Al-Farabi Kazah Nemzeti Egyetem, valamint az Almatiban működő magyar Főkonzulátus.
A rendezvény megnyitóján a Kazah Köztársaság oktatásügyi minisztériumának képviselője, Banu Narbekova, Blaumann Ferenc magyar főkonzul és az osztrák nagykövetség képviselője, Michael Müller mondott beszédet, valamint Szlovákia rendkívüli és meghatalmazott kazahsztáni nagykövete, Peter Juza is megtisztelte jelenlétével az eseményt.
A kétnapos fórum kiemelten foglalkozott az Erasmus+ program újdonságaival, olyan témák mentén, mint a közös diplomát adó képzések, az intézményi reform, a partnerországok bevonása és a Jean Monnet program, amelyek megértését jó gyakorlatok bemutatása segítette. Az intézményi, valamint a régiós tapasztalatokat kisebb workshopokban dolgozták fel a résztvevők, érintve a közös curriculum fejlesztésének, a közös képzések vezetésének és az akkreditációnak a kérdéskörét, valamint a projektek fenntarthatóságának esélyeit, módjait, végül a mobilitási programok lebonyolítását és az elismertetés akadályait. A nemzetköziesítés témáját külön szekció tárgyalta, ahol a Tempus Közalapítvány munkájának ez irányú bemutatásán kívül magyar intézményi prezentációk szólították meg a kazah felsőoktatás képviselőit. A találkozó célja a kapcsolatépítés lehetőségének megteremtése és a közép-európai és a közép-ázsiai régió együttműködési pontjainak megtalálása volt.


12 magyar felsőoktatási intézmény állított ki az Almatiban megrendezett nemzetközi vásáron, amely elsősorban a kazah hallgatókat célozta meg és próbálta megnyerni a magyarországi tanulmányoknak. Hazánk az egyik legnagyobb megjelenést adó országként szerepelt a vásáron és magas színvonalú képzési kínálatot mutatott be.

Közép-Ázsia országai, kiemelten Kazahsztán, jelentős piacot jelenthet a magyar és általában a közép-európai felsőoktatási intézmények számára, figyelembe véve a mobilitásban részt vevő kazah hallgatók egyre növekvő számát. A Kazahsztánban való megjelenés fontos partnerkapcsolatokat jelentett és együttműködési lehetőségeket vázolt fel, így a Tempus Közalapítvány kész folytatni a munkát 2015-ben is – magyar intézmények bevonásával. Addig is a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolatainak bővítése érdekében más régiókat is érintő nemzetközi megjelenéseket szervez, amelynek keretében magyar felsőoktatási intézmények képviselői utazhatnak a célrégiókba jelentős támogatással.

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 

A Tempus Közalapítvány szervezésében két napos műhelymunkával és egy magyar pavilonnal mutatkozott be a magyar felsőoktatás a jakartai Európai Felsőoktatási Vásáron, melyet 2013. október 12-én és 13-án rendeztek Indonézia fővárosában. A rendezvényen tizenhat magyar felsőoktatási intézmény vett részt. A felsőoktatási vásárra kilátogatott Bus Szilveszter, Magyarország indonéziai nagykövete is. A Tempus Közalapítvány célja az volt, hogy minél több külföldi hallgatót vonzzon a magyar felsőoktatási intézményekbe azáltal, hogy fórumot teremtett az indonéz-magyar intézmények együttműködésének.

A több mint 230 milliós népességet számláló Indonézia fővárosában, Jakartában október 12-én és 13-án rendezték azt az Európai Felsőoktatási Vásárt, melyen a magyar felsőoktatás is képviseltette magát. Jakartában 119 standon mutatkoztak be az európai felsőoktatás képviselői. A legnagyobb számban megjelent német, angol, holland és francia egyetemek mellett 16 magyar felsőoktatási intézménnyel találkozhattak a látogatók. A magyar kiállítókat személyesen kereste fel és üdvözölte Bus Szilveszter Magyarország indonéziai nagykövete a két nap alatt több mint 11 000 érdeklődő részvételével lezajlott kiállítás helyszínén.

„Az indonéziai Európai Felsőoktatási Vásáron (EHEF) való részvétel és az ezt megelőző két napos Indonéz–Magyar Felsőoktatási Fórum célja az volt, hogy minél több hallgatót vonzzon a magyar egyetemekre és főiskolákra, valamint lehetőséget biztosítson a felsőoktatási intézmények közötti még szorosabb együttműködések kialakítására." – mondta el Kisbáró Edina, a Tempus Közalapítvány pr koordinátora.

Az október 10–11-én lezajlott indonéz–magyar fórumon olyan témákat érintett a mintegy 60 indonéz és magyar résztvevő, mint a mobilitási és együttműködési lehetőségek, a jó gyakorlatok és a közös képzések lehetőségei.
Az Indonéz-Magyar Felsőoktatási Fórumot követően együttműködési megállapodást írt alá az Institut Teknology Nasional, Bandung rektora, Dr. Ir. Imam Aschuri. A Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora által aláírt megállapodást Dr. Szabó István dékántól vette át bandungi egyetem rektora október 12-én, az EHEF-nek is otthont adó jakartai Grand Sahid Jaya Hotelben.
Gödöllő testvérvárosában, Bogorban működő Bogor Agricultural University-vel egy szándéknyilatkozatot is véglegesített a Szent István Egyetem a fórum ideje alatt. Mindkét dokumentum hallgatói és oktatói mobilitási, valamint közös publikációkban és közös kutatásokban való együttműködésekről szól.
„A hallgatók, a tanárok és a két intézményben dolgozó munkatársak cseréjéről szóló együttműködésről tárgyalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Jakarta Institute of Arts – melynek színház, tánc, zene, film és televízió fakultása van." – nyilatkozta Winkler Erika, a DocNomads dokumentumfilm-rendezői Erasmus Mundus mesterprogram menedzsere. A küldöttséget – az angol nyelvű képzés iránt érdeklődő hallgatóknak szóló előadás után – Dr. Wagiono Sunarato rektor és Dr. Iwan Gunawan, az indonéz képzés vezetője fogadta Jakartában.
A Semmelweis Egyetem (SE) delegációja találkozott és megbeszélést folytatott a University of Indonesia Orvostudományi Kar vezetőségével. A megbeszélés, mely jellegét tekintve tájékozódó, bemutatkozó volt, olyan témákat érintett, mint az indonéz egyetem orvosképzés tantervének struktúrája, felépítése, a rezidensképzés, a sportorvoslás és a sportmenedzsment. Az SE delegáció a fórumon megjelent bandungi Padjadjaran Egyetem képviselőivel a már több mint két évtizede fennálló együttműködés bővítési lehetőségeiről is tárgyalt.
Az indonéz-magyar fórumon, valamint az EHEF-en további 13 magyar felsőoktatási intézmény részt vett: a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Gábor Dénes Főiskola, az International Business School, a Kaposvári Egyetem, a Károly Róbert Főiskola, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

A workshop és a vásáron való részvétel a „Nemzeti Kiválóság Program – Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése országos program" a Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány együttműködésében, 4 947 522 094 forint értékű össztámogatással, az Új Széchenyi Terv TÁMOP-4.2.4.B/1-11/1-2012-0001 és TÁMOP-4.2.4.B/2-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjeinek keretében valósult meg.

Jubileumi rendezvényen, a 25. EAIE konferencián vett részt a Tempus Közalapítvány 2013. szeptember 10-13. között Isztambulban, ahol a Campus Hungary standon 11 egyetemmel közösen képviselte a magyar felsőoktatást (BGF, BME, CEU, DF, ELTE, KE, NYME, OE, PTE, SZIE, SZTE).
A több mint 4500 fős rendezvényen 86 vett részt, mely lehetőséget biztosított a nemzetközi felsőoktatási színtéren való bemutatkozásra, elősegítve a hasonló területen dolgozó szakemberek tapasztalatcseréjét, illetve partnerkapcsolatok kiépítését és fejlesztését. Az intézmények mindegyike naponta két órában, váltásban tartott fogadóórát a Campus Hungary standon, amit a meglévő kapcsolatok továbbfejlesztésére és újak kiépítésére használtak igen komoly sikerrel.

„Számomra az EAIE Isztambul amiatt is nagyon érdekes élményt és hasznos tapasztalatot nyújtott, mert itt volt lehetőségem találkozni végre olyan kollégákkal is több külföldi partneregyetemünkről, akikkel már hosszabb vagy rövidebb ideje dolgozunk együtt úgy, hogy e-mailen és telefonon kommunikálunk a munkafeladatok megoldása során, de csak most először adódott lehetőség a személyes találkozóra. Tapasztalataim szerint ezek a személyes találkozások gördülékenyebbé, közvetlenebbé és hatékonyabbá teszik a közös munkát a külföldi munkatársakkal."
Vágó József – Dunaújvárosi Főiskola

„Szeptember 10-én részt vettem a konferencia által szervezett egyetemi látogatáson, az isztambuli székhelyű Yildiz Egytemen, Törökország egyik legrégebbi műszaki egyetemén. A konferencia további három napján megbeszéléseket bonyolítottam le. A találkozók részben európai, részben pedig ázsiai –japán és koreai- intézmények képviselőivel zajlottak. Több új programban, lehetőségben sikerült megállapodnunk."
Dudás Mária – Óbudai Egyetem

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.