A hozzád illő munkahely

2017.10.26.

Europass | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés

Az első munkahely döntő szerepet játszik az életünkben, itt szerezzük az első tapasztalatokat, meghatározza életpályánkat, nyomot hagy karrierünkben, mint ahogy az első szerelem is meghatározza későbbi kapcsolatainkat.

Az alábbiakban arra keressük a választ, hogyan számoljunk le az „álommunkahely” mítoszával, helyette hogyan tűzzünk ki értelmes és elérhető célt a megfelelő starthoz.

Felkészülés

Az első munkahely megtalálása az első legfontosabb saját döntések közé tartozik egy pályakezdő esetében, míg a megfelelő oktatási intézmény kiválasztásában még többnyire a család segítő szándéka vagy nyomása határozza meg a választást. A munkahelykeresésben érdemes beszélgetni, „interjút készíteni” több olyan személlyel, aki ismeri a jelenlegi munkaerőpiacot. Ne hallgassunk kizárólag a szülőkre, mert bár szüleinket a legjobb szándék vezéreli, elsődleges szempontjuk általában a gyermeküket biztonságban tudás vágya. A hosszútávon is stabil egzisztenciát biztosító álommunkahely azonban a jelenleg dinamikusan változó munkaerőpiac miatt a legtöbb munkakörben csak illúzió, hiszen minden munkakörülmény folyamatosan formálódik. Ezért is kérdezzünk meg minél több embert, akiktől objektív választ kaphatunk. Ha a környezetünkben nincs ilyen személy, akkor keressük őket állásbörzéken, meetupokon, szakmai rendezvényeken és a közösségi médiában.

Az alapos tájékozódást követően feltétlenül érdemes felállítani egy saját szempontrendszert, amely két lábon áll: személyes vágyaink, ambícióink és az ezekből levezetett céljaink képezik az egyik bázist, képességeink, tudásunk pedig a másikat. A vágyak és célok esetében fontos összeírni a legalapvetőbb ismérveket, amellyel a nekünk izgalmas munkahelynek rendelkeznie kell (pl. vidéken legyen, vagy nagyvárosban; multinacionális cég, vagy kisebb vállalkozás; legyen lehetőség távmunkában dolgozni, vagy megfelel a hagyományos munkavégzés is). Ha ez nehéz, mert még kevés a valós önismeretünk, akkor kérdezzük meg csoporttársakat, tanárokat, mennyire érzékelik reálisnak a vágyainkat.

A munkahellyel kapcsolatos néhány fontos szempont (céggel/cégcsoporttal és magával az állással kapcsolatban):

  • elhelyezkedés, megközelíthetőség (vállalunk-e egyórás utazást egy vonzóbb munkahelyért)
  • vállalati kultúra, vezetés, belső támogatási rendszerek (közvetlen, vagy tekintélyelvű, van-e tehetségprogram, mentorálási rendszer, képzési lehetőségek, coaching)
  • munkaszervezés (rugalmas és atipikus formák, pl. távmunka, home office, részmunka, stb. és ehhez kapcsolódó eszközök biztosítása
  • juttatások (béren kívüli juttatások, belső szolgáltatások)
  • egészséges/zöld munkahely
  • egyéni vagy csapatmunka

Miután saját elvárásainkról tisztább képet kapunk, könnyebben tudjuk a meghatározni valós képességeinket is. Az álláskeresői önismeret segít bennünket abban, hogy tudatos és önmagunkkal kapcsolatban felkészült jelöltként tudjuk magunkat prezentálni a toborzást és kiválasztást végző szakembereknek. Készüljünk fel a legfontosabb erősségeinkből, ebben segíthetnek az online és többnyelvű kompetenciaszótárak, például a DISCO. Saját kompetenciáink pontos feltérképezése nem csak abban segíti az álláskeresést, hogy valós és konkrét, tényekkel alátámasztott képességeket tudunk beírni az önéletrajzba, de támogatja a kompetencia-alapú keresést is.

Az Europass önéletrajz online kitöltőfelülete tippekkel lát el, hogy képességeidet a legpontosabban tudd megfogalmazni, az europass.hu honlapon pedig egy egész cikksorozatot találsz a kitöltőfelület használatáról „Ismerd meg az Europass szerkesztőfelület minden trükkjét!” címen! 

Álomállás vagy gazdagító kompromisszum?

Az első állás megtalálása lehet akár kompromisszum is, pályakezdőként az élethosszig tartó tanulás jegyében tekinthetünk úgy egy-egy, első pillantásra kevésbé érdekes álláshirdetésre, hogy megnézzük a benne szereplő elvárásokat és ugródeszkának használjuk az adott munkakört. Például egy ügyfélszolgálati, vagy asszisztensi munkakör nem tűnhet izgalmasnak, de ügyfélszolgálatosként gyorsan megtanulunk bánni másokkal, hatékonyan és asszertíven kapcsolódni az ügyfelekhez, asszisztensként pedig megismerjük az egész cég alapvető folyamatait és struktúráját.

Friss diplomásként néha nehéz helyzetben van az ember, amikor mérlegelnie kell, hogy diplomájával/végzettségével milyen munkakörök betöltésére alkalmas. Használjunk saját tudásunk validálására és álláskeresésre a legegyszerűbb állás-keresőmotorokat.

Az első állás megtalálása csak egy folyamat első lépése, olyan folyamaté, amelynek keretrendszere és körülményei folyamatosan és nagyon gyorsan változnak. Érdemes már az egyetemi évek alatt feltérképezni, hogy milyen új munkakörök jönnek majd létre (és szűnnek meg!) a technológiai változások következtében. A The World Economic Forum Future of Jobs jelentése felmérte, hogy milyen készségek és képességek számítanak legfontosabbnak az elkövetkezendő öt évben, ezek tudatos fejlesztésére jó már az egyetemi évek alatt hangsúlyt fektetni. A TOP10 munkaerőpiaci kompetencia: 

  1. komplex problémamegoldó képesség
  2. kritikai gondolkodás
  3. kreativitás
  4. emberekkel való bánni tudás (a nehezen lefordítható people management)
  5. emberek koordinálásának képessége
  6. érzelmi intelligencia
  7. mérlegelés és döntéshozatal
  8. szolgáltatásorientált szemlélet
  9. tárgyalástechnika
  10. rugalmas gondolkodás

A vágyak és ambíciók reális feltérképezése és a tudatos keresés során szerzett tapasztalatok, (az én tudásommal milyen esélyeim vannak?) és az ebből fakadó önismeret magabiztossá tesz, és azt üzeni majd az állásinterjún, hogy megfelelően felkészült és felelősségvállaló jelölttel van dolga a HR-esnek. És mi is a vágya egy munkáltatónak? Hogy a legmotiváltabb, legfelelősségteljesebb és az adott pozícióhoz legjobban passzoló jelöltet találja meg a jelentkezők között.

Szerző: Svéda Dóra

„A karriertanácsadó válaszol…” sorozat további cikkeit keresd az europass.hu honlapon!

 

Utolsó módosítás: 2017.10.30.