Mi fán teremnek a személyes készségek? 8+8 tipp arra, hogyan fogalmazd meg őket izgalmasan

2017.06.26.

Europass |

Mivel a szakemberek a jelentkezési csomag tartalma alapján következtetnek arra, hogy mit várhatnak tőled a jövőben, érdemes időt szentelni a kompetenciák gondos feltérképezésére és megfogalmazására. 

Hogyan mutasd be az önéletrajzodban mindazokat a jellemzőidet, melyek képessé tesznek a célállásod munkaköri feladatainak eredményes ellátására?  És egyáltalán, honnan tudhatod, hogy milyen személyes készségekkel rendelkezel? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a választ.  

Hogyan mutassam be a személyes készségeimet? 

A jól megírt önéletrajz zöld utat biztosít számodra az állásinterjúig. Éppen ezért szentelj kellő időt és figyelmet a „Személyes készségek” rovat kitöltésére is. 

Tipp Nr. 1. A kevesebb több!

Kerüld a terjengős megfogalmazásokat és a felesleges ismétléseket. Szedd pontokba a mondandód, használj félkövér kiemeléseket. Csak a legfontosabb, a munkakörhöz passzoló készségeidet írd bele az anyagba, hogy a felsorolás könnyen megjegyezhető legyen. 

Tipp Nr. 2. Igazold a leírtakat! 

Írj röviden a háttérről (hol, hogyan szerezted a készségeket). Izgalmas, hogy alátámasztásként emellett használhatod a dokumentum egészét is (pl. gépelés, helyesírás – precizitás), illetve az is jól működik, ha hobbi rovatot körültekintően töltöd ki (pl. könyvelő – modellezés). 

Tipp Nr. 3. Lovagolj a szavakon!

Fogalmazz egyszerűen, pontosan, szabatosan. Szükség esetén használd a megfelelő szakzsargont.  A kevéssé ismert rövidítéseket oldd fel. Válassz cselekvést, eredményességet sugalló, pozitív töltetű szavakat (pl.  létrehoztam). Kerüld a feltételes módot, fogalmazz határozottan (pl. elsajátítottam). 

Tipp Nr. 4. Tűnj ki a tömegből!

Árnyald az elcsépelt kifejezéseket, válassz rokon értelmű szavakat vagy használj jelzőket. A szokatlan, ritka kifejezések könnyebben megragadják az olvasó figyelmét. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy nem szépirodalmi művet írsz! Vigyázz, hogy a forma ne lopja el a showt a tartalom elől!

Tipp Nr. 5. Légy releváns!

Felesleges minden erősségedet belezsúfolni az önéletrajzba! A legerősebb kompetenciáid közül azokat válogasd ki, amelyek elvártak, vagy valóban hasznosak és fontosak a betölteni kívánt munkakörben! Készíts egyéni felsorolásokat minden megpályázott munkakörre.   

Tipp Nr. 6. Friss szem többet lát!

Ne feledd: egyetlen szövegszerkesztő sem tévedhetetlen! Mielőtt elküldöd önéletrajzodat, kérd ismerőseid segítségét. Ők egyből észreveszik az elütéseket vagy a cirkalmas mondatokat. Másrészt általuk az is kiderülhet, olyannak tűnsz-e a pályázatod alapján, amilyennek te látod magadat. 

Tipp Nr. 7. Légy őszinte!

Nem elég őszintének lenni, annak is kell látszani! Kerüld a félreérthető kifejezéseket, túlzásokat. Ügyelj rá, milyen elvárásokat ébresztesz magaddal szemben, mert az interjú – és később a munkád során is – végig ezeknek kell majd megfelelned! 

Tipp Nr. 8. A tiltólista tabu!

Az őszinteség ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden gyengeségedet rögtön a munkáltató orrára kellene kötnöd. Az ún. kudarcönéletrajzok nem túl célravezetők, ahogyan a normasértő vagy a pozíció elnyerését veszélyeztető tulajdonságok sem. A végletekig fokozott erények (pl. maximalista, nem ismerem a kompromisszumot) pedig könnyen hitelteleníthetik a pályázatodat.

Honnan tudhatom, milyen személyes készségeim vannak? 

Akkor járunk el gondosan, ha önmagunk minél árnyaltabb, sokoldalúbb megismerésére és bemutatására törekszünk. Nincs könnyű dolga annak, aki a rovat kitöltését komolyan veszi. A jó hír viszont az, hogy minden önmagunkra fordított figyelem többszörösen megtérül! 

Tipp Nr. 9. A jó öreg kockás füzet..

Az írás segít rendszerezni a gondolataidat. Az egyszerű mérlegkészítés (erősségek-gyengeségek) mellett idézd fel, hogyan viselkedsz társas helyzeteket (pl. Hogyan alakítod, ápolod kapcsolataidat? Milyen szerepek landolnak nálad gyakran, és melyeket ragadod te magadhoz előszeretettel?). 

Tipp Nr. 10. Teszteld magad!

Keresd a lehetőséget különféle tesztek, kérdőívek kitöltésére az online térben, állásbörzéken, szakmai rendezvényeken! Ezek nem csupán erősségeidre világítanak rá, hanem abban is segítenek, mely állásokat célszerű kerülnöd és melyek azok, amelyek igazán neked valók. 

Tipp Nr. 11. Gyakorolj védett környezetben! 

Jelentkezz tréningekre, workshopokra, ahol biztonságos környezetben próbálhatod ki magad, vagy megismerkedhetsz a leggyakoribb kiválasztási technikákkal, önismereti eszközökkel (pl. SWOT, JOHARI-ablak, befejezetlen mondatok). 

Tipp Nr. 12. Kérj visszajelzést!

Kérd meg kollégáidat, vezetődet vagy családodat, barátaidat, hogy adjanak visszajelzést! Nézd magad vissza felvételeken! Foglalj konzultációs időpontot pszichológus, coach, karrier tanácsadó vagy pályaválasztási szakembernél és kérd az ő segítségüket készségeid feltérképezésében.  

Tipp Nr. 13. Hozd magad helyzetbe!

Merészkedj ki a komfortzónádból, és próbálj ki valami szokatlant – persze, csak akkora ugrásokkal haladj, amelyekben még elbírható az újdonság okozta stressz, és amelyek még a tanulásodat, fejlődésedet szolgálják. 

Tipp Nr. 14. Légy felderítő!

Olvass blogokat, cikkeket, beszélgess ismerőseiddel a célállásodról. Kísérd egy barátodat a munkahelyén egy teljes napon át. A gondos kutatómunka új szempontokat eredményez, ezáltal formálódik, árnyaltabbá válik az önmagadról és készségeidről alkotott képed is. 

Tipp Nr. 15. Válts nézőpontot!

Játssz el a gondolattal, te kit keresnél az adott pozícióra, ha te lennél a munkáltató!  Vajon az önéletrajzod alapján te felvennéd magad? Tekints önmagadra kívülről, mások nézőpontjából a légy a falon technika segítségével. 

Tipp Nr. 16. Keresd meg a szupererődet!

Ha film készülne a sikereid történetéről, milyen lenne? Vedd számba a helyzeteket, amelyben ügyesnek, büszkének érezted magad. Mozgósítsd a fantáziád és deríts fényt olyan készségeidre, melyeket a szokott rutin hajlamos lehet elfedni.

 

Összeállította:
Karsai Szilvia, pszichológus, tréner, karriertanácsadó
https://hu.linkedin.com/in/karsaiszilvia

Utolsó módosítás: 2017.07.14.