Erasmus+ Stratégiai partnerségek: Nemzetközi együttműködések tervezése

2016.11.23.

Hír | Felsőoktatás, Köznevelés, Felnőtt tanulás, Szakképzés

A Tempus Közalapítvány az Erasmus+ információs kampány részeként két szorosan összekapcsolódó rendezvényt szervezett az elmúlt hónapokban. Ezek eredményeiről készítettünk egy rövid összeállítást.

A műhelymunkára meghívtuk azoknak a szervezeteknek a képviselőit, amelyek potenciális pályázói lehetnek a programnak: cégek, vállalkozások, civil szervezetek, közintézmények, ernyőszervezetek képviselői, mindazok, akik tevékenységükkel valamilyen módon kapcsolódhatnak az oktatás fejlesztéséhez, megújításához.

A műhelymunka célja volt, hogy az érdeklődők képet kapjanak arról, hogy az Erasmus+ stratégiai partnerségek programja milyen együttműködéseket támogat. Azért, hogy a pályázatok jobban illeszkedjenek a program elvárásaihoz és a felhívásban megfogalmazott Európai Uniós stratégiákhoz. A workshop során értelmeztük a hazai és a nemzetközi oktatáspolitikai célokat, közös gondolkodást kezdeményeztünk az intézményi stratégiaalkotásról és ezek összehangolásáról a pályázati szempontokkal, valamint a program prioritásaival.

Az első rendezvény október 26-án, Az európai dimenzió alcímmel került megrendezésre, melynek programja és előadásai itt találhatók meg a honlapunkon: Nemzetközi együttműködések tervezése 1. – Az európai dimenzió

Az európai célokról Szegedi Eszter munkatársunk adott elő, az intézményi stratégiáról Setényi János, míg a prioritásokról Zarka Dénes szakértőnk beszélt. Nagy örömünkre, ezen a rendezvényen a többi résztvevő között 25 teljesen új intézmény képviseltette magát, akik még nem pályáztak és nem vettek részt nálunk rendezvényen. A résztvevők többsége a köznevelési szférából (óvodától a tankerületig) vagy szakképzési intézményből érkezett, de eljött oktatási egyesület, közlekedéstudományi intézet, kórház, kamara, alapítvány, politikatudományi intézet, nyelviskola, kutatóközpont.

A második, november 15-i rendezvényünk A projektterv alcímet kapta, melynek programja és előadásai itt tekinthetők meg: Nemzetközi együttműködések tervezése 2. – A projektterv.

Az esemény során – szorosan kapcsolódva az első alkalomhoz – a résztvevők mélyebb ismereteket szerezhettek a pályázati program szakmai célkitűzéseivel kapcsolatban, bemutattuk, hogy milyen szerepe van a megfelelő indikátorok meghatározásának a pályázatírásban és a projekttervezésben. Kitértünk arra is, hogy a gyakorlatban hogyan hangolható össze az intézményi stratégia és az intézményi projektek céljai, valamint a jelenlévők a projekttervezést segítő workshopon vehettek részt. A közös munkát, a témák feldolgozását szakértői előadások, tapasztalt pályázói előadás és tréneri közreműködés segítették. A kulcskompetenciákról Loboda Zoltán, az indikátorokról pedig Bogdány Zoltán tartott előadást.

Mindkét rendezvényünk előadásait ajánljuk figyelmükbe, mert sok érdekes és hasznos információt, gondolatot tartalmaznak a sikeres pályázatírással kapcsolatban!

A sorozat zárásaként a 2017-es pályázati körünk felkészítésére januárban pályázatíró szemináriumokat szervezünk, melyeknek pontos időpontját honlapunk Rendezvények menüpontja alatt lehet majd megtalálni.

Utolsó módosítás: 2016.11.24.