Műszaki tanulók külföldi szakmai gyakorlata a német iparban

2016.10.27.

Projekttükör | Szakképzés

Autószerelő, géplakatos és hegesztő tanulók vehettek részt négyhetes szakmai gyakorlaton Németországban és Szlovákiában a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakképző Iskolája és Kollégiuma Erasmus+ projektjének keretében, amely 2016-ban elnyerte a Tempus Közalapítvány Nívódíját.

A Műszaki tanulók gyakorlata a német iparban című projekt koordinátora, aki a szakképző iskola vezetője is volt egy ideig, komoly elhivatottsággal és nagy lelkesedéssel számolt be tapasztalataikról. Pataki Ferenccel az elmúlt években lezajlott külföldi szakmai gyakorlatokról is beszélgettünk.

Mitől érzi a projektjeiket sikeresnek?

"Több projektet is lebonyolítottam már, minden évben más diákokkal, de mindig sikerült olyan csapatot összeállítanunk, akikkel érdemes volt együttműködni, és szívesen is dolgozott velük az ember. A diákokat szerintem partnerként kell kezelni a külföldi szakmai gyakorlatok esetében is. A legutóbbi kiutazásunkon elkísért minket az intézményvezető, és példaértékűnek nevezte azt, ahogy a diákokkal bánunk. Hozzá kell tennem, hogy eddig bármilyen fenntartónk volt, mindig teljes vállszélességgel támogatták projektjeinket, hiszen ezeknek jó hatásuk van a beiskolázásra is. De a projektek sikeres megvalósításához szükség is van a vezetőség támogatására. Fontosnak látom még, hogy megfelelő emberek legyenek a projektcsapatban, hiszen itt sok esetben nem munkaidő van, hanem feladat, amit el kell végezni. Ezt pedig úgy tudjuk eredményesen megtenni, ha szívesen csináljuk."

Olvassa tovább interjúnkat ide kattintva

További Nívódíjas projektekről is szívesen olvasna? 

Ide kattintva letöltheti vagy online böngészheti kiadványainkat, amelyek az elmúlt 3 év legjobb nemzetközi együttműködésben megvalósított projektjeit mutatják be a hazai köznevelés, szakképzés és felnőtt tanulás területéről.

Utolsó módosítás: 2016.10.27.