Vajon Magyarország Tortája Franciaországban is megállná a helyét?

2015.08.07.

Hír | Szakképzés

Gratulálunk a Magyarország Tortája verseny két díjazottjának, akik korábban az EU mobilitási programjain keresztül vettek részt külföldi tanulmányutakon.

Szó Gellért, a pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta megálmodója tavaly az Erasmus+ program segítségével három hetet töltött Franciaországban. Vaslóczki Orsolya, a Magyarország Cukormentes Tortája díj történetének első női nyertese pedig a Leonardo programon* keresztül franciaországi és olaszországi szakmai tanulmányutakon vett részt. Megkérdeztük a cukrászokat, hogy mit jelent számukra a díj, és vajon hozzájárult-e a nemzetközi tapasztalat az elért eredményükhöz.


Szó Gellért

Magyarország Tortája
Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta

27 évesen elnyerted a hazai cukrász szakma egyik legkomolyabb díját. Mindig is erre a pályára készültél?

A kezdetektől fogva élelmiszeriparral foglalkoztam, de a cukrászat csak később került előtérbe. Nagyon hamar megszerettem, amiben óriási szerepe volt annak, hogy tavaly részt vettem egy franciaországi szakmai tanulmányúton, ami fantasztikus élmény volt.

Franciaországban három hetet töltöttél, hogy megismerkedj a szakma helyi sajátosságaival. Mi volt rád a legnagyobb hatással a látogatás alatt?

Egy hétig üzemlátogatásokra jártunk, két hétig pedig gyakornokként dolgoztam a Matyasy termelőüzemben. Meghatározó élmény volt megismerni a francia cukrászok mentalitását. A hazai tapasztalattal szemben ők segítik egymást, megosztják egymással a receptjeiket és a módszereiket. Mindannyian nagyon komolyan veszik a szakmát, tökéletességre törekednek és közös céljuk, hogy együtt járuljanak hozzá a francia cukrászat fejlődéséhez. Szerintem fontos lenne, hogy a magyar cukrászok is ezt a példát kövessék, remélem, hogy a jövőben kialakul egy ilyen tendencia.

Hasznosítod a gyakorlat alatt tanultakat mindennapi munkád során?

Igen, nap mint nap alkalmazom, amit Matyasy úrnál tanultam. Szinte minden desszertbe, amit készítek, kerül valami francia - akár egy kedvelt alapanyag, akár a náluk gyakorolt elkészítési módszer.

Mit gondolsz, a franciáknak ízlene a pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta?

Igen, biztos vagyok benne. A torta legtöbb alkotóelemébe csempésztem valami francia jellegzetességet. A könnyed, mousse jellegű krémet nagyon kedvelik, a sós karamell is nagy kedvencük, és a torta tetején lévő mázat is egy francia megoldás ihlette. A mandulás piskótát pedig a Matyasy üzemben tanult piskóta receptje inspirálta.


Vaslóczki Orsolya

Magyarország Cukormentes Tortája
Barackos buboréktorta

A Magyarország Tortája verseny 8 éves, és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 4 éves történetében nem díjaztak eddig női cukrászt. Milyen érzés, hogy te vagy az első?

Nagyon meglepődtem, mert a kezdetek óta figyelemmel kísérem a versenyt, de nem tudtam, hogy eddig csak férfiak nyertek. Megtiszteltetés számomra, különösen, mert úgy érzem, hogy ebben a szakmában a nőknek mindig egy kicsit többet kell letenni az asztalra, hogy elismerésben részesüljenek.

A Leonardo program támogatásával többször is voltál tanulmányúton, hogyan emlékezel vissza ezekre?

2007-ben Franciaországban töltöttem másfél hetet, 2011-ben pedig Olaszországban voltam egy 9 napos tanulmányúton, ami életem egyik legjobb utazása volt. Mindkét alkalommal rengeteget tanultam, fantasztikus technológiákat és kiváló alapanyagokat ismertem meg. Több üzemben is tátott szájjal hallgattuk, hogy a cukrászok milyen mennyiségű és minőségű alapanyagokkal dolgoznak, és ámulva figyeltük, hogy mennyire tisztelik a szakmájukat.

Mit gondolsz, a nemzetközi tapasztalat hozzájárult, hogy elnyerted ezt a díjat?

Igen, sokat segített. Egy ilyen külföldi tapasztalatszerzési lehetőség nagyon hasznos azok számára, akik elhivatottak a szakmájuk iránt.

Kihívás volt cukormentes tortát készíteni?

Óriási kihívás volt, hiszen a barackos buboréktorta hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek nélkül készült. Rengeteg időt és energiát emésztett fel, mire a megadott értékhatároknak megfelelő tortát állítottam össze és az íze is olyan lett, amit bátran megkóstoltatok az emberekkel.

 

A tortákat először augusztus 20-án és 21-én Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatják meg az érdeklődők. További információ: www.cukraszat.net

Köszönet a háttér információért a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének és Vojtek Évának.

Fotók:
1. Szó Gellért a Matyasy üzemben, Franciaország 2014
2. Vaslóczki Orsolya (jobbra) a Matyasy üzemben, Franciaország 2007

 

*A Leonardo program 2014-től az Erasmus+ program része.

Utolsó módosítás: 2015.08.07.