Campus Mundi

Evelin harmadéves pénzügy-számvitel szakos hallgatóként a los angelesi University of Southern California (USC) egyetemen töltött el egy félévet, amely időszak alatt nemcsak szakmailag fejlődött nagyon sokat, hanem számos felejthetetlen élményben is része volt.

Felejthetetlen alapszakos szemeszter Los Angelesben

Miért a Campus Mundi pályázatra pályáztál?

Már mikor elsőéves hallgató voltam, néztem a lehetőségeket, hogyan és hol tudnék egy félévet külföldön tanulni. A bilaterális csereprogram előnye, hogy az USA-ban lehetőséget ad egy cserefélévre úgy, hogy olyan egyetemen tanulhatok, ami magas presztízsű és az amerikai college-feelinget is átadja. Hátránya azonban, hogy nem nyújt anyagi támogatást. A Campus Mundi ösztöndíj segítségével viszont fedezni tudtam a lakhatási és a féléves étkezési költségeimet. Ez a támogatás hatalmas segítség volt számomra.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Ahhoz, hogy felvételt nyerhessek, nem volt elegendő egy államilag elismert felsőfokú nyelvvizsga, hanem be kellett mutatni egy IELTS/TOEFL vizsgáról szóló dokumentumot. Ennek letétele után még egyéb papírmunkák vártak rám, illetve a vízum elintézése is hosszabb folyamat volt. Közben már lelkileg is megpróbáltam felkészülni életem legnagyobb útjára. A USC-től folyamatosan kaptam az eligazító e-maileket és kiosztottak minden exchange számára egy segítőt, aki felvette velem a kapcsolatot már a kiutazás előtt.

Mesélnél a kinti körülményeidről?

A USC Los Angelesben, azon belül a belvárostól pár percre található. Az egyetemen 3 metrómegálló is van, ami a belvárostól Santa Monicá-ig visz. Az egyetemi kollégiumban laktam, amiért utólag rendkívül hálás vagyok, hiszen rengeteg embert megismerhettem. Az egyetem hatalmas, gazdag és gyönyörű, minden várakozást felülmúlt! Nem csodálkoztam rajta, hiszen egy éves tandíj körülbelül $72,000. A kollégium az egyetem mellett volt, mégis 20 percbe telt, hogy eljussak a Business Building-ig. Rengeteg könyvtár és kávézó található az egyetemen. Számomra nagyon érdekes volt, hogy a diákok többsége gördeszkával járt mindenhova a campuson belül.

Rengeteg a diákszervezet, ahova akár egy félévre is, de lelkesen várják a csatlakozni vágyókat. Az egyetemen három menza volt, mind olyan felszereltségű és minőségi ételekkel teli, ami túlszárnyalja a legtöbb jobb éttermet is. Külön palacsintasütő várta, hogy hogyan készítse el a palacsintát a diákoknak.

Rengeteg a lehetőség a szórakozásra, hiszen Los Angeles szívében van az egyetem. Lehetőségünk volt bejárni Californiát, a legnagyobb városokat és nemzeti parkokat. A sulinak volt egy tipikusan USC-s szórakozóhelye, ahova a többi cserediákkal szerdánként és csütörtökönként mentünk. Számtalanszor tanultunk Santa Monica-n vagy Venice Beach-en. A félév minden pillanata szuper volt.

Sikerült barátokra lelned?

Már a reptéren megismerkedtem a magyar kiutazókkal, akikkel véletlenül egy napon és gépen utaztunk. A szállásunk is egy helyen volt, és néhány óránk is közös volt. Az út során rengeteget utaztunk együtt és nagyon jó barátok lettünk. Azóta is tartjuk a kapcsolatot. A szobatársam is külföldi ösztöndíjas hallgató volt, vele is nagyon jó barátok lettünk. Szerencsére az Exchange Coordinator rengeteg szórakozási lehetőséget, és közös programot szervezett, így a közel 140 cserediákkal nagyon jól megismerhettük egymást. A külföldi félév alatt a világ legkülönbözőbb országaiból jövő diákokkal lettem jóban, ami egy hatalmas élmény volt számomra. A kinevezett segítőm is a barátom lett, rengeteget segített az elintézendő dolgokban és az egyetem megismerésében.
                

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

Lehetőségem volt megismerni az amerikai számviteli elszámolást, a US GAAP-et. Számomra ez óriási lehetőség volt, mivel a szakdolgozatomat is a nemzetközi számvitel témájából fogom írni. A félév során megtanultam összehasonlítani a GAAP-et az IFRS sztenderdekkel, és számos pénzügyi elemzési módot megismertem. Számomra rendkívül érdekes volt, hogy a tanárok folyamatosan kapcsolatot tartanak a diákokkal. Ezeken kívül az angol tudásom fejlődését is elősegítette a félév.

 

Fotók: Kovács Evelin

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!



Utolsó módosítás: 2018.06.21.