20 év, 20 km - Így ünnepeltük a 2024-es Európa-napot!

2024.05.17.

Hír | Sport, Ifjúság, EU, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Köznevelés, Felsőoktatás

Május 12-én a jubileumi futóversennyel vette kezdetét a hagyományos Európa-napi fesztivál!

Húsz meghatározó év telt el azóta, hogy Magyarország csatlakozott ahhoz a gazdasági és politikai szövetséghez, amit Európai Unióként ismerünk. Ez alatt a húsz év alatt megszámlálhatatlan személyes és szakmai, regionális és országos, kisebb és nagyobb siker született az uniós programok támogatásával.

Az Erasmus+ ösztönzi a résztvevőket az aktív társadalmi szerepvállalásra

A különleges, kerek évforduló az aktív társadalmi részvétel, közös értékek és polgári szerepvállalás jegyében telt. Az Unió jövője szempontjából döntő fontosságú, hogy a polgárok már fiatal kortól jobban megismerjék az Európai Uniót, és ebben a folyamatban kiemelt szerepe van az Erasmus+ programnak.

Az EU egyik legsikeresebb programja 1987-ben indult azzal a céllal, hogy segítse a résztvevőket a világ megismerésében, a tanulásban és a tapasztalatszerzésben, valamint, hogy minél többeket ösztönözzön az aktív társadalmi szerepvállalásra. Az Erasmus+ programok hozzájárulnak a szociális és interkulturális kompetenciák, kritikus gondolkozás és a médiatudatosság fejlesztéséhez. 10 éves évfordulóját ünnepeljük annak is, hogy a különböző oktatási szektorokat érintő uniós programok az Erasmus+ Program név alatt egyesültek.

„Egy örömteli utazás, ahol minden lépés egy újabb történet kezdetét jelentheti”

e_futocsapatEzeket a célokat képviselték az Európa-napi fesztivál futóversenyére nevező Erasmus+ váltó-csapatok is. A „20 év – 20 km” elnevezésű futóverseny mentén 20 európai uniós támogatásból megvalósult emblematikus fejlesztés képét helyezték el. Az Erasmus+ váltó-csapat egyik versenyzője, Ruszkai Andrea így foglalta össze tapasztalatait a futással kapcsolatban:

„Mint szenvedélyes Erasmus utazó és diákmobilitás szervező, úgy gondolom, hogy ez a futás többet jelent, mint pusztán egy sportesemény. Számomra ez az esemény lehetőség volt arra, hogy kifejezzem hálámat azokért az élményekért és kalandokért, amelyeket az Erasmus program keretein belül élhettem át. Számtalan barátságra, kapcsolatra tettem szert az Erasmus révén, megtiszteltetés volt őket képviselni a versenyen! Ez a futás több volt számomra, mint pusztán egy sportteljesítmény; inkább egy örömteli utazás, ahol minden lépés egy újabb történet kezdetét jelentheti.”

Az Erasmus+ váltócsapat immár második éve visszatérő tagja, Bodó Karolina hozzátette:



Az Erasmus+ ablakot, majd ajtót nyit a világra. Először csak szétnézünk, majd megtesszük az első lépéseket, melyet egyre több követ, mert egyre biztosabb az út előttünk.

 Az EU- s futás is erről szól, hiszen minden évben nő a táv és mi egyre edzettebbek leszünk. Nem vagyunk egyedül, érzed, hogy együtt könnyebb. Amikor futás közben körülnézel látod a boldog arcokat és minden nyelven hallod a biztatást. Ez az erő hajt minket is előre. Felemelő dolog egy sokszínű közösségben sporttal ünnepelni az Európa-napot, hazánk uniós csatlakozását.
EU_nap_futocsapat

A Tempus Közalapítvány standjánál minden érdeklődő megismerhette Erasmus+, a CEEPUS, az Államközi Ösztöndíjak, az Európai Szolidaritási Testület az Eurodesk és az Europass lehetőségeit.

A külföldi tapasztalat életre szóló élményt, új barátokat, piacképes szakmai ismereteket és biztos nyelvtudást ad. Könnyebben találhatnak állást, és jobban is kereshetnek azok a fiatalok, akik nemzetközi programokban vettek részt.

erdeklodok_a_TKA_standnal 20_km_futas

További információk a nemzetközi lehetőségekről elérhető honlapjainkon:

Utolsó módosítás: 2024.05.28.